IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дневник на провала в Wirecard

Докладът за дейността на одитора EY в Wirecard беше засекретен от Бундестага, но Handelsblatt разкрива експлозивния документ

15:16 | 15.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT</em></p>

 Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

Пет запечатани лаптопа са поставени на бюро, когато специалните одитори от Rödl & Partner влизат в конферентната зала Charité в берлинския клон на EY на 15 март 2021 г. На гостите не е позволено да изтеглят никакви данни или да правят екранни снимки. Те са получили достъп до стаята само между 8:00 сутринта и 18:00 часа. През това време петимата служители на Rödl & Partner трябва да оставят смартфоните си на рецепцията на EY.

Те са там като специален екип по темата Wirecard. От 2009 г. одиторската компания EY заверяваше отчетите на мюнхенския платежен оператор, но през юни 2020 г. Wirecard се срина и остави щети за милиарди. Следствена комисия на германския Бундестаг искаше да разбере как се е случило всичко това.

Мартин Вамбах, директор на Института на одиторите и управляващ партньор на Rödl & Partner, се счита за експерт в своята област. На 15 март той и екипът му са посрещнати с видеоконферентна връзка от Петер Волмерт, управляващ директор на EY за Германия.

Дългогодишният партньор на EY Карън Сомес също е на линия. Трима служители обясняват на специалните одитори как работят преносимите компютри на EY и логиката на тестовите програми. Тогава Вамбах и екипът му се залавят на работа за четири седмици. Специалните одитори никога не са имали право да говорят публично за своите констатации.

На 16 април 2021 г. агенцията за защита на тайните на германския Бундестаг класифицира доклада на специалния одитор като секретен. Той следва "самокласификацията на органа, издаващ документите", както се нарича на официалния бюрократичен немски. Имат предвид EY. Одиторите са посочили, че специалният доклад съдържа бизнес и търговски тайни.

Анкетната комисия приключи работата си на 25 юни и оттогава никой няма достъп до доклада на специалния одитор. Известен е като "Докладът на Вамбах" сред тези, които са запознати скандала с Wirecard.

На 24 юни адвокатите на следствената комисия подават молба до Федералния съд за премахване на тайната. На 6 август Федералният съд постановява, че документът ще остане в тайна. Причината: комисията се е разпуснала, поради което предложението е недопустимо.

За жертвите на Wirecard решението е шамар в лицето. Вземанията на кредиторите възлизат на 12,4 милиарда евро, акционерите загубиха общо 24 млрд. евро с Wirecard спрямо пика на цената на акциите през септември 2018 година.

Анкетната комисия трябваше да внесе прозрачност по въпроса кой е отговорен за всичко това. Но точно ролята на одиторската компания, отговорна за данните на Wirecard, е скрита от обществеността.

Handelsblatt получи достъп до секретния доклад на Вамбах и след внимателно проучване реши да го публикува изцяло. Wirecard е най-големият икономически скандал в историята на Федерална република Германия. Милиарди евро бяха унищожени. Специалният доклад за ролята на EY в скандала Wirecard е поръчан от депутати, избрани представители на германските граждани, и е платен от данъкоплатеца. Той не трябва да остава затворен за обществеността, коментират от медията.

Изчезналият Ян Марсалек е обявен за издирване

Екипът на Вамбах измерва работата на EY спрямо това, което е законово предвидено в окончателния одит и какво предписват стандартите, формулирани от Института на одиторите (IDW). Анализът на специалните следователи предполага: Ако EY бе последователно проверявал данните според тези стандарти, бизнес поведението на Wirecard и измамата можеше да бъдат открити много по-рано. Според специалния доклад EY не е изследвала най-ценната финансова компания в Германия от 2018 г. насам нито достатъчно задълбочено, нито с необходимата критична нагласа. Точно това обаче са задължени от закона да правят одиторите.

EY отхвърля твърденията за неправомерни действия. „Бихме искали да подчертаем, че одиторите на EY са изпълнили своите одитни процедури според най-добрите процедури и силите им“, казва говорител на EY. „Одиторският екип е приел сериозно цялата информация и твърдения през цялото време и ги разследва целенасочено“.

EY пишат и до Handelsblatt: „Разследващият служител, назначен от парламентарната анкетна комисия, изрично подчерта, че не е направил правна оценка. Районният съд на Мюнхен също потвърди, че заключенията на следствения комитет не представляват умишленост и виновност“.

Читателите обаче вече могат да формират своя собствена картина. Документът от 168 страници е наличен като заверено с оригинала копие на доклада Вамбах. Само определени имена са затъмнени заради GDPR.

Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
Пич, не си го гледал този мач. Тука става въпрос за стотици милиарди в продължение на десет години. Става въпрос за корупция на най-високото възможно ниво в Европа, лично до Меркел. От която такива като теб искаха да "наложи правила" тук. Става въпрос, че още преди 10 години немскара полицията ходи да "предупреждава" един обикновен човек, който написа в интернет форум, че цялата работа е една голяма шашма. Тук не става въпрос за някаква измама. Тук става въпрос, че по същество друго освен измама НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Измами и измамници, но ние в България сме го гледали такъв или подобен мач. Много дружества от нашата действителност извършваха измами и целта им беше само да вземат парите от онези, пред когото имитират дейност. Имахме лекс, Недялков в Ииист уест холдинг, Югоагент, в по-късни години - много приватизационни фондове, Полимери на Банев, Мостстрой на Божков и много други, сега не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още