IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Празни мечти" и "глупости" - защо Фед няма да намали рязко лихвите през 2024 г.

Централните банкери не искат да поемат излишни рискове и няма да започнат серия от бързи намаления на лихвите, освен ако не се стигне до рецесия

06:27 | 18.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в САЩ очевидно отслабва и Федералният резерв изглежда готов да започне да намалява лихвените проценти тази година. Дори ако икономиката се развива, както всички се надяват, има голяма вероятност доходността по облигациите да се повиши заради все още голямата вероятност за рецесия.

Към момента фючърсните пазари калкулират шест намаления на лихвените проценти в САЩ през 2024 г. до целеви диапазон 3,75 - 4% и дават 30% вероятност за седмо понижение, пише Bloomberg.

В действителност обаче това не означава, че типичният участник на пазара очаква толкова много намаления на лихвите в базовия сценарий. Икономическите прогнози на Фед от миналия месец предполагат, че централните банкери се подготвят за три намаления до 4,75%, а анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакват около четири понижения.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Защо е това несъответствие? Защото някои участници на пазара все още активно залагат на (или хеджират) потенциално „твърдо приземяване“, при което икономиката на САЩ изпада в рецесия. Пазарът на опции например залагат, че до края на годината има вероятност 1 към 4 основната лихва да падне до 3% или по-малко - резултат, който е вероятно да се материализира само в случай на икономически спад.

Пазарът на опции не е единствен в тези оценки. Професорът от университета „Харвард“ Кенет Рогоф, който беше и главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ), казва, че е „празна мечта“ Фед да извърши шест съкращения през 2024 г. Според него намаленията на лихвите ще са две или три, а повече ще има при дълбока рецесия, шансът за която е 25%.

Главният изпълнителен директор на Cantor Fitzgerald LP Хауърд Лутник също смята, че очаквания за намаление на лихвите със 175 базисни пункта са „глупости“.

Централните банкери не искат да поемат излишни рискове и няма да започнат серия от бързи намаления на лихвите, освен ако наистина не се материализира сценарият за рецесия. Дори представителят на Федералния резерв Кристофър Уолър изглежда се присъедини към тази гледна точка на събитие във вторник, организирано от института „Брукингс“. Той отбелязва, че централните банкери ще правят „методично и внимателно“ намаленията на лихвите, а речта му доведе до ръст на доходността по облигациите.

Всичко това се развива на фона на сравнително добри икономически данни. Bloomberg Economics очаква основният дефлатор на разходите за лично потребление – предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, да нарасне със само 0,14% през декември, като за втората половина от годината ще достигне ниво от 1,8%, малко под целта на Фед от 2%.

Основният индекс на потребителските цени, публикуван миналата седмица, е малко по-горещ, но това отчасти се дължи на факта, че индексът на потребителските цени придава относително по-голяма тежест на жилищата. Това е компонент, който оказва натиск върху инфлацията, но вероятно скоро ще се охлади.

Разбира се, че не е лудост, че някои инвеститори продължават да хеджират риск от рецесия. Всеки преглед на историческите данни показва, че след циклите на повишаване на лихвите от Фед обикновено настъпват рецесии. Последните събития по света добавят масло в огъня на мечките - растежът на Китай е колеблив, а в части от Европа и Близкия изток се водят войни.

Засега обаче е трудно да се намерят конкретни признаци на напрежение в данните от САЩ. При това положение Федералният резерв вероятно би могъл да започне да намалява лихвите от май. Оттам нататък обаче нещата са по-сложни.

Заради геополитическата ситуация е неизбежно централните банкери да се изнервят от някои доклади за инфлацията, които ще получат през годината - или защото инфлацията се ускорява отново, което е по-малко вероятно, или просто поради странности в данните (проблеми със сезонните корекции, еднократни пикове и т.н.). Заради тези данни те ще са внимателни и общото понижение на лихвите в САЩ през годината няма да превиши 75 базисни пункта.

Това вероятно ще е положителен сценарий, съответстващ на широко намаляваща инфлация и „меко приземяване“ – перспектива, която си заслужава да се отпразнува. Доходността по облигациите вероятно ще се повиши малко в началото на този период, тъй като „застраховката срещу рецесията“ произтича от цената на държавните облигации и фючърси. Шест намаления на лихвите тази година обаче – ако използваме думите на Рогоф, без рецесия са „празна мечта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Това го пишем от поне последните 18 месеца .Предишната криза 2006,до 2008 година Централните банки вдигнаха лихвите докато хората пееха,танцуваха,взимаха кредити и смятаха че вечно ще е весело.Имотния балон се надяваше както и в момента, до точката когато спряха и оставиха лихвите високи.На графиката 2008 година ясно се вижда.после високите лихви удариха работните места,заплатите,кредитите,потреблението,процес стар като света,независимо кой какво пише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още