IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Китай се ускорява, спадът на фабричните цени продължава

Дефлационният натиск остава заплаха за китайската икономика

14:34 | 11.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителската инфлация в Китай се ускори през април, задържайки се над нулата за трети пореден месец, докато промишлените цени продължиха спада си, който подчертава слабото търсене в икономиката, съобщи Bloomberg.

Индексът на потребителските цени в страната се е повишил през април с 0,3% на годишна база, отчете Националното статистическо бюро в събота. За сравнение, през март увеличението бе 0,1%, а средната прогноза на икономистите за миналия месец бе за ръст от 0,2%.

Производствените цени останаха в дефлация, в каквато се намират от края на 2022 г. насам, като индексът на цените на производител се е понижил с 2,5% през април спрямо година по-рано. Икономистите очакваха спад от 2,3%, след като през март индексът се понижи с 2,8%.

Данните сочат, че дефлационният натиск остава заплаха за китайската икономика въпреки признаците за растеж в производствения сектор и стабилния износ.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Правителството се опитва да стимулира разходите на домакинствата в условията на спад на пазара на недвижими имоти и слаб пазар на труда. Падащите производствени цени обаче свиват печалбите на компаниите и ги карат да се въздържат от инвестиции.

Неотдавнашно проучване на над 20 хил. компании за търговия на дребно, проведено от Общата търговска камара на Китай, показа, че средната стойност на поръчките се е свила най-много от девет месеца насам, въпреки че общите продажби са се увеличили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 11.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още