IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Wirecard отрича всички обвинения 

В съда австриецът Маркус Браун се представя за жертва и твърди, че е разчитал на правилно счетоводство и одит

17:55 | 13.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Маркус Браун. Снимка: ЕРА
Маркус Браун. Снимка: ЕРА

Бившият главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун, който е изправен пред съда като предполагаем измамник за милиарди евро, отхвърля всички обвинения на прокуратурата. 

„Не съм знаел за никакви фалшификации или присвоявания", заяви Браун по време на процеса срещу Wirecard в Мюнхен. „Не съм се обединявал с никого, за да създам банда", подчерта 53-годишният бивш мениджър на 13-ия ден от процеса в първото си изявление по обвинителния акт от началото на процеса през декември, предават германските медии. 

По този начин Браун противоречи и на основния свидетел на обвинението, който в хода на процеса досега обвиняваше бившия си изпълнителен директор. Сривът на бившата група, която се търгуваше на Dax, през юни 2020 г. бе „истински шок" за него, подчертава австрийският мениджър. „Дори днес 18 юни е ден на най-дълбоко съжаление за мен" - съдбовният ден, в който управителният съвет на Wirecard трябваше да признае, че 1,9 млрд. евро не могат да бъдат открити.

Следва обявяване в несъстоятелност и предварително задържане на Браун. Мениджърът е в ареста от повече от две години и половина. Освен това Браун е загубил почти цялото си имущество, по-голямата част от което е инвестирал в акции на Wirecard. Твърди се, че 1,9 милиарда евро са били осчетоводени в депозитни сметки във Филипините и все още липсват. Браун също така изразява „дълбоко съжаление" към акционерите и бившите си служители в компанията, която до голяма степен вече е ликвидирана от синдика по несъстоятелността.

Wirecard е обработвала плащания за порнография и игри

В подземната съдебна зала, наподобяваща бункер, Браун иска да разкаже историята на Wirecard от самото начало; той изглежда деен и сериозен. Ученият, занимаващ се с бизнес информация, работи във Wirecard от началото на 2000-те години. Според Браун компанията, която по онова време е била все още малка, е печелила парите си главно от комисиони при обработката на плащания с кредитни карти в интернет за „възрастни" (порнография, б. ред.) и игри.

Браун е превърнал Wirecard в листвана на борсата група, а връхната точка на стремителния ѝ възход като германско технологично чудо беше приемането ѝ в топ лигата DAX на Франкфуртската фондова борса през 2018 г. Тогава Wirecard се оценява на над 20 милиарда евро, а Браун стана неимоверно богат като най-голям акционер.

Но според обвинителния акт всичко това се основава на лъжи и измами. Прокуратурата в Мюнхен обвинява Браун, двамата му съучастници и още няколко обвиняеми в измама с търговска банда. Твърди се, че те са фалшифицирали продажби за милиарди евро, подправили са балансите и са измамили кредиторите на компанията с повече от три милиарда евро.

В съответствие с това инвентаризираните печалби са били осчетоводени като приходи от т.нар. партньори от трети страни. Тези партньори обработвали плащания от името на Wirecard в държави, в които самата баварска компания не притежаваше съответния лиценз. Твърди се, че по-голямата част от тези трансакции са били фиктивни; според обвинителния акт без фиктивни трансакции Wirecard би отчела загуби.

Ключовият свидетел е „професионален лъжец“ 

Браун в никакъв случай не отрича, че в компанията е имало престъпници, но според собствените му думи той не е имал представа за манипулациите. Той е приел, че както дейността на третата страна, така и приходите от нея са били „напълно съществуващи". „Не знаех, че тези средства са били присвоени“. 

Процесът изправя обвиняем срещу обвиняем, тъй като ключовият свидетел на обвинението е Оливър Беленхаус, мениджър, който е работил за Wirecard в Дубай до 2020 г. В хода на съдебния процес досега той вече е обвинил Браун в тежки престъпления. Според Беленхаус австриецът е бил доминиращ шеф, който е участвал изцяло в измамата за милиарди евро и е знаел всичко. Маркус Браун в съдебната зала. Снимка: Bloomberg LP Маркус Браун в съдебната зала. Снимка: Bloomberg LP

В първата част на изявлението си Браун все още не разглежда въпроса за това кои са извършителите, кой може да е ръководил бандата в Wirecard. Адвокатите на Браун атакуват ключовия свидетел Беленхаус като „професионален лъжец". Ключова роля в Wirecard играе Ян Марсалек, ръководител на отдел „Продажби", който е в неизвестност от 2020 г. насам, става ясно от презентацията на Браун в началото. „В цялата група имаше много талантливи млади хора, но Марсалек наистина се открояваше", казва Браун. „По онова време Марсалек се чувстваше като късметлия". 

Браун противоречи и на друг момент от обвинителния акт от почти 500 страници на мюнхенската прокуратура, представен пред Областния съд в Мюнхен. Той отрича да е заблуждавал капиталовите пазари чрез невярно ad hoc съобщение за специалния одит на партньорския бизнес на Wirecard с трети страни. 

След критични медийни разследвания на Financial Times одиторите от KPMG са проверили бизнеса на Wirecard с трети страни през 2020 г. и не са успели да намерят никакви доказателства за съществуването му. След приключването на одита Браун e публикувал прессъобщение на Wirecard, в което според обвинението на прокуратурата резултатът от разследването е представен невярно. Сега Браун обясни пред съда, че формулировката в известието е била „в рамките на законовата преценка на борда".

Едно е ясно - през следващите дни и седмици Браун трябва да се подготви за настойчиви въпроси от страна на съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още