IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow отстъпи за първи път от девет сесии

Страховете от ускоряване на инфлацията в САЩ се засилват

23:37 | 13.05.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на сините чипове на Wall Street Dow Jones Industrial Average се понижи в понеделник, прекъсвайки осемдневната си серия от повишения, тъй като търговците се сблъскаха с нарастващите инфлационни очаквания преди ключови данни, които трябва да бъдат представени по-късно през седмицата, предаде CNBC.

Dow се понижи с 81,33 пункта, или 0,21%, и затвори на ниво 39 431,51 пункта. Широкият измерител S&P 500 отстъпи с 0,02% до 5 221,42 пункта. Технологичният Nasdaq Composite обаче нарасна с 0,29% и завърши на ниво от 16 388,24 пункта.

Проучване на Федералния резерв в Ню Йорк показа, че през миналия месец са нараснали очакванията на потребителите в САЩ за повишаване на цените както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. На едногодишна база инфлационните очаквания нараснаха до 3,3%, а петгодишните прогнози се повишиха до 2,8%.

След публикуването на резултатите от проучването акциите заличиха по-ранните си ръстове от деня.

Докладът за индекса на потребителските цени ще бъде публикуван в сряда. Според Dow Jones икономистите очакват увеличение с 0,4% през април на месечна база и с 3,4% на годишна база. Индексът на производствените цени, който ще бъде обявен във вторник, се очаква да се е повишил с 0,3% през миналия месец.

Цената на акциите на компанията за търговия на дребно с видеоигри и потребителска електроника GameStop се изстреля със 74%, след като потребителят Roaring Kitty, вдъхновил силния ценови подем на книжата на компанията през 2021 г., публикува онлайн за първи път от около три години.

Dow отбеляза най-доброто си седмично представяне за 2024 г. през миналата седмица, когато се повиши с повече от 2%. През същия период S&P 500 и Nasdaq се покачиха с по повече от 1%.

След кратко отдръпване основните американски борсови индекси се върнаха в близост до рекордните си нива, достигнати през март. Dow, S&P 500 и Nasdaq са в рамките на 1% от най-високите си стойности при затваряне.

Доходността по американските държавни ценни книжа леко се понижи в понеделник, като тази по 10-годишните ДЦК спадна с 2 базисни пункта до 4,485%, а по двугодишните - с почти 1 базисен пункт до 4,861%.

Цените на петрола се повишиха, тъй като признаците за подобряващо се търсене в най-големия вносител Китай и потенциалните прекъсвания на доставките в Канада помогнаха на цените да се възстановят след спада от 1 долар за барел през предходната сесия. Фючърсите на суровия петрол тип Брент поскъпнаха с 42 цента, или 0,5%, до 83,21 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 66 цента, или 0,8%, до 78,92 долара за барел.

Златото поевтиня в понеделник поради прибиране на печалби, докато инвеститорите очакват ключовите данни за инфлацията тази седмица. Спот цената на златото спадна с близо 1% до 2 337,04 долара за тройунция. В петък то достигна най-високото си ниво от 22 април насам. Фючърсите върху златото в САЩ спаднаха с 1,3% до 2 343,60 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още