IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите от Dax ще изплатят повече дивиденти от всякога

След рекордните си печалби доходността от дивидентите на 40-те компании от индекса се повишава до осем процента

08:45 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Silas Stein/dpa
Снимка: Silas Stein/dpa

Въпреки геополитическата и икономическата криза 40-те компании от Dax вероятно ще преведат почти 54 млрд. евро на своите акционери през следващата пролет - повече от всякога. Според прогнозата на Handelsblatt сумата е с още шест процента по-висока от тазгодишната.

Вярно е, че изпълнителните и надзорните съвети ще предложат на годишните общи събрания какви дивиденти искат да изплатят през 2023 г., едва след като представят годишните си данни за финансовата 2022 г. Но деветмесечните отчети и собствената дивидентна политика на компаниите вече позволяват да се направят надеждни оценки. 

Според тях малко повече от половината групи вероятно ще увеличат дивидентите си, включително застрахователите Allianz и Munich Re, Deutsche Bank, Deutsche Bank, Deutsche Börse, Deutsche Post, Deutsche Telekom и Linde. 

Трите автомобилни производителя ще платят най-много: Очаква се BMW, Mercedes и Volkswagen да увеличат изплащаните суми и да прехвърлят общо 13,5 милиарда евро. По този начин те ще изплатят една четвърт от общия размер на дивидентите от Dax.

Големите корпорации ще позволяват на акционерите си да участват в продължаващото добро състояние на приходите: С малко под 130 млрд. евро 40-те корпорации печелят приблизително същата нетна сума през текущата година, както и през рекордната предходна година. Дивидентите за предходната финансова година 2021 вече бяха нараснали бързо с 47% до максималната си стойност от 50 млрд. евро.

Само няколко инвеститори са застрашени от съкращения, включително тези на Adidas и Covestro. Siemens Energy вече обяви, че няма да изплати нищо през 2023 г.

Дивидентната доходност на акционерите на осем листнати компании е над пет процента, включително и на трите автомобилни производителя, които достигат малко под осем процента. Очаква се BMW, Mercedes и Volkswagen да реализират обща нетна печалба от около 45 млрд. евро през настоящата година. Това представлява 35% от общата печалба на всички 40 дружества от Dax.

На фона на това очакваните плащания в размер на 13,5 милиарда евро изглеждат почти скромни. В сравнение с останалите 37 компании от Dax трите автомобилни производителя дори ще изплатят сравнително малка печалба на своите акционери. 

13,5 млрд. евро 
ще изплатят като дивидент BMW, Mercedes и Volkswagen. 

Подобно на производителите на автомобили повечето компании могат да си позволят дивидентите си с оглед на добрата ситуация с приходите, въпреки че след пандемията от коронавируса сега войната в Украйна и драстично нарастващите разходи за енергия предизвикват безпокойство. Борсовият оператор Deutsche Börse например отчита една след друга рекордни печалби. Това се дължи на големия обем на търговията и нарастващите премии за хеджиране, които клиентите трябва да депозират с оглед на многото кризи. Дивидентът се увеличава в съответствие с печалбата.

Акционерите на Linde, Merck, Post и Telekom, както и на новаците на Dax Brenntag, Sartorius и Symrise също могат да очакват по-големи плащания поради по-високите печалби.

Дивидент - да или не? Трудно решение във Fresenius

През следващите седмици обаче в някои от офисите на изпълнителните директори вероятно ще се проведат тежки дискусии за това колко трябва да получат акционерите за изминалата финансова година - особено като се има предвид, че перспективите за следващата година са доста слаби.

Тъй като дивидентите и всички изявления за тях оказват силно влияние върху цената на акциите, членовете на управителния съвет имат право да коментират планираното изплащане само в официални ad hoc съобщения, но не и предварително. Но има добра основа за прогнозиране на дивидентите. Почти всички компании се ангажират с дългосрочна дивидентна политика.  

130 млрд. евро
ще достигне нетната печалба на концерните от Dax.

Като Fresenius. Предишните плащания и съответните обосновки за тях дават ценни индикации за бъдещите дивиденти. Тази пролет фармацевтичната компания повиши дивидента си за 29-ти пореден път. Това е уникално за Dax постижение.

През настоящата година обаче приходите намаляват. Пандемията с по-малко пациенти и операции в повечето болници, бързото покачване на цените, както и собствените трудности на компанията се очаква да доведат до спад на нетната печалба с повече от 10% през тази година до едва 1,6 милиарда евро.

В дъщерното дружество Fresenius Medical Care (FMC), което също е листвано на Dax и увеличава дивидента си без прекъсване в продължение на 25 години, има дори заплаха от 25-процентен спад на печалбата.

Ако групата вземе предвид трудностите с приходите и намали изплащанията и за двете групи, историята на дивидентите ще изчезне - и то за десетилетия напред. Въпреки това големите инвестиционни и пенсионни фондове, по-специално от САЩ, разчитат на редовните и предвидими разпределения. Следователно те са важна подкрепа за цените на акциите, особено в трудни времена.

