IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите не губят доверие в Турция и след напускането на гуверньора на централната банка

Комбинацията от трайно висока инфлация и смяната на върха дава възможност за повече увеличения на лихвите

15:41 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Стъкленият покрив на турската централна банка. Снимка: Sebnem Coskun/Anadolu Agency via Getty Images
Стъкленият покрив на турската централна банка. Снимка: Sebnem Coskun/Anadolu Agency via Getty Images

Инвеститорите, които наскоро се настроиха оптимистично по отношение на Турция, не бяха обезпокоени от шокиращото напускане на управителя на централната ѝ банка, демонстрирайки доверие в личната гаранция на президента Реджеп Тайип Ердоган, че преходът към политики, подкрепящи пазара, ще продължи, пише Bloomberg.

В миналото подобни изненадващи промени подкрепяха периоди на финансов стрес. Нещата този път изглеждат различно, заявиха инвеститорите, до голяма степен заради качествата на новия гуверньор Фатих Карахан. Пазарната реакция беше слаба в понеделник, а лирата поевтиня с 0,2% спрямо щатския долар.

Карахан, който наследи Хафизе Гайе Еркан, е бил икономист във Федералния резерв на Ню Йорк и се присъедини към обновената комисия по паричната политика миналата година в ролята на заместник-управител.

„Замяната на Еркан, чийто авторитет беше засегнат заради лични проблеми, с бивш икономист от Фед ще повлияе положително на лирата в средносрочен план“, заяви Еврен Кирикоглу, основател на Orca Macro. „Виждам, че вече са възможни повече лихвени повишения, за да се запази доверието в централната банка, което е положително и за лирата“.

Еркан, първата жена гуверньор на Турската централна банка, посочи лични причини и клевети срещу нея в местните медии за решението ѝ късно в петък да се оттегли само след осем месеца на поста. Часове по-късно Ердоган назначи Карахан за нов управител на регулатора.

Петгодишните суапове за кредитно неизпълнение се повишиха със 7 базисни пункта до 333 базисни пункта в понеделник, увеличавайки разликата в доходността между 2-годишните и 10-годишните облигации до рекордно високо ниво от над 15 процентни пункта.

В първото си публично изявление в неделя Карахан, който е работил като икономист за Amazon.com, искаше да успокои инвеститорите, като каза, че овладяването на инфлацията е основен приоритет и че централната банка остава в готовност да действа в случай на влошаване.

Комбинацията от трайно висока инфлация и смяната на гуверньора дава възможност за повече увеличения на лихвите, което се различава от последните сигнали на Еркан, която миналия месец сигнализира за край на затягането, според Deutsche Bank AG.

„Като се има предвид нашата прогноза за по-голям инфлационен натиск в краткосрочен план в комбинация с назначаването на новия гуверньор, ние смятаме, че има шанс за още затягане с 250 базисни пункта или дори 500 базисни пункта. Последното все още не е сигурно“, казаха в бележка стратези, сред които и Кристиан Витошка.

„В по-широк контекст нито оставката на Еркан, нито назначаването на Карахан трябва да се разглеждат като голяма изненада, като се имат предвид последните събития и историята на Турция с чести промени в управлението на централната банка“, заяви Емре Акчакмак, старши консултант в East Capital в Дубай. „Финансовият министър Мехмет Шимшек е този, който отговаря за икономическото управление на Турция и се очаква политиките да останат последователни, независимо от смените сред централните банкери, дори когато става въпрос за управителя на централната банка“.

Оттук нататък фокусът ще бъде върху това какво прави и казва Карахан, както и дали промените в политиката, започнали миналата година, все още получават подкрепата на Ердоган.

„Ердоган остава най-важният човек, който взема решения“, заяви Волфанго Пиколи, съръководител на Teneo Intelligence. „Докато президентът на Турция поддържа постепенното обръщане към ортодоксалната политика, каквото подкрепи след изборите през 2023 г., личността на гуверньора не е от значение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още