IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно скъпите американски акции задминават все повече световните пазари

Много инвеститори не са склонни да намалят експозицията си към САЩ, посочвайки по-добрите перспективи пред икономиката и печалба през 2024 г.

11:30 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Възходът на американския фондов пазар до исторически върхове поставя в центъра на вниманието голямата му премия спрямо глобалните оценки, а това кара някои инвеститори да погледнат извън страната за огромна възвръщаемост, пише Ройтерс.

S&P 500 поведе повечето ключови регионални индекси през 2023 г. с ръст от 24%, продължавайки десетилетие на изключително представяне на САЩ. Индексът е нагоре с над 2% от началото на 2024 г., задминавайки много конкуренти, след като достигна първия си исторически връх от над две години тази седмица.

Много инвеститори не са склонни да намалят експозицията си към САЩ, посочвайки по-добрите перспективи пред икономиката и печалба през 2024 г. за страната в сравнение с Европа и други региони. Голямата тежест на технологичните компании в S&P 500 също привлича инвеститорите, които искат да залагат на нови сфери като изкуствен интелект.

Разликата в оценката между S&P 500 и индекса MSCI на акциите в над 40 други страни е най-голямата от повече от 20 години, а някои инвеститори залагат, че възможността в чужбина е твърде добра сделка, за да я пропуснат. 

Международните капиталови фондове отчетоха нетни входящи потоци от 73,6 млрд. долара през 2023 г., а американските – от 52,1 млрд. долара, показват данни на EPFR. И двете нива обаче са с около 1% или по-малко от общите активи на всяка категория.

„Не мисля, че може да оправдаете тази рекордно голяма разлика между САЩ и останалия свят и когато тя се затвори, това ще бъде от полза за международните пазари“, смята Джеф Клайнтоп, главен глобален инвестиционен стратег в Charles Schwab.

При повечето хора вероятно дългосрочното им разпределение в международни (акции) вероятно е с по-малка тежест и сега е моментът да помислят за увеличаване, добавя той.

S&P 500 се търгува при близо 20 пъти над прогнозираните бъдещи печалби, което е доста повече от дългосрочната си средна стойност от 15,6 пъти. За сравнение, световният индекс MSCI за всички страни, който изключва САЩ, се търгува на ниво от 12,8 пъти, което е под историческата си средна стойност от 13,5 пъти. Тази разлика е близо до най-голямата от над две десетилетия.

Много инвеститори с радост плащат премията за американските акции. Очаква се брутният вътрешен продукт на САЩ да нарасне с 1,6% през 2024 г. спрямо 0,7% за еврозоната и 0,9% за Япония, показват прогнозите на Световната банка.

Междувременно китайският фондов пазар се срина с над 10% през 2023 г. и продължава спада си тази година, а задълбочаващата се имотна криза и свиването на дълга на местното правителство са сред факторите, които плашат инвеститорите.

Очаква се компаниите от S&P 500 да увеличат печалбите си с 10,6% през 2024 г., почти два пъти повече от темпа на европейския STOXX 600, показват данни на LSEG Datastream.

Въпросът обаче е дали тези предимства на САЩ вече са отразени повече от нужното в цените на акциите.

Икономическите модели на Vanguard, които вземат предвид оценката, предвиждат възвръщаемост от американските акции през следващото десетилетие при среден годишен темп от 4,2% до 6,2%. Десетгодишните прогнози са по-розови на други места: 7% до 9% годишна възвръщаемост за развитите пазари извън САЩ и 6,6% до 8,6% за нововъзникващите пазари.

„В случая със САЩ виждаме, че пазарът е скъп“, казва Роджър Алиага-Диаз, ръководител на изграждането на портфолио във Vanguard. „Това прогнозира много по-ниска среда на възвръщаемост за акциите в САЩ, отколкото за тези извън САЩ“, добавя той.

Японският фондов пазар също бележи ръстове, като Nikkei вече се повиши с 8% тази година до 34-годишен връх.

LPL Financial препоръчва на инвеститорите да поставят по-голяма тежест на японските акции в портфейлите, отбелязвайки все още евтините оценки въпреки скорошните печалби, подобряването на техническите фактори и подобрения фокус на компаниите върху възвръщаемостта на акционерите.

Компанията обаче отдава по-малка тежест на Европа, след като през октомври понижи рейтинга на международните развити пазари като цяло до „неутрален“, докато повиши този на САЩ до „надценен“ (който анализаторите смятат, че ще се представи по-добре от даден бенчмарков актив или индекс, бел. ред.).

Въпреки че оценките на международните развити пазари са привлекателни, „те са привлекателни от дълго време“, каза Джефри Бухбиндер, главен капиталов стратег за LPL Financial. „Искаме нещо повече от просто евтини оценки, за да се заинтересуваме повече от международните“ пазари.

Инвеститорите бяха възнаградени за това, че се придържаха към САЩ през последните години. S&P 500 е нараснал със 160% през последното десетилетие спрямо 130% за Nikkei, 40% за STOXX и около 10% за индекса MSCI за цялата страна, който изключва САЩ.

Ханс Олсън, главен инвестиционен директор на Fiduciary Trust Company, казва, че оценките на акциите в САЩ са по-разумни, когато се премахне влиянието на силно претеглените технологични акции и акциите на растежа, които са по-скъпи.

В същото време той е уверен, че силната икономика на САЩ ще се трансформира в стабилни корпоративни печалби, което ще помогне на американските борси да изпреварят международните пазари тази година.

„Ако имате икономика, която всъщност е малко по-силна, отколкото хората ѝ приписват... това трябва да се отрази на печалбите“, казва Олсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още