IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското фабрично производство се връща към спад през ноември

Тенденцията при продажбите на дребно обаче остава положителна

11:34 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японското фабрично производство се е свило през ноември, а продажбите на компаниите за търговия на дребно са нараснали през същия месец, откроявайки нестабилния характер на икономическото възстановяване след спада през лятото. На фона на това централната банка на страната се опитва да прецени кога Япония ще бъде готова да увеличи лихвите си за първи път от 2007 г. насам, пише Bloomberg.

Индустриалното производство се е свило с 0,9% на месечна база през ноември, тъй като производството на автомобили, компютърна техника и машини е намаляло и компенсирало ръста при производството на чипове, съобщиха от японското министерството на индустрията в четвъртък. Спадът е малко по-малък от очаквания и въпреки това продукцията е останала с 1,4% по-слаба от година по-рано.

Японското фабрично производство се свива за първи път от три месеца насам. Графика: Bloomberg Японското фабрично производство се свива за първи път от три месеца насам. Графика: Bloomberg

Отделен доклад показа, че продажбите на дребно са нараснали с 1% през ноември в сравнение с октомври, около два пъти повече от прогнозите на анализаторите, и с 5,3% над нивата от година по-рано, подкрепени от високата инфлация.

Данните илюстрират неравномерното възстановяване на икономиката, а Японската централна банка (ЯЦБ) очаква стабилно засилване на общия растеж, за да обоснове нуждата от повишаване на лихвите през следващите месеци. Резултатите разкриват слабост във фабричния сектор за разлика от признаците за по-висока активност при услугите и търговията на дребно.

Тъй като индустриалното производство на САЩ също се свива, фабричният сектор на Япония вероятно ще остане слаб през първата половина на следващата година, заради което е малко вероятно Японската централна банка да направи ранна промяна в политиката си през януари, смята Такеши Минами, икономист в Norinchukin Research Institute.

Две трети от анкетираните през декември икономисти са споделили, че очакват Японската централна банка да повиши лихвите си до април. Той е считан и за най-вероятния месец за този ход, тъй като централната банка ще има време да разгледа резултатите от преговорите за годишните заплати през март – ключов фактор за определяне дали тенденцията при инфлацията в Япония е положителна.

Тъй като последните данни показват свиване на икономиката през лятото, централната банка може и да изчака, докато връщането към растеж през четвъртото тримесечие бъде потвърдено от данните за брутния вътрешен продукт, които се очаква да бъдат публикувани в средата на февруари. Като цяло анализаторите очакват икономиката да отбележи годишен ръст от 0,8% през последното тримесечие, като по този начин ще избегне техническа рецесия и ще отстрани още едно препятствие пред ЯЦБ, която обмисля кога да повиши лихвите си.

Производството се свива в момент, в който перспективите за търсенето от чужбина остават мрачни. Федералният резерв сигнализира по-рано този месец, че е готов да премине към разхлабване на паричната политика през следващата година, за да постигне целта си за „меко икономическо кацане“. Икономистите смятат, че има по-голям шанс еврозоната да изпадне в техническа рецесия през четвъртото тримесечие, а последните китайски данни обрисуваха мрачна картина, тъй като имотния пазар остава затруднен.

Стабилното вътрешно потребление, повишено от растящите цени, вероятно се дължи на засиленото търсене на пътувания през първата есен без ограничения, свързани с Covid, както и на нарастващия брой туристи, посещаващи страната.

Над 2 млн. чужденци са посетили Япония през ноември, съобщиха от Националната туристическа организация на Япония по-рано този месец.

Отделни данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) във фабричния сектор, показват, че разминаването при производството и сектора на услугите продължава и през декември. PMI индекса на au Jibun Bank отчете най-слабата активност от три години насам в производствения сектор, докато в сектора на услугите тя се е разширила сериозно.

„Не мисля, че сме достигнали момента, в който можем да бъдем сигурни, че дефлацията ще бъде овладяна и днешните данни не променят тази гледна точка“, заяви Минами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още