IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отменя правилото банките да купуват облигации, деноминирани в лири

Принудителното изкупуване на облигации беше отличителна черта на ерата на турската неконвенционална парична политика

11:01 | 09.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка сложи край на още едно изискване, което имаше за цел да подкрепи лирата и което през последните години предизвика вълна от критики от страна на банкери и инвеститори, предава Bloomberg.

Финансовата институция отменя разпоредба, която принуждаваше банките да купуват деноминирани в лири държавни ценни книжа, ако не успеят да изпълнят определени съотношения за набиране на депозити във валутата.

Централната банка съобщи, че този ход ще подобри ефективността на пазара. Правилото беше едно от поредицата, въведени по времето, когато южната ни съседка провеждаше по-свободна парична политика. Това се промени през юни миналата година, когато централната банка започна рязко повишаване на лихвените проценти, опитвайки се да овладее едно от най-високите нива на инфлация в света.

Принудителното изкупуване на облигации беше отличителна черта на ерата на турската неконвенционална парична политика, в рамките на която централната банка беше подложена на натиск от страна на президента Реджеп Ердоган да поддържа ниски лихвени проценти.

Сега банката, под ръководството на гуверньора Фатих Карахан, разкритикува тези мерки и предприема постепенни стъпки за отмяната им. Миналия месец тя прекрати правилото за изкупуване на облигации, свързано с ръста на кредитите.

По-късно днес в Анкара Карахан ще представи последната прогноза на централната банка за инфлацията в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още