IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е повдигнала обвинения в пазарна манипулация на бившия шеф на Wirecard

Маркус Браун е получил най-малко 5,5 млн. евро дивиденти от измамите и ограбването на разплащателната компания

17:10 | 14.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle

Германските прокурори заявиха в понеделник, че са повдигнали обвинения срещу бившия главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун и двама други високопоставени мениджъри заради търговската измама, довела до краха на разплащателната компания.

Тримата са обвинени в пазарна манипулация, присвояване и измами в големи мащаби, посочват прокурорите, цитирани от АФП.

Германската разплащателна компания, някога рекламирана като звезда на иновативните стартиращи компании, фалира в средата на 2020 г., след като призна, че 1,9 млрд. евро в баланса ѝ всъщност не съществуват.

Времето, необходимо на прокурорите, за да предявят официални обвинения, подчертава сложната мрежа от измамни трансакции, които следователите са проследявали по целия свят, за да ги разгадаят.

Сред жертвите на измамата са банки, които са предоставили кредит за 1,7 млрд. евро на Wirecard. Компанията издаде и облигации за 1,4 млрд. евро, които едва ли ще бъдат изплатени.

„Всички обвинени членове на групата са действали по индустриален начин в тези шест случая на измама, като по този начин са си осигурили собствени облаги, включително частично свързани с печалбата“, посочва се в изявление на германската прокуратура.

Браун например е получил най-малко 5,5 млн. евро дивиденти.

Проблемите на Wirecard започнаха през януари 2019 г. В поредица от статии във Financial Times се твърдеше, че има счетоводни нередности в азиатското ѝ подразделение, оглавявано от главния оперативен директор Ян Марсалек.

По това време компанията за финансови технологии успя да отхвърли обвиненията и дори журналистите от FT бяха разследвани заради докладите.

Измамите се разплетоха през 2020 г., когато одиторите на Ernst & Young заявиха, че не откриват 1,9 млрд. евро в сметките на компанията. Сумата, която съставлява една четвърт от баланса, се предполага, че покрива рискове при търговия, извършвана от трети страни от името на Wirecard. Тя е трябвало да се съхранява в сметки на попечител в две филипински банки.

Централната банка на Филипините обаче заяви, че парите никога не са влизали в паричната ѝ система, а двете азиатски банки - BDO и BPI, отрекоха да имат връзка с Wirecard.

Ключови фигури от компанията бяха задържани, вкл. Браун. Бившият главен оперативен директор Марсалек все още е на свобода и се издирва от германската прокуратура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още