IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дневник на провала в Wirecard

Докладът за дейността на одитора EY в Wirecard беше засекретен от Бундестага, но Handelsblatt разкрива експлозивния документ

15:16 | 15.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT</em></p>

 Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

Глава 1: Няма връзка с този номер

Адресът е грешен, уебсайтът не е достъпен, никой не вдига телефона. Когато одиторите от EY искат да проверят бизнес резултатите на филипинската компания Pay Easy на 4 март 2015 г., те се провалят заради базови неща.

Ето как описва ситуацията докладът на Вамбах. Според доклада Pay Easy е бил „важен договорен партньор“ на Wirecard. Съответно, ако одиторите на EY се бяха заели сериозно с работата си, те е трябвало да внимават с подпечатването на баланса за 2014 г.

Според доклада на Вамбах одиторите на EY са се опитвали напразно в продължение на девет дни да верифицират финансовите резултати или дори адреса на Pay Easy. На 13 март служител на EY получава имейл от финансовия директор на Wirecard Буркхард Лей. Той от своя страна е получил съобщението от Ян Марсалек, шеф на Wirecard за Азия.

„Скъпи Ян, топли поздрави от Манила“, започва имейлът. Той е от Карол Си, жена, която се представя за главен счетоводител на Pay Easy. Тя съжалява, че фирмата ѝ не е официално регистрирана. Предполагала, че е имало проблем с ръчното прехвърляне на данни. Но всичко иначе било наред.

Handelsblatt получава хиляди имейли от ръководството на Wirecard. Карол Си никога досега не се появява наяве. След това нищо от нея не може да бъде намерено в продължение на три години, след което има около десет имейла, в които тя изпраща доклади за предполагаеми клиенти със същата формулировка. Не може да се определи дали Карол Си наистина съществува, или е едно от многото имена на фалшиви герои, които членът на борда на Wirecard Марсалек използва, за да защити интересите си.

Дори четири седмици след първия имейл от Карол Си от гледна точка на специалния одитор не е било ясно доколко ценни са продажбите на Wirecard чрез Pay Easy и дали компанията наистина съществува. В своята проверка за съответствие, според доклада на Вамбах, одиторите на EY въпреки това отбелязват: „Констатации: Няма констатации, които биха имали влияние върху сделката с Wirecard. Заключение: Няма оплаквания“.

Специалните одитори не могат да обяснят поведението на колегите си от EY. Те показват в доклада на Вамбах това, което всеки одитор би трябвало да види от тяхната гледна точка: „Предупредителните сигнали са, че:

- Wirecard дава на одитора грешен адрес,
- уебсайтът не е наличен,
- не могат да се свържат по телефона лица за контакт,
- не се предоставят (одитирани) годишни финансови отчети,
- трябва да бъдат поискани финансови ключови данни, въпреки че Wirecard е важен клиент на Pay Easy,
- двама членове на Управителния съвет на Wirecard лично се опитват да получат одитните доказателства,
- информацията се получава на парчета по електронна поща и малко преди заверката от 7 април 2015 г.,
- обратната връзка от Pay Easy чрез Управителния съвет на Wirecard не представлява потвърждения от трети страни в тесния смисъл, а са вътрешнофирмени имейли и кореспонденция,
- плащанията на Pay Easy от неизвестни трети страни се показват във вземанията на Pay Easy".

Това пишат специалните одитори в доклада на Вамбах. EY очевидно не е видяла всички тези предупредителни знаци. На 7 април 2015 г. одиторите одобряват финансовия отчет на Wirecard.

Днес EY казва, че нейните одитори са работили според най-добрите си знания и убеждения. „В ретроспекция – с днешните познания – EY щеше да проведе още по-обширни одитни процедури в основната област на измамите и да разгледа по-отблизо алтернативните начини на действие. С оглед на високото ниво на престъпност на замесените участници в крайна сметка е невъзможно да се каже дали и до каква степен това би довело до по-ранно откриване на измамата. Одитният екип приемаше цялата информация и твърдения много сериозно през цялото време и внимателно ги разследваше“.

