IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничените потребителски разходи забавят инфлацията в японската столица

Базисната инфлация в Токио се е забавила до 2,1% през декември

11:09 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на потребителските цени в Токио се е забавил за втори пореден месец през декември – знак, че инфлацията, стимулирана от потребителските разходи, вероятно спада, а пестеливите потребители свиват излишните си разходи, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени, с изключение на пресните храни, са се повишили с 2,1% на годишна база през декември в столицата Токио, съобщиха от Министерството на вътрешните работи във вторник. Резултатът остана под ноемврийското увеличение от 2,3% и е най-слабият такъв от юни 2022 г. насам, съвпадайки с консенсусната оценка на икономистите.

Инфлацията в Токио се забавя стабилно за втори пореден месец през декември. Графика: Bloomberg Инфлацията в Токио се забавя стабилно за втори пореден месец през декември. Графика: Bloomberg

Данните за Токио служат като основен индикатор за резултатите за цялата страна, които ще бъдат обявени следващата седмица.

Отделен доклад показа, че домакинствата в Япония са намалили разходите си през ноември с 2,9% в сравнение със същия месец година по-рано, тъй като по-високите разходи за живот са накарали потребителите да станат по-избирателни по отношение на това какво да купуват. Намалението беше по-сериозно от консенсусната оценка за спад от 2,3%.

„Увеличението на цените понижава потребителското доверие повече от очакваното, като това въздействие варира в зависимост от доходите. То е особено силно изразено сред групите с по-ниски доходи“, заяви Мо Накахама, научен сътрудник в Изследователския институт Itochu. „В резултат на това потреблението се оказа по-слабо от очакваното“.

Взети заедно докладите показват, че инфлационният натиск, предизвикан от разходите, намалява, като данните подчертават непостоянството във възстановяването, след като икономиката се сви с най-силния темп от пандемията насам през лятното тримесечие.

Данните са още една предпоставка Японската централна банка (ЯЦБ) да остави лихвите си отрицателни и този месец, след като земетресението от 1 януари в северозападната част на страната намали шансовете за увеличение. Срещата на представителите на ЯЦБ приключва на 23 януари, когато освен решение за паричната политика те ще публикуват актуализирани прогнози за цените и растежа.

„Предизвиканата от търсенето инфлация изглежда се ограничава до малка група продукти и услуги и това не е достатъчно да убеди ЯЦБ, че е постигнала широкообхватна, устойчива инфлация или че е подсигурила целта си от 2%“, смята Таро Кимура, икономист на Bloomberg Economics.

Данните от вторник показват, че ръстът на цените на преработените храни в Токио се е забавил до 6% през декември от 6,4% месец по-рано, а цените на комуналните услуги са спаднали по-рязко. Цените на тока и газа в столицата са се понижили с около 22%.

Решението на премиера Фумио Кишида да запази субсидиите за електроенергия и газ помогна за охлаждането на общата инфлация с 0,45 процентни пункта, както и през ноември. Ефектът от тези помощи обаче ще отслабне, след като годишните сравнения започнат да отразяват по-големите субсидии, които влязоха в сила през февруари 2023 г.

По-задълбоченият измерител на инфлационната тенденция, който премахва цените на пресните храни и енергията, също се е забавил до 3,5%, отбелязвайки четвърти пореден месец на охлаждане. Цените на услугите са се повишили с 2,2%, отново по-слабо от отчетените 2,3% през ноември.

Цените на нощувка в хотел са продължили да растат. Разходите за хотели и настаняване са се повишили с 59% спрямо година по-рано. Възстановяването на входящия туризъм е допринесло за това ускорение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още