IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският финансов министър не очаква ново затягане на лихвите въпреки ускорението на инфлацията

Според Мехмет Шимшек финансовите власти трябва да бъдат търпеливи, ангажирани и да продължат напред

11:32 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турският министър на финансите и хазната Мехмет Шимшек изглежда изключва по-нататъшни повишения на лихвените проценти, въпреки че по-високата от очакваното инфлация в страната накара анализаторите по света да прогнозират по-рестриктивна парична политика, предава Bloomberg.

„Смятаме, че направихме достатъчно със затягането до момента“, каза Шимшек във вторник, обсъждайки паричната политика на конференция за публично-частно партньорство в Истанбул. „Трябва да бъдем търпеливи, ангажирани и да продължим напред“.

Властите планират допълнително селективно кредитно и количествено затягане, твърди министърът, който допълни, че Турция се намира в „преходен етап“. Лирата се търгуваше без съществена промяна спрямо долара след коментарите.

Перспективите, представени от Шимшек, се разминават с някои възгледи на пазара след по-сериозното от прогнозираното ускорение на инфлацията през февруари. Икономисти от JPMorgan Chase & Co. сега залагат на повишение на лихвите с до 5 процентни пункта през април.

Централната банка, която 8 пъти повиши лихвите си с общо 36,50 пункта, направи пауза през февруари, оставяйки основния лихвен процент на ниво от 45%. Тогава от регулатора заявиха, че политиката може да бъде затегната допълнително, „в случай че се очаква значително и трайно влошаване на перспективите за инфлацията“.

Съгласно последните си прогнози централните банкери очакват инфлацията да достигне връх от над 70% през май и да приключи годината на ниво от 36%. Въпреки че няма официална роля в определянето на паричната политика, Шимшек е начело на екипа от технократи, назначени от президента Реджеп Тайип Ердоган да управляват икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още