IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите бизнеси стимулират активността в японския сектор на услугите

Окончателният PMI индекс в сектора на услугите на au Jibun Bank се е повишил до 51,5 пункта през декември

11:26 | 05.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активността в сектора на услугите в Япония през декември се е разраснала с по-бързи темпове спрямо предходния месец благодарение на силното търсене и подобрените нагласи, въпреки че общият темп на растеж е останал умерен, сочат данните от бизнес проучване в петък, цитирано от Ройтерс.

Секторът на услугите е светъл лъч за третата по големина икономика в света след 16 последователни месеца на растеж, в които той компенсира част от забавянето, причинено от трудностите, с които се сблъскват производителите.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите на au Jibun Bank се е повишил до 51,5 пункта през декември от 50,8 пункта през ноември, когато отбеляза най-бавния си темп на растеж за 2023 г., твърдят от компанията, провела проучването S&P Global Intelligence.

Резултатът остана под предварително отчетените 52 пункта, но все още е над границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада.

Ръстът при новите бизнеси, дължащ се на местни клиенти, е допринесъл за стабилизирането на растежа, става ясно от проучването.

„Освен това фирмите бяха сигурни, че това ще доведе до допълнителен ръст на активността, за което свидетелства и по-високата степен на доверие при 12-месечната прогноза, която беше подкрепена от надежди за икономическо възстановяване и разрастване на бизнеса в дългосрочен план“, смята Усама Бхати, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Оптимизмът през декември е нараснал до четиримесечен връх, а ръстът на бизнеса и запълването на свободните работни места са повишили заетостта три поредни месеца, показва проучването.

При новите експортни бизнеси се наблюдава спад за трети пореден месец, но декемврийският е бил най-слабият такъв за целия период.

Същевременно растящите оперативни разходи са причината доставчиците на услуги да увеличат цените си най-много от от август насам миналия месец. По-високите разходи за суровини, горива и труд са ускорили производствената инфлация през декември, но най-слабо от две години насам.

Секторът на услугите в Япония се възползва и от бума на пристигащи туристи, като близо 2,44 милиона души са посетили страната през ноември, малко под общия брой преди пандемията, регистриран през декември 2019 г.

Общият PMI индекс, който съчетава данните за активността във фабричния сектор и при услугите, е нараснал до 50 пункта през декември от 49,6 пункта през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още