IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайската икономика в края на 2023 г. е знак за колебливо възстановяване

Нарастват очакванията, че правителството в страната ще въведе още мерки за стимулиране на икономиката

08:18 | 17.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Китай е нараснала малко по-бавно от очакванията през четвъртото тримесечие, като имотната криза, нарастващият дефлационен натиск и слабото търсене засилват очакванията, че Пекин ще трябва скоро да въведе още мерки за стимулиране, пише Ройтерс.

Противно на очакванията на повечето анализатори втората по големина икономика в света не успява да направи силен и устойчив скок след Covid, обременена от продължителния спад на имотния сектор, слабото доверие на потребителите и бизнеса и растящите дългове на местните власти.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 5,2% през октомври-декември спрямо година по-рано, показаха данни на Националната статистическа служба, публикувани в сряда. Растежът се е ускорил спрямо 4,9% през третото тримесечие, но не отговори на прогнозата в допитване на Ройтерс за 5,3%.

Темпът е бил достатъчно стабилен, за да гарантира, че Пекин е изпълнил годишната си цел за растеж от около 5%, но анализатори твърдят, че възстановяването остава колебливо и че силен ръст на дейността през 2024 г. може да е много по-труден за постигане.

„Възстановяването от Covid, колкото и разочароващо да беше то, приключи“, става ясно от новото допитване на China Beige Book International, публикувано в сряда. „Всяко истинско ускоряване [тази година] ще изисква или голяма изненада, свързана с глобален растеж, или по-активна политика на правителството“, допълва компанията.

За цялата 2023 г. икономиката е нараснала с 5,2%, отчасти подкрепена от ефекта на ниската база предходната година, която беше белязана от затваряния заради Covid-19. Анализатори прогнозираха растеж от 5,2%.

На тримесечна база БВП е нараснал с 1% между октомври и декември, показвайки известна загуба на инерцията в края на годината. Това е по-бавен растеж от ревизираните 1,5% за предходното тримесечие.

Запознати с политиката на Китай очакват Пекин да запази сходна цел за растеж от около 5% за тази година.

Ръководителят на Националната статистическа служба Кан И каза на пресконференция в Пекин, че растежът на Китай през 2023 г. е бил спечелен трудно, но допълни, че икономиката е изправена пред сложна външна среда и недостатъчно търсене през 2024 г.

Пазарите в Азия, които вече са на близо петгодишно дъно, отбелязаха спад след разочароващите данни. Борсата в Хонконг също записа понижение, а юанът пое надолу. Валутата е под нов натиск през последно време, тъй като нарастват пазарните очаквания, че държавните ръководители ще трябва скоро да предприемат още понижения на лихвите и други мерки за подкрепа.

„За момента държавният дълг на страната ни и инфлацията са ниски, а инструментариумът с политики постоянно се обогатява“, заяви Кан. „Фискалните, паричните и други политики имат относително голямо поле за маневри и има условия и пространство за по-засилено прилагане на макрополитиките“, допълни той.

Индикатори за активността през декември, публикувани заедно с данните за БВП, показаха, че ръстът на фабричното производство се е ускорил до най-бързия си темп от февруари 2022 г., движен отчасти от по-силния ръст на автомобилното производство, но продажбите на дребно са нараснали с най-бавния си темп от септември, а ръстът на инвестициите е останал слаб.

Данните за имотния сектор, който преди беше ключов двигател на икономиката, са далеч по-мрачни.

Цените на новите жилища в Китай през декември са намалели с най-бързия си темп от почти девет години, което е шести пореден месец на спадове, показват данните на Националната статистическа служба.

Продажбите на имоти от гледна точка на площта са спаднали с 8,5% за годината, а новозапочнатите жилища са намалели с 20,4%.

„Подкрепата на час по лъжичка от средата на миналата година не помогна особено за обрат. Ясно е, че икономиката на Китай се нуждае от допълнителни стимули“, коментира Хари Мърфи Круиз, икономист в Moody's Analytics.

„Пряката подкрепа за домакинствата може да е необходимият лост за отваряне на портфейлите, но перспективите за такава подкрепа не бяха обсъждани от китайските ръководители през последните години. Вместо това смекчаване на паричната политика и ново емитиране на дълг за инфраструктурни, енергийни и производствени проекти изглеждат по-вероятни“, допълва той.

Докато компаниите остават притеснени да наемат служители на фона на голямата несигурност за бъдещето, безработицата на национално равнище е нараснала до 5,1% през декември спрямо 5% през ноември, сочат данните на Националната статистическа служба.

Тя възобнови и публикуването на данни за младежката безработица, които спря да обявява в продължение на пет месеца. Безработицата през декември сред хората на възраст между 16 и 24 години, без гимназиалните ученици, е достигнала 14,9% спрямо рекордния връх от 21,3 на сто през юни.

Новите данни показват, че икономиката започва колебливо 2024 г., като продължаващият дефлационен нетиск и лекото повишаване на износа вероятно няма да доведат до бърз обрат при вялото фабрично производство. Банковото кредитиране през декември също е било слабо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
Икономиката на Китай не се нуждае от никакви държавни стимули и политики, ами от реформи , приватизация и дерегулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още