IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бърз ръст за 10 седмици – борсовият новак Porsche влиза в Dax на мястото на Puma

След две седмици производителят на спортни автомобили ще измести производителя на спортни стоки. В MDax има едно ново попълнение, а в SDax – две 

11:24 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Arne Dedert/dpa
Снимка: Arne Dedert/dpa

Вече е официално: едва три месеца след като стана публична компания, производителят на спортни автомобили Porsche ще бъде включен в състава на германския борсов индекс Dax. Новината обяви Deutsche Börse късно в понеделник вечерта в рамките на тримесечния преглед на индексите. Производителят на спортни стоки Puma ще трябва да отстъпи място на Porsche. След релабансирането на индексите на 19 декември Puma ще бъде включена в MDax, който включва 50-те компании с пазарна капитализация непосредствено след включените в DAX, пише Handelsblatt. 

Volkswagen направи публична компания своето дъщерно дружество Porsche едва на 29 септември. Със стойност 9,4 млрд. евро това беше най-голямото първично публично предлагане на акции (IPO) в Европа от единадесет години насам.

Тъй като мястото в даден индекс се определя от пазарната стойност на свободно търгуваните акции, Porsche от самото начало се смяташе за кандидат за Dax. След първичното публично предлагане цената на акциите се повиши с около 30% до около 107 евро - така че нямаше как на Porsche да бъде отказано място във водещия германски индекс.

Акциите на Porsche изпреварват тези на Porsche Holding и компанията майка VW

Сега името Porsche ще се появи два пъти в Dax. През септември миналата година Porsche Holding, в който семействата Пиех и Порше са обединили своите дялове в компанията майка VW и Porsche AG, беше включен в Dax, който беше разширен с десет компонента до 40 компании. VW е един от основателите на Dax. 

След първичното публично предлагане акциите на производителя на спортни автомобили Porsche ясно изпреварват тези на Porsche Holding и VW. От края на септември книжата на Porsche Holding са се обезценили леко, докато тези на VW са поскъпнали с около 9%, което е по-малко от Dax. Сега обаче анализаторите вече не виждат голям потенциал за акциите на Porsche AG.

По-малко от половината анализатори препоръчват да се купуват акции на Porsche

По-малко от половината от анализаторите, които следят Porsche, препоръчват покупка, а средната целева цена за акциите е на настоящото ниво. Особено скептично настроена е анализаторската фирма Bernstein Research, която понастоящем смята акцията за скъпа. „Измерено спрямо цената, всичко би трябвало да работи перфектно", казва анализаторът Даниел Рьоска. През новата година обаче цикличните насрещни ветрове вероятно ще намалят печалбите на Porsche. Поради това Рьоска препоръчва продажбата на акциите с целева цена от 85 евро.

Юрген Пайпър от Bankhaus Metzler е много по-оптимистично настроен. Той очаква акциите на Porsche да струват по 130 евро след дванадесет месеца. Производителят на спортни автомобили предлага „рядка комбинация от силен индустриален основен бизнес с много предимства на луксозна компания". А в лицето на модела Taycan Porsche доказвал също така, че може да се справи добре с прехода към електрическата ера, казва анализаторът. 

За финансовия директор на Porsche Лутц Мешке „бързото и директно влизане в Dax" е знак, че бизнес моделът е „стабилен и привлекателен за инвеститорите дори в предизвикателна среда". Освен това компанията убеждавала с „определението си за модерен лукс, който се фокусира върху устойчивостта и приема социалната отговорност“. 

Акциите на Verbio влизат в MDax

Индексът MDax също беше пренареден от Deutsche Börse. Производителят на биогорива Verbio VereinigteBioenergie се придвижва нагоре и измества книжата на Deutsche Wohnen. Цената на акциите на Verbio, която преди това се беше повишила рязко, спадна наполовина между април и юни, но след това акциите отново поскъпнаха. В крайна сметка от началото на годината акцията е поскъпнала с повече от 20%.

От друга страна, книжата на Deutsche Wohnen, както и на много други компании за недвижими имоти, страдат от повишаването на лихвените проценти. До ноември миналата година компанията дори бе част от Dax. Въпреки това мажоритарното поглъщане от страна на Vonovia намали свободно търгуемите акции дотолкова, че Deutsche Wohnen трябваше да напусне непланирано Dax. Сега по-нататъшният спад в цената на акциите доведе до изхвърлянето на компанията в SDax, в който са включени 70 компании с малка пазарна капитализации. Това са компании с борсова стойност на акциите от двуцифрен до трицифрен диапазон в милиони евро. 

Акциите на производителя на акумулатори Varta също се придвижват от MDax към SDax. Те трябва да освободят място за изхвърлената от Dax Puma.

От януари насам акциите на Varta са се сринали с около 75%. Това я прави най-слабият компонент в MDax. Производителят на батерии вече два пъти трябваше да намали прогнозата си за печалбата. Високите цени на суровините и енергията са особено тежки за базираната в Баден-Вюртемберг компания. 

Акциите на Elmos Semiconductor и Adva Optical се присъединяват към SDax

Нови попълнения в SDax са акциите на производителя на полупроводници Elmos Semiconductor и на доставчика на мрежово оборудване Adva Optical Networking. Акциите на Elmos се сринаха значително през първата половина на годината, подобно на много други технологични акции. От края на септември насам обаче книжата добавят повече от 60% в хода на възстановяването и достигнаха исторически максимум от над 63 евро в своя пик. Фактът, че германското правителство забрани продажбата на завод за полупроводници на Elmos Semiconductor на дъщерно дружество на китайската Sai Microelectronics, за да защити критичната инфраструктура в Германия, натежа на акциите само за кратко в началото на ноември.

Adva Optical вече е мажоритарна собственост на американския специалист в областта на оптичните влакна Adtran Holdings. Adtran е предложила на акционерите на Adva собствените си акции на цена от 0,8244 евро. Така при обявяването на офертата в края на август германската компания беше оценена на 17,17 евро на акция. Оттогава обаче разменените акции на Adva продължават да поскъпват и сега струват почти 21 евро.

Място на Elmos Semiconductor и Adva Optical в SDax правят акциите на строителния предприемач Instone Real Estate и специализираната фармацевтична компания Medios. От 19 декември те вече няма да бъдат включени в никакъв индекс. Същото се отнася и за акциите на онлайн търговеца на модни стоки About You, които от януари насам са се сринали с около 70%. Те трябва да освободят място в SDax за изпадналата от MDax Varta и след това вече няма да бъдат включени в нито един индекс.

Нищо не се променя в TecDax

Този път няма промени в TecDax на 30-те най-големи германски технологични акции. Следващият преглед на индексите ще се проведе на 3 март. Тогава може да има още промени. Причината: при прегледите през март и септември препятствията за повишаване и понижаване в индексите са по-малки, отколкото през декември и юни.

За влизане в Dax например през март и септември е достатъчно борсовата стойност на свободно търгуемите акции на дадено дружество да е на 40-то място от около 240 дружества, които по принцип са подходящи за включване в индекса. От друга страна, през декември и юни в Dax се допускат само онези компании, които са се представили особено добре и са се изкачили до поне 33-то място в тази класация. Porsche лесно се справи с това, като скочи до 25-о място.

През декември и юни дадена компания трябва да бъде извадена от Dax, ако падне до 61-во място в класацията. Нито една акция на Dax не е била толкова слаба напоследък. През март и септември обаче компаниите отпадат от Dax още на 54-то място. Това обаче важи само ако от другата страна има компания, която е поне на 47-мо място в класацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още