IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи ли моментът на компаниите с малка капитализация?

Акциите на малки компании в САЩ бяха сред най-печелившите от надеждите за намаляване на основните лихви

11:13 | 24.01.24 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Акциите на по-малките компании в САЩ изглеждаха така, сякаш най-накрая е дошъл техният момент да блеснат. А след това дойде 2024 г.

Russell 2000, индекс на компаниите с малка и средна капитализация, се срина с 2,2% тази година, изоставайки зад ръста от 1,7% на широкия борсов показател S&P 500, пише Wall Street Journal. Това е най-слабото представяне от 1997 г. спрямо основния индекс към началото на година до 22 януари, показва Dow Jones Market Data.

През по-голямата част от 2023 г. малките компании бяха измъчвани от опасения за рецесия и по-високи лихви, тъй като са особено чувствителни към икономиката и са склонни да бъдат по-ощетени от нарастващите разходи за заеми.

Тогава, по-късно през годината, се оказаха едни от най-големите печеливши от нарастващия оптимизъм, че Федералният резерв ще успее с мекото кацане и ще започне да понижава лихвите скоро.

Новата година се оказа проверка на реалността за тези очаквания. По-горещите от очакваното икономически данни принудиха инвеститорите да снижат очакванията си за това кога може да започне намаляването на лихвите. Това повдигна въпроси дали ръстовете на компаниите с малки капитализации са устойчиви.

„Когато се изнервиш, хората са склонни да се насочат, да се задържат, за имената, които познават и смятат най-големите и най-добрите“, казва Брент Лиум, портфолио мениджър в Crossmark Global Investments.

В понеделник S&P 500 се повиши с 0,2% до нов връх, след като отбеляза първия си нов рекорд от около две години в петък. Индексът на компаниите с малка капитализация все още поддържа преднината си пред по-големите компании от последното си дъно от 27 октомври. Russell 2000 е нараснал с 21%, а увеличението на S&P 500 е от 18%.

Източник: WSJ Източник: WSJ

Част от компаниите, които са допринесли най-много за ръста на индекса на по-малките компании, са такива от сектора на потребителските стоки. Акциите на козметичната компания e.l.f. Beauty са поскъпнали с 50%, на търговеца на дребно Abercrombie & Fitch – със 78%, а на приложението за изучаване на езици Duolingo – с 37%, показват данни на FTSE Russell.

Някои фенове на малки компании се надяват, че ръстовете могат да продължат. За пръв път от юни 2021 г. по-голям дял от фонд мениджъри очакват компаниите с голяма капитализация да поскъпват по-малко от тези с малка капитализация през следващите 12 месеца, показва последното проучване на Bank of America Global Fund Manager.

Борсово търгуваният фонд iShares Russell 2000, който управлява активи за около 62 млрд. долара, записа рекордните 7,28 млрд. долара в нетни входящи потози през декември, показват данни на Dow Jones Market Data, започващи от юни 2000 г.

Някои инвеститори смятат, че сезонът на отчетите може да донесе следващия тласък за малките компании. Анализаторите очакват ръстът на печалбата сред компаниите в Russell 2000 да се възстанови до 28,2% през 2024 г. след очакван спад от 11,2% за 2023 г., посочва FTSE Russell.

“Като цяло те надминават очакванията с доста големи маржове, тъй като икономиката се представя по-добре“, казва Стивън Десанктис, фондов стратег за малки и средни компании в Jefferies.

Инвеститорите обръщат голямо внимание на представянето на по-малките компании, защото то осигурява сигнали за здравето на икономиката на САЩ. По-малките компании обикновено се представят по-добре, след като излязат от рецесия. Те отчетоха ръст за кратко в края на 2020 г., след като ваксините срещу Covid-19 засилиха надеждите за икономическо възстановяване. Но тази инерция не продължи дълго.

Някои инвеститори се надяват, че този път е различно. Една от причините за техния оптимизъм: компаниите с малка капитализация са сравнително евтини. Компаниите в Russell 2000 се търгуват на ниво 15,2 пъти по-високо от прогнозираните печалби за следващите 12 месеца, което е под средната 10-годишна стойност от 16,7 пъти, според FTSE Russell. Коефициентът на индекса на компании с голяма капитализация е 19,6 пъти.

Освен това лошо начало на годината не означава непременно спадове през останалата част от нея. Когато Russell 2000 е започвал годината със спад от най-малко 4%, средното му представяне за остатъка от годината е бил ръст от 26,1% с увеличения шест от седем пъти, като се изключи 2008 г., показват данни на Bespoke Investment Group, започващи от 1979 г.

Ифин Девит, главен инвестиционен директор в London CIV, която управлява пенсиите на местните власти, казва, че не смята, че големите компании могат да продължат да се представят по-добре от малките: „Оценките на технологичните акции показват, че растежът ще се забави“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още