IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дневник на провала в Wirecard

Докладът за дейността на одитора EY в Wirecard беше засекретен от Бундестага, но Handelsblatt разкрива експлозивния документ

15:16 | 15.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT</em></p>

 Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

Глава 7: Дискусия в Анкетната комисия

Дали EY разбира какво всъщност прави Wirecard с TPA бизнеса? Според документите одиторите са разгледали подробно въпроса и са накарали Wirecard да потвърди, че го разбира правилно. Според доклада на Вамбах EY все още класифицира мандата на Wirecard като „умерен риск“, което е средното от трите нива на риск по онова време, в което срещу Wirecard бяха отправени все повече и повече обвинения.

Тази оценка на риска е предмет на непублична среща на анкетната комисия на Бундестага за Wirecard пет дни след представянето на доклада на Вамбах. Депутатът от Зелените Лиза Паус пита специалния одитор Мартин Вамбах за „промяната в основното отношение“ на EY. Най-късно от 2016 г. EY също вече е имала съмнения относно Wirecard. Паус иска да знае: „Какво следва от това явно по-критично отношение като проверяващ?“

Вамбах отговаря: „Е, искам да кажа, трябва да заявим следното – не знам дали наистина са наясно с това: EY поема одита на Wirecard през финансовата 2009 г. или с одита на финансовата 2009 г. Преди това EY извършва специален одит в Wirecard, тъй като през 2007 г. Германската асоциация за защита на инвеститорите отправя твърдение, че в отчета на Wirecard има несъответствия. На практика това означава, че от първия ден EY има пред себе си компания, която е изложена на определен одит и репутационен риск“.

„Не можем да намерим никакви индикации в нашите документи, че Wirecard е била одитирана като високорискова компания. Напротив: В така наречените събития за планиране на екипи (Team Planning Events), одитният риск за Wirecard се задава като „умерен“. И затова минава толкова безпроблемно“.

В свое изявление ЕY официално отхвърля това обвинение. „В продължение на много години мандатът беше класифициран в средата на тогавашните три рискови класа, а през последните две години дори беше класиран в предпоследния от тогава четири или дори в най-високия рисков клас“, пише EY.

Епилог: Последиците от провала

Колко опасен е специалният одиторски доклад за EY? Работа на одитора е не само да констатира несъответствия в проверявано дружество, но и да ги проучи. Ако не го направи, това може да струва не само пари, но и свобода. Всеки, който наруши задълженията си за докладване като одитор, може, съгласно раздел 332 от Търговския закон, да бъде наказан с лишаване от свобода до три години или с глоба.

Прокуратурата на Мюнхен води разследване срещу двама проверяващи на EY по подозрение за оказване на помощ за измама. Освен това има опасност и от професионални санкции. Надзорният орган Apas започна разследване, в случай на съмнение служителите на EY могат да загубят лиценза си. Все още не е ясно дали и ако се случи това до каква степен, EY може да носи отговорност за евентуални щети.

Те са гигантски. Акциите на Wirecard бяха сред най-търгуваните ценни книжа в Германия от години. През 2018 г. компанията беше включена в Олимпа на германските фондови корпорации, Deutsche Aktien-Index (Dax). Wirecard беше референтен мандат за EY, на фондовата борса доставчикът на платежни услуги струваше повече от Deutsche Bank и Commerzbank взети заедно: 24 милиарда евро.

Днес Wirecard се оценява на борсата на 20 милиона евро. Една акция струва около 15 цента - 99,9 процента под максимума. Освен акционерите огромни загуби записаха и кредиторите на Wirecard. Според синдика вземанията им възлизат на 12,4 милиарда евро.

Като цяло при кредиторите важи неписаното правило, че ако техният длъжник фалира, те ще отнесат по-голямата част от загубата. Често срещано е също така те да се обръщат към други органи, които биха могли да бъдат отговорни за щетата - и които могат да бъдат държани отговорни. Одиторите, които работеха в Wirecard, сега са на фронта...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
Пич, не си го гледал този мач. Тука става въпрос за стотици милиарди в продължение на десет години. Става въпрос за корупция на най-високото възможно ниво в Европа, лично до Меркел. От която такива като теб искаха да "наложи правила" тук. Става въпрос, че още преди 10 години немскара полицията ходи да "предупреждава" един обикновен човек, който написа в интернет форум, че цялата работа е една голяма шашма. Тук не става въпрос за някаква измама. Тук става въпрос, че по същество друго освен измама НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Измами и измамници, но ние в България сме го гледали такъв или подобен мач. Много дружества от нашата действителност извършваха измами и целта им беше само да вземат парите от онези, пред когото имитират дейност. Имахме лекс, Недялков в Ииист уест холдинг, Югоагент, в по-късни години - много приватизационни фондове, Полимери на Банев, Мостстрой на Божков и много други, сега не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още