IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската инфлация остава само с половин пункт над целта на ЯЦБ през ноември

Инфлацията, без да се включват пресните храни, се е забавила до 2,5%

11:26 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японската инфлация през ноември се е забавила според очакванията, а повишенията на цените на услугите сигнализират, че базисната инфлация разпространява по-мащабно в икономиката ключова тенденция, с която централната банка съобразява действията си на фона на оставащите спекулации, че ще намали своите стимули през предстоящите месеци, пише Bloomberg.

Потребителските цени, без да се включват пресните хранителни продукти, сa се повишили с 2,5% спрямо година по-рано, тъй като енергията е поевтиняла, а инфлацията при преработените храни се е забавила, съобщават от японското Министерство на вътрешните работи в петък. Резултатът съвпадна с прогнозите на икономистите.

Инфлацията в Япония продължава да се забавя през ноември. Графика: Bloomberg Инфлацията в Япония продължава да се забавя през ноември. Графика: Bloomberg

Същевременно услугите са поскъпнали с 2,3%, което е най-бързият темп на ръст от октомври 1993 г. насам, като се изключи влиянието на по-високите данъци върху продажбите.

Последните данни съвпадат с публикуваните по-рано резултати за ръста на цените в Токио и мнението на Японската централна банка, че ценовият натиск постепенно ще отслабне, тъй като инфлацията, предизвикана от вноса се охлажда и вниманието се насочва към това дали се утвърждава по-широка тенденция, подкрепена от ръста на заплатите.

Измерителят на инфлацията е обект на особено внимателно наблюдение, тъй като икономисти и инвеститори се опитват да определят кога Японската централна банка ще повиши лихвите си за първи път от 2007 г. насам. Банката реши да ги остави на текущото им ниво при последната си среща по-рано тази седмица, като две трети от наблюдателите на регулатора в момента очакват тя да направи промяна през април.

„Гуверньорът на ЯЦБ заяви на пресконференцията си, че следи внимателно цените на услугите, така че това предполага положителен ход от страна на централната банка“, твърди Кохей Оказаки, старши икономист в Nomura Securities Co. „Въпросът е докъде трябва да стигне ЯЦБ, преди да се почувства уверена, че можете да постигне целта си за инфлация от 2%, така че неизбежно това ще повлияе на решението“.

Оказаки очаква централната банка да отмени своя отрицателен лихвен процент през януари и да изчака до април, за да се откаже от политиката си за контрол върху доходността на облигациите през април – постепенен подход, който може да помогне за ограничаване на шока за пазарите.

Консенсусът сред анкетираните от Bloomberg икономисти по-рано този месец е, че ЯЦБ ще повиши лихвите до април, след като анализира резултатите от преговорите за годишните заплати, които трябва да бъдат публикувани през март.

Докладът показа, че по-сериозният измерител на инфлационната тенденция, който премахва волатилните компоненти като пресните храни и енергоизточниците, се е забавил до 3,8%, също в синхрон с прогнозите. Някои икономисти насочиха вниманието си към тази мярка за цените като по-сигурна индикация за това къде се намира инфлацията, тъй като отчита промените в цените на енергията, които също са били повлияни от държавните субсидии.

Премиерът Фумио Кишида удължи срока на помощта за намаляване на битовите сметки до края на април, тъй като се опитва да намали натиска на инфлацията върху избирателите на фона на оставащото обществено недоволство от администрацията му, изострено от скандал за присвояване на средства от управляващата партия.

Цените на електроенергията са се понижили с 18% през ноември спрямо година по-рано, малко повече в сравнение с предходния месец. Според доклада субсидиите за електроенергия и газ са забавили общата инфлация с около половин процентен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още