IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли американската икономика да спъне биковете на Wall Street?

Данните от новата седмица може и да разколебаят инвеститорите, точно когато пазарът се засили

13:55 | 22.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Wall Street завърши 2023 г. с положителни резултати, но загуби инерцията си през първите две седмици на новата година. Третата обаче наистина беше на късмет за биковете на пазара и със сигурност за технологичните акции, на които се дължеше миналогодишния напредък на основните борсови индекси. Миналата седмица отново те тласнаха S&P 500 към исторически връх над границата от 4,8 хил. пункта в последната сесия от седмицата, засилвайки оптимизма на пазара.

Цялостната икономическа и политическа картина обаче накара инвеститорите да бъдат по-внимателни и да се вслушват в думите на експертите. Миналата седмица беше точно такава – изпълнена с коментари на централни банкери, бизнес лидери и политици по време на Световния икономически форум в Давос, както и с нови данни на статистическия фронт, които накараха пазарите в САЩ, Европа и Азия да променят прогнозите си за лихвени понижения от големите централни банки в региона.

Един от членовете на Борда на Фед Кристофър Уолър заяви във вторник, цитиран от Bloomberg, че централните банкери трябва да действат внимателно и постепенно, когато започнат да понижават лихвите си.

Това накара паричните пазари да намалят залозите си за понижение на лихвите до 150 базисни пункта – по-малко от очакваните миналата седмица 166 базисни пункта. Шансът за намаление през март, който първоначално пазарите считаха за сигурен, в момента е около 50%.

Пазарите оцениха и победата на Доналд Тръмп на първия за 2024 г. кръг от първичните избори на Републиканската партия в щата Айова за номинация на партията за президентските избори. Една от реакциите на пазара при окончателното избиране на Тръмп вероятно ще бъде укрепване на долара - отчасти заради високата доходност по държавните облигации дори ако Федералният резерв започне да намалява лихвите си, пише Bloomberg.

В момента обаче Wall Street изглежда по-подготвен за това, отколкото през 2016 г., и резултатите от изминалата седмица показват същото. Широкият измерител S&P 500 отчете седмичен ръст от 1,01% до 4839,81 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 2,7% до 15 310,97 пункта. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също напредна, макар и незначително, с  0,12%, до 37 863,80 пункта.

В Европа настроенията не бяха толкова оптимистични, тъй като окончателните данни показаха, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до 2,9% през декември от 2,4% през ноември, а потребителските цени в по-широкия Европейски съюз (ЕС) са се повишили с 3,4% през последния месец от 2023 г. от 3,7 на сто. Ускорението на инфлацията в еврозоната през декември беше очаквано, но съществуват други рискове, които могат да доведат до ново забързване на ръста на цените. Такива са и прекъсванията във веригата на доставки, смята гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Тази седмица беше публикуван и протоколът от срещата на централната банка през декември, който показа на пазарните участници, че централните банкери нямат намерения да свалят гарда и да обявяват победата си над инфлацията. Трябва да останем предпазливи и търпеливи и да запазим лихвите рестриктивни за известно време, коментираха те.

Инвеститорите в момента очакват понижения на лихвите от общо 135 базисни пункта тази година, много по-малко, отколкото в началото на седмицата, когато залагаха на 150 базисни пункта. 

Пазарите в региона останаха на червено, като френският CAC 40 отстъпи с 1,29% до 7371,64 пункта през седмицата, германският DAX регистрира спад от 1,01% до 16 555,13 пункта. На пазара във Великобритания FTSE 100 се понижи с 2,14% до 7461,93 пункта.

В Азиатско-Тихоокеанския регион двете водещи икономики попаднаха под светлината на прожекторите, след като данните за брутния вътрешен продукт на Китай показаха, че икономиката на страната е нараснала по-бавно от очакваното през четвъртото тримесечие на фона на имотната криза, нарастващия дефлационен натиск и слабото търсене.

В последния ден от работната седмица Япония представи своя доклад за инфлацията, който показва, че внимателно следеният от Японската централна банка (ЯЦБ) индекс на потребителските цени, без да се включват пресните храни, е спаднал до 2,3% на годишна база през декември.

Това доведе до ръст на японския бенчмарк Nikkei 225 от 1,41% до 36 414,71 пункта. Китайският референтен индекс CSI 300 се понижи с 0,48% за седмицата до 3256,76 пункта, а хонконгският Hang Seng изтри 6,42% от стойността си до 15 001,31 пункта.

На петролния пазар двата бенчмарка Брент и WTI поскъпнаха със съответно 1% и 0,5 на сто, след като напрежението в Близкия изток и проблемите в добива в САЩ заради студената вълна засенчиха опасенията за слабата икономика на Китай.

С това пазарите приключиха старата седмица и се подготвят за новата, която ще бъде наситена със статистически данни от САЩ, нови корпоративни отчети, а също и срещи на ЕЦБ, ЯЦБ, Канадската, Турската и Китайската централни банки.

А ето и какво точно ще следим:

В Съединените щати във фокуса на инвеститорите попада предварителната оценка за растежа на БВП през четвъртото тримесечие, както и ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE). Очаква се икономиката на САЩ да се е разраснала с 1,8% на годишна база през четвъртото тримесечие, което представлява значително забавяне от ръста от 4,9% през предходното тримесечие. Прогнозите сочат още, че инфлацията в САЩ, измерена чрез индекса на разходите за лично потребление, се е ускорила до 0,2% на месечна база през декември. Ще разгледаме и предварителните резултати за индекса на мениджърите по поръчките (PMI), събиран от S&P Global, данните за новите и предстоящи продажби на жилища, предварителните оценки за продажбите на едро и търговския баланс при търговията със стоки. Ще проследим и редица важни корпоративни отчети, сред които American Express, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Intel Corp, IBM, Netflix, Tesla, Blackstone, Visa и др

Канадската централна банка вероятно ще запази лихвите си на текущите нива, като ще разгледаме данните за цените на жилищата в Канада.

На Стария континент Европейската централна банка вероятно ще запази лихвените си проценти непроменени, но инвеститорите ще обърнат внимание и на коментарите на централните банкери след срещата, за да добият по-ясна представа за икономическите условия и всякакви потенциални бъдещи промени в политиката. Решенията за лихвените проценти ще са част от дневния ред в Турция и Норвегия.

На статистическия фронт се очаква предварителните резултати от проучването за индекса на мениджърите по поръчките да покажат, че икономиката на еврозоната е претърпяла лек спад в началото на 2024 г., дължащ се на по-слаби резултати в производствения сектор и при услугите. В Германия индексът за бизнес климата на института Ifo може да отбележи лек ръст, докато потребителското доверие, измерено от GfK, се очаква да се понижи. Във Франция очакванията са потребителските нагласи да са се подобрили, а тези на бизнеса да са стабилни.

За Обединеното кралство също ще следим за предварителните резултати в PMI проучването.

В Азия се очаква Китайската централна банка да запази основните си лихвени проценти по едногодишните и петгодишните заеми непроменени, тъй като централната банка се отказа от паричното разхлабване, за да подкрепи юана.

Прогнозите са Японската централна банка също да запази основния си лихвен процент непроменен и да не сигнализира за промени в политиката си за контрол на кривата на доходност, след като инфлацията на страната се забави сериозно. Инвеститорите ще разгледат и данните за търговския баланс на страната през декември и данните от PMI проучването за януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още