IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров представи Русия като жертва в Ню Делхи и пожъна подигравки

Руският външен министър заговори за „войната, която се опитваме да спрем и която беше провокирана срещу нас с помощта на украинския народ“

06:30 | 04.03.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Лавров (вляво) по време на изявата си. Снимка:  EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT
Лавров (вляво) по време на изявата си. Снимка: EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT

Индия се опитва да запази неутрална позиция във връзка с руската война срещу Украйна - също и защото се възползва от евтини доставки на петрол и има военни връзки с Москва. Ню Делхи се въздържа, когато в края на февруари резолюция на ООН призова Русия да се изтегли от Украйна. Но при появата на външния министър Сергей Лавров на конференция в Ню Делхи публиката показа, че руската пропаганда е добре разпознавана и в Индия.

В кулоарите на срещата на главните дипломати на страните от Г-20 в Индия руският външен министър Сергей Лавров беше осмян заради твърденията си за войната в Украйна.

Сцената се разигра в края на половинчасовата изява на Лавров на  „Диалога от Раисина“ - многостранна конференция по геополитика в индийската столица Ню Делхи. Модераторът зададе критични въпроси на Лавров, а външният министър неколкократно прокламира познати пропагандни позиции на Кремъл: НАТО е истинският агресор, Русия има вековни претенции към Украйна.

След това последваха въпроси от публиката, като един от присъстващите искаше да разбере как войната влияе на енергийната стратегия на Русия спрямо азиатските страни и по-специално Индия. Лавров започна: „Знаете ли, войната, която се опитваме да спрем и която беше започната срещу нас, използвайки Украйна..." След това се поколеба - защото публиката му се изсмя.

Тази война „разбира се, е повлияла на руската политика", продължи след кратка пауза довереникът на кремълския лидер Владимир Путин.

Пропагандата на Кремъл редовно изопачава виновниците и жертвите. На 24 февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна с цел да свали демократично избраното правителство в Киев и да анексира страната. През последните дванадесет месеца руските сили убиха десетки хиляди цивилни, а милиони бяха принудени да избягат. Като се има предвид подкрепата, предоставена на Украйна от западните партньори, руските политици и пропагандисти многократно твърдят, че Русия е във война с НАТО.

Според наблюдатели това е един от начините, по който те се опитват да оправдаят неуспехите на собствената си армия.

 

Лавров разкритикува срещата на Г-20 като „фарс" още в самото ѝ начало в сряда. Западните страни „биха искали да прехвърлят отговорността за своя икономически провал върху Руската федерация", заяви руският външен министър в Ню Делхи. Той намекваше по-специално за западните санкции срещу страната му заради войната, които доведоха и до изостряне на световната продоволствена криза.

В друга своя реч в Ню Делхи Лавров обвини западните държави в това, за което Русия е критикувана от години. „За съжаление Западът не се е отървал от неоколониалните си навици и стремежи. Всичко, което се прави, за да се подчини икономиката на западните интереси, не е нищо друго освен неоколониален инстинкт, неоколониална практика", заяви външният министър на страната, която сама е обвинявана в агресивна империалистическа геополитика, особено спрямо бившите съветски държави.

Сцената от конференцията се разпространява силно в социалните мрежи. Константин Сонин нарече изпълнението „смущаващо" и „смешно" в Twitter. Той е най-известният руски икономист и в момента преподава в Чикаго. Лавров разпространява „лъжи, които руските „дипломати" използват, за да подхранват фантазиите на Путин, за да получат повишение" - и те са признавани за лъжи, казва Сонин. 
 

Други потребители припомниха, че само Русия е пресякла границите на друга държава. Някои попитаха как Лавров може да каже такова нещо, без да направи физиономия.

В края на разговора в конференцията модераторът благодари на Лавров и изрази надежда, че следващата среща ще се състои в по-малко рискова ситуация в света.  Лавров по време на конференцията в Ню Делхи. Снимка: EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY Лавров по време на конференцията в Ню Делхи. Снимка: EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY

„Американците със сигурност ще ви предоставят въпроси, които можете да използвате", отговори само Лавров, с което отново си спечели осмиването на публиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Браво, има тpoль който слага плюсове и минуси през прокси :)) И явно си мисли,че хората са глупави и се връзват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 29
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Торба лой, пак ли жално скимтиш? Руските акции пошли в кофата за смет, заедно с твои последни надежди от жалкия ти животец на лузър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 31
xapoznai
преди 1 година
Това няма да промени ситуацията, че Европа е платила стотици милиарди повече за газ през миналата година... В следващите поне 20 години Русия ще е в упадък без значение от изхода на войната. Ако унищожението на Украйна е някаква утеха за това, така да бъде. От цялата работа руснаците ще са десетилетия назад, а Украйна ще бъде възстановена и в дългосрочен план ще стане бяла държава, вероятно член на НАТО и ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 27
галфон
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС - Сигурно искаш да кажеш ,че всички журналисти в залата са ненормални,защото се изсмяха на тъпотийте на "тъжния кон"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 34
Р?мператоръ
преди 1 година
Не знам някой нормален човек да се смее на лавров. По-скоро ВИЕ сте смeшниците, продължавайки да говорите за "военни неуспехи на Русия", докато вагнеровци, редовната руска армия и опълченците буквално смазват последните остатъци от ВСУ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 24
valentino29
преди 1 година
До: RoyBatty: След срещата си с Лавров,Блинкен изглеждаче като човек ,който се готви да скочи от 20десетия етаж на някой небостъргач. И още, инвестора не е медия която те информира,а инструмент за пропаганда.Много важни новини се игнорират абсолютно,само за сравнение:Скрипалите и Навални от една страна и северен поток и екологичния проблем в Охайо.! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 14
RoyBatty
преди 1 година
Странно защо в статията е "пропуснато" важното събитие в Индия - че Блинкен е разговарял с Лавров! Което е лъч надежда, че няма да станем "пушечно месо"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 34
zelka007
преди 1 година
лавров : "Всичко, което се прави, за да се подчини икономиката на западните интереси, не е нищо друго освен неоколониален инстинкт, неоколониална практика" ... пхаххаха ... благодарение на братската газова политика , битовата газификация в държавата ни клони към нула , нямаме развита оранжерийна индустрия , предприятията ползващи газ за отопление са нула ... :))) ... с ефффтината братска газ е така ... гнъсъв лицемерен плъъхх ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 38
Jorkata
преди 1 година
Как па няма поне един с някакво минимално количество акъл в Москва, който да им забрани на тия *** да говорят глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още