IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Commerzbank се свива с 52%

Германската банка запази прогнозата си за цялата година за нетна печалба от над 1 млрд. евро

15:35 | 09.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската банка Commerzbank съобщи в сряда, че нетната ѝ печалба е спаднала с 52% през третото тримесечие, което е по-добър от очаквания резултат, предаде Ройтерс.

Резултатите са подкрепени от по-високите лихвени проценти, въпреки че по-рано очерталите се проблеми в полското подразделение са натежали.

Втората по големина банка в Германия запази непроменена прогнозата си за печалбата за цялата година, макар че вътрешният ѝ пазар е изправен пред ускоряваща се инфлация и забавяща се икономика, като същевременно се очертава мрачен сценарий, ако се наложи страната да прибегне до определяне на квоти за газа в текущата енергийна криза.

Акциите обаче поевтиняха с над 7%, след като банката заяви, че разходите ѝ за 2024 г. ще бъдат по-високи от очакваното, а очакваните приходи и оперативна печалба за същата година не отговарят на текущите прогнози на анализаторите.

Тримесечната печалба, макар и намаляла спрямо миналата година, е добър резултат за кредитора, който участва в програма за преструктуриране на стойност 2 млрд. евро, в рамките на която затвори стотици клонове и съкрати 10 хил. работни места.

„Постигнахме голям напредък в изпълнението на нашата стратегия... и сме напът да постигнем целите си“, коментира главният изпълнителен директор Манфред Кноф.

Нетната печалба от 195 млн. евро за тримесечието идва след печалба от 403 млн. евро за същия период година по-рано. Анализаторите очакваха печалба от средно 116 млн. евро според консенсусна прогноза, публикувана от банката.

Въпреки това банката запази прогнозата си за цялата година за нетна печалба от над 1 млрд. евро, подпомогната от увеличението на нетните приходи от лихви, въпреки че перспективите за приходите от комисиони не са толкова розови поради сътресенията на финансовите пазари.

Най-голямото съпротивление за тримесечните резултати идва от съседна Полша и звеното на банката там mBank. През юли Commerzbank предупреди, че ще бъде засегната от полски закон, който позволява на ипотечните кредитополучатели да пропускат месечни погасителни вноски до осем пъти до края на 2023 г.

Commerzbank, която се фокусира върху средно големите фирми в страната, които формират гръбнака на икономиката, е барометър за здравето на Германия.

В сценарий, представен на анализаторите, Commerzbank заяви, че е възможно да се наложи да направи допълнителна провизия в размер до 600 млн. евро, ако Германия определи квоти за подаването на газ, тъй като корпоративните клиенти ще бъдат изправени пред недостиг, който ще се отрази на производството.

Банката прогнозира оперативна печалба от 3,2 млрд. евро за 2024 г., което е под пазарните очаквания. В своя бележка анализатори на Deutsche Bank отбелязаха, че прогнозата е "под консенсуса" и попитаха: "Колко консервативни са насоките за 2024 г.?"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още