От друга страна, Fresenius трябва да прецени дали парите не са в по-добри ръце в други области с оглед на спада в приходите. След множество скъпи поглъщания нетният дълг нараства от 10,1 на 26,5 млрд. евро в рамките на десет години. С оглед на повишаващите се лихвени проценти по кредитите и облигациите е необходимо намаляване на дълга. Централата на Fresenius в Бад Хомбург. Тази пролет здравната група повиши дивидента си за 29-ти пореден път. Снимка: Bloomberg Централата на Fresenius в Бад Хомбург. Тази пролет здравната група повиши дивидента си за 29-ти пореден път. Снимка: Bloomberg

Как ще приключи процесът на вземане на решения е напълно неясно, както пояснява компанията. Поради това Handelsblatt избира изплащането на обезщетение да се запази. Това би нарушило историята само наполовина, тъй като Fresenius и FMC все още биха могли да твърдят пред инвеститорите, че дивидентът никога не е бил намаляван в продължение на почти три десетилетия.    

Таван на цените на газа: има ли опасност от забрана на дивидентите?

Не всеки взема решенията си така сложно, както Fresenius. Eon, например, си е поставила за цел да увеличава дивидента си с пет процента годишно до 2026 г. Това означава увеличение с два цента до 51 цента.  

Подобна е ситуацията и при Munich Re. Тук дивидентът трябва да се увеличава с пет процента годишно, или поне да остане стабилен. Това е в съответствие с историята на самата група: презастрахователят никога не е намалявал дивидента си от 1969 г. насам. С оглед на лекото увеличение на нетната печалба през тази година за следващата пролет е планиран дивидент от 11,55 евро.

От друга страна, след радикалното преструктуриране в посока на алтернативните енергии RWE вече не гледа на собствената си акция като на класическа дивидентна акция, а като на акция за растежа. С оглед на следващото годишно общо събрание на акционерите на 4 май 2023 г. RWE вече обяви цел за дивидент в размер на непроменените 90 цента на акция.

Решението е по-трудно за корпорации с високо потребление на енергия и особено на газ. Тези компании имат право да се възползват от тавана на цената на газа, определена от федералното правителство. Все още обаче се обсъжда забрана за изплащане на дивиденти за компаниите, които се възползват от тази помощ.

Според групата за строителни материали Heidelberg Materials това би я възпряло да ползва федералната помощ. В този случай листваната в Dax компания няма да използва ценовия таван, заяви главният изпълнителен директор на групата Доминик фон Ахтен.

BASF също иска да избегне използването на тавана на цените на газа, ако е възможно. Все още е твърде рано да се вземе окончателно решение. Но като един от най-големите потребители на промишлен газ в Германия BASF „ще направи всичко възможно да се справи с това със собствени сили“, заяви главният изпълнителен директор Мартин Брудермюлер при представянето на данните за деветмесечието. Heidelberg Materials няма да се възползва от тавана на цената на газа, ако това застраши изплащането на дивидент. Снимка: Guenter Schiffmann/Bloomberg News Heidelberg Materials няма да се възползва от тавана на цената на газа, ако това застраши изплащането на дивидент. Снимка: Guenter Schiffmann/Bloomberg News

В продължение на много години най-голямата химическа компания в Европа се е придържала към политиката на постоянно увеличаване на дивидента в добри години и запазване на размера му в по-лоши години. Последното може да се очаква с оглед на 2023 г.

Според прогнозите на Handelsblatt 15 от 40-те компании от Dax - и по този начин повече от всякога - вероятно ще изплатят повече от 1 млрд. евро, а най-много Allianz с очаквани 4,6 млрд. и Mercedes с 5 млрд. евро.

Инвеститорите не трябва да очакват дивиденти от три компании. Високопечелившата биотехнологична компания Qiagen заяви, че се фокусира върху растежа и инвестициите и не желае да разпределя нищо през следващите няколко години. Онлайн търговецът на мода Zalando се разраства с бързи темпове и е едва на границата на рентабилността. Siemens Energy вече обяви, че няма да изплаща дивиденти за изминалата финансова година с оглед на отписванията и загубите.

Дивидентите се колебаят по-малко от печалбите

Повечето дивиденти се изплащат през май, когато 17 от 40-те компании от Dax провеждат годишните си общи събрания. Само на 11 май има четири изплащания: в Adidas, BMW, Heidelberg Materials и SAP. 

Оценката на Handelsblatt за дивидентите е преднамерено предпазлива и консервативна с оглед на продължаващото четвърто тримесечие и възможния икономически спад, който може да се задълбочи през 2023 г. Вярно е, че дивидентите винаги се отнасят само за изминалата финансова година, а тя ще бъде успешна. Но повечето дружества представят съответните предложения за дивиденти на годишното общо събрание едва в края на зимата или началото на следващата пролет - и то под впечатлението на възможен спад. Това е взето предвид в настоящата прогноза, така че в случай на съмнение се предвижда малко по-нисък дивидент.

Такъв е случаят с Bayer. Компанията за фармацевтични продукти и семена е изплатила почти два пъти повече, отколкото е спечелила през тази година. Тази година обаче се очаква печалбата да се увеличи четирикратно, при условие че през четвъртото тримесечие няма неочаквани отписвания, които да влошат резултата.

Въпреки големия ръст на печалбата дивидентът вероятно ще се увеличи само умерено с няколко цента на акция. По този начин групата изпълнява важно основно правило на финансовите пазари: В лоши години изплащайте дивиденти над средното ниво спрямо печалбата, а в добри години - дивиденти под средното ниво. Това осигурява на дружеството буфер, а на акционерите - известна степен на предвидимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още