Глава 2: Бизнес алхимия

Предполагаемите трансакции за милиарди долари с купувачи от трети страни (TPA) се считат за център на измамите в Wirecard. Според Wirecard такива партньори са били необходими за извършване на бизнес, когато Wirecard няма необходимите лицензи. С течение на времето Wirecard осъществява по-голямата част от продажбите си с такива TPA партньори.

Активите на групата („парични еквиваленти“) за 1,9 милиарда евро, произтичащи от тези трансакции, трябваше да бъдат в доверителни сметки в Азия. През юни 2020 г. стана ясно, че този актив дори не съществува.

Според доклада на Вамбах фактът, че това не е забелязано с години, се дължи и на недостатъците в работата на EY. Въпреки че според работните документи одиторът „се е занимавал интензивно с бизнес модела на TPA и неговите особености“, „систематичен анализ на индикаторите за измама“ в съответствие с изискванията на Одиторския институт „според нас би трябвало да доведе до повишена критичност и по-обширни одиторски процедури по отношение на бизнеса на TPA“, казват специалните одитори.

„Според нас получените доказателства за вътрешен одит на компанията са слаби“. От документите не може да се заключи, че това е било възприето от EY като предупредителен сигнал.

През финансовата 2015 година Wirecard вече беше изградила трудно обяснима позиция на вземания срещу азиатски трети партньори в размер на 250 млн. евро. Тогава проблем стана позицията на вземанията на тогавашния финансов директор на Wirecard Буркхард Лей и одиторите на EY. Все по-високите суми на вземанията очевидно са все по-трудни за проверка за EY.

През 2016 г. изведнъж се появи решение. Wirecard и EY се договорят да преобразуват "търговските вземания (доставки и услуги, бел.ред.) от услуги за придобиване" във "вземания от трети страни чрез обезпечения", пишат специалните одитори.

EY не коментира темата. За Wirecard тази промяна означава икономическа алхимия: EY позволява на своите клиенти да конвертират вземания от услуги - несигурна, силно зависима от оценката балансова цифра - в пари, т.е. твърди активи. Паричните средства обикновено са най-трудният за манипулиране баланс.

Акционерите на Wirecard ще си спомнят за това предполагаемо богатство. 1,9 милиарда евро от него трябва да бъдат в доверителни сметки в Манила. Когато на 19 юни 2020 г. излезе наяве, че тези фондове не съществуват, акциите на Wirecard се сринаха с 60 процента.

Без преобразуването на вземанията в кредит, одобрено от EY, измамите с финансовия отчет в Wirecard вероятно не биха били възможни - поне не до тази степен. EY са знаели за проблемите на конструкцията, оплаква се докладът на Вамбах: „Бизнес практиката, водена от Wirecard, се различава значително от договорните споразумения (...) по отношение на договорените процедури за фактуриране и плащане според описанието на одитора“.

EY, разбира се, не възнамерява да признае съучастие. „Съжаляваме, че не разкрихме измамата по-рано“, признава говорител на компанията. Но отново: „Нашите одиторски екипи проведоха всички одиторски процедури, доколкото им позволяват познанията и най-добрите практики“.

Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
Пич, не си го гледал този мач. Тука става въпрос за стотици милиарди в продължение на десет години. Става въпрос за корупция на най-високото възможно ниво в Европа, лично до Меркел. От която такива като теб искаха да "наложи правила" тук. Става въпрос, че още преди 10 години немскара полицията ходи да "предупреждава" един обикновен човек, който написа в интернет форум, че цялата работа е една голяма шашма. Тук не става въпрос за някаква измама. Тук става въпрос, че по същество друго освен измама НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Измами и измамници, но ние в България сме го гледали такъв или подобен мач. Много дружества от нашата действителност извършваха измами и целта им беше само да вземат парите от онези, пред когото имитират дейност. Имахме лекс, Недялков в Ииист уест холдинг, Югоагент, в по-късни години - много приватизационни фондове, Полимери на Банев, Мостстрой на Божков и много други, сега не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още