IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia диша във врата на Amazon по пазарна капитализация

От началото на годината цената на акциите на Nvidia е нараснала с над 40%

17:56 | 09.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Nvidia се повиши силно тази година и компанията вече заплашва да изпревари Amazon по пазарна капитализация, нареждайки се на четвърто място в САЩ, пише Bloomberg.

След като прибави пазарна капитализация, почти равняваща се на тази на Tesla, само през последните два месеца, Nvidia вече се оценява на 1,72 трлн. долара. Сумата е малко под капитализацията на Amazon, която достига 1,76 трлн. долара.

От началото на 2024 г. цената на акциите на Nvidia е скочила с повече от 40% на фона на признаците, че търсенето на нейните чипове, използвани за изчисления с изкуствен интелект, остава силно. Ръстът на стойността на книжата обаче е толкова бърз, че възобнови опасенията дали е устойчив преди обявяването на финансовия отчет на Nvidia по-късно този месец.

Пазарната капитализация на Nvidia се приближава до тази на Amazon. Графика: Bloomberg L.P. Пазарната капитализация на Nvidia се приближава до тази на Amazon. Графика: Bloomberg L.P.

Повишението кара Mайкър Кугино, президент на Permanent Portfolio Family of Funds, да продаде някои акции на Nvidia.

“Следват ги толкова пари, че решихме, че е разумно да намалим малко позицията си“, коментира той в интервю.

Капитализацията, която през втората половина на 2023 г. спадаше непрестанно, докато прогнозите на Wall Street се увеличаваха, сега отново е във възход. Съотношението на цената на акциите на Nvidia спрямо очакваната печалба е нараснало до 33 пъти, докато в началото на годината бе 25 пъти, и е близо до най-високото си ниво от месеци.  

Nvidia е най-добре представящият се компонент на индекса Nasdaq 100 тази година, точно както през 2023 г., докато акциите утрояваха стойността си. Книжата са с най-голям успех сред тези на представителите на т.нар. Великолепна седморка, до голяма степен защото тя показа най-значителния скок на приходите и печалбата в резултат на свързаното с изкуствения интелект търсене.

Wall Street изглежда не губи вярата си в ръста на печалбата на Nvidia. Средната прогноза на анализаторите за коригираната печалба за 2024 г. се е повишила с 14% през последните три месеца до над 12 долара за акция. Възходящата ревизия обаче не е в крак с поскъпването на акциите, които добавиха около 600 млрд. долара пазарна стойност за същия период.

Оценката, съчетана с мащаба на ралито през последните няколко тримесечия, предполагат, че вероятно ще е трудно да бъде постигнат още по-голям борсов ръст.

Наскоро акциите пробиха над средната целева цена на анализаторите за първи път от май, което предполага, че дори компаниите от Wall Street, над 90% от които препоръчват покупка на книжата, не очакват повече ръст. Ралито също така доведе 14-дневния индекс на относителната сила на Nvidia до 80 пункта, над нивото от 70 пункта, което сигнализира на някои анализатори, че акциите са свръхкупувани.

И все пак биковете лесно могат да посочат основни показатели, за да оправдаят напредъка, включително оптимистичната прогноза на Arm Holdings, чиито акции записаха 48% ценови скок на борсата в четвъртък. Главният изпълнителен директор на дизайнера на чипове изтъкна изкуствения интелект като дългосрочен двигател, като посочи, че той „по никакъв начин не оформя или не създава цикъл на еуфория“.

Последните няколко финансови отчета на Nvidia подкрепиха тази гледна точка, като надхвърлиха прогнозите. Очаква се приходите да нараснат с около 120% през фискалната 2023 г., а през следващата година се очакват още 60% ръст. Централното място, което заемат процесорите за AI, заедно с усещането за техническо превъзходство на Nvidia, убедиха мнозина, че растежът, който виждат, е както траен, така и дългосрочен.

Гюс Зин, старши портфолио мениджър в Macquarie Asset Management, е сред онези, които смятат, че ралито на Nvidia има още възможности за развитие. Той посочва, че дори с този ръст, оценката все още е далеч от последните върхове.

„Много компании говорят за изкуствения интелект, но никоя не е записала ръст на приходите и прогнозите като Nvidia, а акциите ѝ наистина са в крак с нарастващите очаквания“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още