IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония е направила още една крачка към целта на ЯЦБ през декември

Ръстът на потребителските цени, без да се включват пресните храни, се е забавил до 2,3%

11:20 | 19.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последният доклад за инфлацията в Япония е още една причина Японската централна банка (ЯЦБ) да не се отказва от политиката си на отрицателни лихви следващата седмица и същевременно допълва аргументите за затягането ѝ тази година, съобщава Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени, без да се включват пресните храни, се е забавил до 2,3% през декември спрямо година по-рано в съответствие с консенсусната оценка на икономисти, съобщиха от японското Министерство на вътрешните работи в петък. Резултатът е бил повлиян от по-сериозното поевтиняване на електроенергията и газа и по-бавните темпове на ръст на цените на преработените храни.

За втори месец цените на услугите в Япония са се повишили с 2,3%, което е най-бързият темп от три десетилетия насам, с изключение на периодите, в които влияние оказват повишенията на данъците върху продажбите.

Инфлацията в Япония се е забавила за втори пореден месец през декември. Графика: Bloomberg Инфлацията в Япония се е забавила за втори пореден месец през декември. Графика: Bloomberg

Данните подкрепят идеята, че ЯЦБ не трябва да бърза да увеличава лихвите си за първи път от 2007 г. на януарската си среща, като много икономисти смятат, че първото повишение ще бъде през април.

Те сигнализират още, че инфлационният натиск в Япония намалява в съответствие с прогнозите на ЯЦБ. Публикувани по-рано резултати показаха, че индексът на цените на производител е останал без промяна на годишна база през декември. Ръстът на потребителските цени в столицата Токио през същия месец се е забавил с най-голям темп от над година насам.

„Инфлацията, предизвикана от разходите, се е забавила леко, но дали тя ще се превърне в инфлация, стимулирана от търсенето, все още не може да бъде потвърдено“, заяви Юичи Кодама, главен икономист в Meiji Yasuda Research Institute.

Не се очаква тези данни да отклонят централната банка на страната от пътя към евентуално нормализиране на политиката. Поскъпването на услугите от 2,3% сигнализира, че базисната инфлация може да преодолее временните фактори, стимулиращи разходите.

„Продължаващото забавяне на инфлацията не означава, че ЯЦБ ще се откаже от нормализирането на политиката“, коментира Таро Сайто, ръководител на икономическите изследвания в NLI Research Institute. „Не мисля, че инфлацията ще бъде толкова силна, колкото прогнозира централната банка, но очаквам тя да се установи между 1% и 2%. Оценката на ЯЦБ вероятно ще остане за ниво около 2%, за да могат централните банкери да променят политиката си“, заяви Сайто. Той също е на мнение, че лихвите най-вероятно ще бъдат повишени през април.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, единодушно прогнозират, че ЯЦБ ще запази ултрахлабавата си политика на срещата на 23 януари, тъй като властите все още оценяват въздействието от земетресението на Нова година, което удари северозападното крайбрежие на страната.

Банката ще публикува и актуализирана тримесечна прогноза на срещата, като членовете на Борда вероятно ще обсъдят понижаването на оценката си за базисната инфлация през новата фискална година, започваща от април, до около 2,5% от 2,8% заради по-ниските цени на петрола, съобщават източници, запознати с въпроса.

Докладът от петък показа, че цените на електроенергията и газа са спаднали с почти 21% през декември спрямо година по-рано. Субсидиите за ток и газ са допринесли за забавянето на общата инфлация с 49 базисни пункта.

Индексът, който премахва цените на пресните храни и енергоизточниците, е спаднал до 3,7%, също в съответствие с прогнозите. Някои икономисти смятат, че този измерител на цените дава по-добра представа за двигателите на ръста им, тъй като отчита променливите цени на енергията, които също са били повлияни от държавните субсидии.

Гуверньорът на централната банка Казуо Уеда заяви, че инфлацията ще се ускори отново след това временно забавяне и от ключово значение за решението на централната банка ще бъдат преговорите за заплати, които ще приключат през март. Представителите на ЯЦБ смятат, че техните прогнози за цените вече са достатъчно високи и фокусът им сега е дали те наистина ще се окажат верни.

Инфлацията в Япония остава над целта на ЯЦБ от 2% от април 2022 г. насам, като увеличението на заплатите изостава от ръста на цените, а реалните доходи са продължили да намаляват в продължение на 20 месеца до края на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още