IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Великолепната седморка“ изпреварва по печалба компаниите в почти всяка страна, взети заедно

Пазарната капитализация на седемте най-големи технологични компании в САЩ би ги превърнала във втория по големина фондов пазар в света

08:17 | 20.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Т. нар. „Великолепна седморка“ има по-голяма финансова мощ от тази на почти всяка друга голяма страна в света, показва изследване на Deutsche Bank, цитирано от CNBC.

Огромният ръст на печалбите и пазарната капитализация на седемте най-големи технологични компании в САЩ – Apple, Amazon, Alphabet. Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla, е довел до това, че сега те надхвърлят печалбите на всички публични компании в почти всяка страна от Г-20, отбелязва банката. От страните от Г-20 извън САЩ само Китай и Япония (и последната съвсем с малко) имат по-големи печалби на листнатите си компании, взети заедно.

Анализатори на Deutsche Bank отбелязват, че комбинираната пазарна капитализация на „Великолепната седморка“ би я превърнала във втората по големина фондова борса в света, като тя е два пъти по-голяма от тази на Япония, която е на четвърто място. Отделно Microsoft и Apple имат сходна пазарна капитализация като всички листнати компании във Франция, Саудитска Арабия и Великобритания.

Това ниво на концентрация кара някои анализатори да изразяват притеснения от свързаните рискове в САЩ и на световния фондов пазар.

Джим Рийд, ръководител на глобалните икономически и тематични изследвания в Deutsche Bank, предупреди миналата седмица, че фондовият пазар в САЩ „конкурира 2000 г. и 1929 г. от гледна точка на най-голяма концентрация в историята“.

Deutsche е анализирала траекториите на всички 36 компании, които са били в топ пет на най-високо оценяваните в S&P 500 от средата на 60-те години на миналия век.

Рийд отбелязва, че макар големите компании в крайна сметка да излизат от топ пет с развитието на инвестиционните тенденции и перспективите за печалба, 20 от 36 компании, които са били в тази водеща група, все още са в топ 50.

„От „Великолепната седморка“ в сегашния топ пет Microsoft е била там през цялото време с изключение на четири месеца от 1997 г. насам. Apple присъства без прекъсване от декември 2009 г., Alphabet е там през цялото време с изключение на два месеца от август 2012 г., а Amazon присъства от януари 2017 г. Най-новият член е Nvidia, която е там от първото полугодие на миналата година“, казва Рийд.

Tesla беше в топ пет на най-високо оценяваните компании в продължение на 13 месеца през 2021-2022 г., но сега е на десето място, след като цената на акциите ѝ намаля с около 20% от началото на 2024 г. За сметка на това цената на акциите на Nvidia продължи да расте и е прибавила почти 47% от началото на годината.

Въпреки песимистичните очаквания за световната икономика в началото на 2023 г. възвръщаемостта от фондовия пазар на Wall Street беше впечатляваща, но и силно концентрирана сред Великолепната седморка, която се възползва силно от популярността на изкуствения интелект и очакванията на понижаване на лихвите.

В изследване миналата седмица компанията за управление на богатството Evelyn Partners установи, че възвръщаемостта при „Великолепната седморка“ е достигнала невероятните 107% през 2023 г., като далеч е надминала по-широкия индекс MSCI USA, който е върнал също стабилните, но относително незначителни 27% на инвеститорите.

Даниъл Касали, главен инвестиционен стратег в Evelyn Partners, отбелязва, че се появяват признаци, че добрите възможности в американски акции може да се разширят извън седемте компании с най-голяма пазарна капитализация по две причини, първата от които е устойчивостта на американската икономика.

„Въпреки растящите лихви, продажбите на компаниите и печалбите са стабилни. Това може да допринесе за по-голяма дисциплинираност на бизнеса при управлението на разходите му, а домакинствата имат по-високи нива на натрупани спестявания по време на пандемията. Освен това трудовият пазар в САЩ е стабилен с близо три милиона добавени работни места през 2023 г.“, отбелязва Казали.

Вторият фактор е подобряването на маржовете, което според Казали показва, че компаниите умело са повишили цените и са прехвърлили последиците от по-високата инфлация на потребителите.

„Макар че заплатите нарастват, те не растат толкова бързо, колкото повишаването на цените, това води до спад на разходите за труд като дял от цената на стоките или услугите“, отбелязва Казали.

„Сред факторите са присъединяването на Китай към Световната търговска организация и технологичният напредък, които позволяват по-голямо предлагане на труд и достъп до чуждестранни пазари на труда. Това допринася за подобряването на маржовете на печалбата, подкрепяйки ръста на печалбите. Смятаме, че тази тенденция ще продължи“, прогнозира Казали.

Когато пазарът е толкова силно наклонен към малък брой акции и една конкретна тема – изкуствения интелект, има риск от пропуснати инвестиционни възможности, счита той.

Много от останалите 493 компании в S&P 500 имаха затруднения през миналата година, но е възможно някои от тях да започнат да участват в силния ръст на пазара, ако споменатите по-горе фактори продължават да стимулират американската икономика.

„Предвид силното представяне на водените от ИИ акции през 2023 г. и началото на тази година инвеститорите може да са склонни да продължат да ги подкрепят“, коментира Казали.

„Но ако ралито започне да се разширява, инвеститорите може да пропуснат други добри възможности извън акциите на Великолепната седморка“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още