IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на технологичните компании променя радикално Euro Stoxx 50

Имена като ASML и SAP помагат на европейския индекс на сините чипове да достигне най-високото си ниво от 2001 г. насам

12:45 | 27.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След десетилетия, прекарани в сянката на търгуваните на Wall Street акции, трансформацията на индекса на компаниите „сини чипове“ в еврозоната изглежда най-накрая насочва бенчмарка към нов връх, пише Bloomberg.

Европа може и да няма собствена технологична кохорта като „Великолепната седморка“, но се появи съкратена версия на този феномен. Euro Stoxx 50 току-що достигна най-високата си стойност от 2001 г. насам, като последният етап от скока беше подхранен от ценовите ръстове при двете най-големи технологични акции в региона, ASML Holding NV и SAP SE.

Въпреки че Euro Stoxx 50 е с около 15% под своя връх, възходът на ASML и SAP е поредният знак за това как индексът, някога доминиран от петролни компании и банки, се е променил радикално.

Най-ниската точка за индекса беше постигната през март 2009 г. Оттогава повече от половината от неговия 156-процентен ръст може да бъде приписан само на пет имена: ASML, LVMH SE, SAP, Siemens AG и TotalEnergies SE. Само ASML и LVMH сами по себе си са отговорни за близо 27% от увеличението на бенчмарка.

Един поглед назад към март 2000 г. показва, че акциите на телекомуникационните компании като Deutsche Telekom AG и France Telecom SA (по-късно преименувана на Orange SA), заедно с Nokia Oyj, са били предпочитани от инвеститорите, представляващи около 28% от индекса.

Акциите на европейските технологични компании все още трябвад да извървят дълъг път, докато достигнат високите стойности от първото десетилети на този век Източник: Bloomberg Акциите на европейските технологични компании все още трябвад да извървят дълъг път, докато достигнат високите стойности от първото десетилети на този век Източник: Bloomberg

Когато интернет балонът се спука и изхвърли тези имена от върха, петролните и банковите акции поеха щафетата на пазарното господство. До юли 2007 г. индексът беше силно диверсифициран, като теглото на нито една акция не надвишаваше 6%.

Глобалната финансова криза предизвика прогресивна промяна в бенчмарка, но финансовите компании до голяма степен оцеляха, за да се превърнат в най-голямата индустриална група, с почти 20% от индекса към момента.

Euro Stoxx 50 е изпъстрен с големи имена като LVMH, SAP и ASML, способни да генерират ръст на приходите и привлекателност, която примамва инвеститорите. Все пак не всичко изглежда гладко по пътя към рекорда. От една страна силната зависимост на Европа от Китай свързва нейното богатство с това на втората по големина икономика в света.

Бенчмаркът за еврозоната остава силно международен, като по-малко от една трета от приходите на членовете му се генерират в рамките на еврозоната. Според стратезите на Goldman Sachs Group Inc. индексът има 37% експозиция към по-широката Европа, 22% към Северна Америка, 25% към Азия и 16% към развиващите се пазари.

Налице е радикална промяна на върха на индексa Euro Stoxx 50. Източник: Bloomberg Налице е радикална промяна на върха на индексa Euro Stoxx 50. Източник: Bloomberg

Euro Stoxx 50 все още е сравнително евтин, като съотношението цена към печалба достига близо 13, което е 35% отстъпка спрямо индекса S&P 500. Нещо повече, последната фаза на ралито не постигна много за повишаване на оценките, което предполага, че увеличенията се дължат на по-големите печалби.

Облекчаването на ценовия натиск и задаващите се намаления на лихвените проценти също трябва да помогнат.

„Оценката на европейските акции остава силно привлекателна“, коментира портфолио мениджърът на Indosuez Wealth Management Лаура Кориерас. „Въпреки че нивото на безработица остава стабилно, дезинфлацията продължава с по-бърз от очакваното темп и все повече инвеститори сега очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвите си през 2024 г.“.

Euro Stoxx 50 може да се възползва от някои благоприятни попътни ветрове, осигурени от неговите компании. Първо, технологиите придобиват все по-голямо значение сред инвеститорите и секторът все още не е надхвърлил рекорда си от 2000 г., оставяйки много място за по-нататъшни ръстове. Мекото кацане и пикът при лихвите трябва да подкрепят тази група.

Второ, банките се възстановяват, тъй като тяхната рентабилност се подобрява. И все пак техните акции все още търгуват с около 60% под нивата от 2000 г. и са със 75% под пика си преди глобалната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още