IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След над 4 години изгнание Commerzbank се завръща в Dax 

За банката завръщането във водещия индекс е и потвърждение на идеята за преструктурирането на групата

09:43 | 20.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Commerzbank се завръща във „Висшата лига“ на германските фондови борси след почти четири години и половина извън нея. От 27 февруари банката отново ще е един от 40-те члена на германския фондов индекс Dax. Доставчикът на индекси Stoxx, дъщерно дружество на Deutsche Börse, обяви така очакваното от експертите решение в петък вечерта след затварянето на търговията на Wall Street, предава DPA.  

Предсрочното завръщане на компанията, основател на Dax, стана възможно благодарение на оттеглянето на производителя на газ Linde от Франкфуртската фондова борса. По този начин най-високо оценяваната в момента група от Dax вече не отговаря на един от критериите и ще бъде извадена от бенчмарка.

Commerzbank загуби мястото си в Dax през есента на 2018 г. поради рязко орязаната си борсова стойност и от 24 септември 2018 г. бе включена в MDax на средните по размер компании. Тогавашният главен изпълнителен директор на Commerzbank Мартин Цилке коментира спокойно отпадането на „динозавъра“ от индекса - в годината на 30-годишнината на водещия германски индекс: „Нищо не се променя за значението на банката за германската икономика“. 

Истината обаче е, че членството в Dax е и въпрос на престиж. Мястото във витрината на германската икономика гарантира внимание и привлича международни инвеститори. В допълнение - индексните фондове (Exchange Traded Funds/ETF), които копират състава на водещия индекс, трябва да се преразпределят според състава на Dax, което обикновено оказва влияние върху цените на акциите на определени компании.

Изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор на Commerzbank Манфред Кноф не скри, че връщането към Dax би било добра новина за неговата банка: „На първо място, това би било важен сигнал за нашите клиенти", каза мениджърът. Той смята, че членството в Dax „отново ще засили" позициите на Commerzbank в корпоративното банкиране.

Неслучайно сегашното ръководство на Commerzbank пропагандираше силно връщането си в индекса преди настоящото решение на фондовата борса: в края на януари, т.е. две седмици преди представянето на ребалансирането, частично национализираната банка даде да се разбере, че се смята за готова за завръщане в Dax. През 2022 г. банката е реализирала печалба в размер на почти 3,4 млрд. евро преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (Ebitda). С това бе изпълнено въведеното междувременно от фондовата борса изискване членовете на Dax да са били на печалба поне на база Ebitda през предходните две финансови години. В крайна сметка чистата печалба на Commerzbank възлезе на 1,4 млрд. евро през миналата година - най-високата от 2007 г. насам.

За банката завръщането в Dax е и потвърждение на идеята за преструктурирането на групата: главният изпълнителен директор Кноф, който встъпи в длъжност в началото на 2021 г., затегна мерките за икономии. Банката съкрати хиляди работни места и значително намали сравнително широката си клонова мрежа в Германия, която преди пандемията все още разполагаше с около 1000 обекта.

А иронията във всичко това - мястото на Commerzbank сред тогавашните 30 компании в топ лигата на германската фондова борса беше заето през есента на 2018 г. от доставчика на платежни услуги Wirecard. Високо оценяваното някога дружество приключи дейността си през лятото на 2020 г: Wirecard се срина след балансов скандал, свързан с фиктивни резервации на стойност милиарди евро, а в момента в Мюнхен тече съдебен процес по подозрение в измама на търговска банда. На подсъдимата скамейка, наред с други, е и бившият главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун

Фактът, че втората по големина частна банка в Германия се завръща в Dax, показва, че Commerzbank се е възстановила от тази екзистенциална криза. Но това в никакъв случай не е триумфално завръщане. Commerzbank е изпълнила изискването за приемане в индекса, а именно да е приключила последните две финансови години с печалба. През 2020 г. тя все още беше на червено. През 2021 г. последва скромна печалба. Банката измести представянето на предварителните данни за 2022 г. с печалба преди данъци в размер на почти 2 млрд. евро за края на януари тази година. По този начин успя да се класира в последния момент за решението - като наследник на Linde AG, която в бъдеще ще бъде листвана само на Нюйоркската фондова борса.

Производителят на вятърни турбини Nordex ще замени Commerzbank в MDax, а финансовият инвеститор Deutsche Beteiligungs-AG (DBAG) ще го замени в SDax. Linde отпада и от европейския индекс Euro STOXX 50 в следващия понеделник. И там компанията ще бъде заместена от банка – от италианския кредитор UniCredit.

В края на краищата обаче скандалът с Wirecard имаше една добра страна: Dax не само беше разширен от 30 на 40 компании, но и бяха въведени нови правила - включително правилото, че само печеливши компании се допускат до висшата лига на германската борса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още