IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължи ли доброто представянe на „Великолепната седморка“ и тази година

Инвеститорите трябва да погледнат и към компании извън групата, съветва финансовият анализатор Божидар Балевски

21:20 | 20.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Средното покачване на оценката на компаниите от „Великолепната седморка“ за 2023 г. бе 107%, докато за индекса S&P 500 то бе приблизително 30%. Те бяха главният двигател на покачването му, като седемте вече представляват около 30% от целия индекс. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria в рубриката „Северна Америка“ направи финансовият анализатор Божидар Балевски за най-големи технологични компании в САЩ – Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla.

"Има дисбаланс, но има причина тези компании да се представят по-добре – техните маржове са доста високи на фона на другите 493 компании; имат доста глобален обхват и съответно по-голям растеж. Тези две предпоставки направиха техния коефициент price-to-earnings да скочи доста над средното за пазара. Имат и много силна конкурентоспособност. Малко по-високо оценени са, отколкото трябва да бъдат, но не е напълно без причина", смята той.

Според Балевски изкуственият интелект е основна причина за ръста на тези компании, но той е на мнение, че инвеститорите не трябва да се съсредоточават толкова много върху сектора, а да гледат фундаментите като дълг и растеж на дадена компания.

"Големите са оценени като за идеален сценарий – най-малката спънка ще рефлектира доста негативно, допусна финансовият анализатор. – Видяхме го реално в края на 2022 г., когато Meta спадна със 77%, Nvidia имаше също приблизително 70% спад. Нещо, което е надценено под една или друга форма не означава, че не може бързо да стане подценено.“

По думите му спънката ще бъде дали ще продължават без спирка този растеж. Балевски даде за пример спадащата оценка на Tesla през последната година в компанията на другите от „Великолепната седморка“. Той отбеляза, че това е показателно как подобни проблеми могат да се отразят на цената. „Компаниите в групата може да се променят, но за инвеститорите може да е добра идея да погледнат и към компании извън нея, както и извън сектора“, съветва финансовият анализатор.

Той напомни, че за последните четири години няма сериозна корекция на S&P 500, като ефектите от навлизането на AI отдалечават тази възможност за момента.

„Най-вероятно ще има някаква корекция, като това ще е добра възможност за заемане на позиции на по-ниски цени“, прогнозира Божидар Белевски.

Как геополитическият риск се отразява на оценките на компаниите? Какво ще следят трейдърите през седмицата може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още