IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите избързаха със залозите за лихвени понижения, но инфлацията се оказа по-бърза

Централните банкери предупредиха пазарите, че е прекалено рано да очакват разхлабване, а данните го доказаха

11:13 | 15.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В пика на затягането на паричната си политика Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и другите големи регулатори заявиха, че ще следят по-внимателно статистическите данни, за да вземат бъдещите си решения. Пазарите решиха да правят същото, за да прогнозират предстоящите ходове на регулаторите. И понеже зад цялата кампания с лихвените увеличения стои високата инфлация – миналата седмица всички чакаха именно тези данни.

Те обаче поднесоха изненада за пазарите, показвайки, че потребителските цени в САЩ са се увеличили повече от очакваното през декември – с 0,3% на месечна и с 3,4% на годишна база.

„Това ускорение на инфлацията беше важно напомняне за непредсказуемия характер на икономическото възстановяване и несигурността при данните“, коментира Джон Мейър, главен инвестиционен директор в Global X, цитиран от CNBC. „Може да се наложи пазарите да се подготвят за известна волатилност, тъй като Фед може да запази или потенциално да засили своята рестриктивна позиция по отношение на паричната политика в отговор на този инфлационен натиск", допълва той.

Тази колебливост се прояви още по време на сесията в четвъртък, а трейдърите започнаха да понижават залозите си за лихвените намаления, отчасти и заради изявленията на централните банкери на Фед. „Декемврийският доклад зa инфлацията просто сигнализира, че има още работа за вършене, а това изисква рестриктивна парична политика“, заяви гуверньорът на Федералния резерв в Кливланд Лорета Местър в интервю с Майкъл Маккий по Bloomberg TV, като допълни, че ще бъде прибързано лихвите да бъдат понижени през март. Управителят на Федералния резерв на Ричмънд Томас Баркин беше на същото мнение.

Ден по-късно, в петък, данните за производствените цени в САЩ показаха точно противоположна тенденция, което още повече разколеба инвеститорите. Докладът, публикуван от Министерството на труда, отчете, че индексът на цените на производител (PPI) е спаднал с 0,1% на месечна база през декември и се е покачил леко до 1% на годишна база през последния месец от 2023 г.

И макар че тези резултати не успяха да върнат оптимизма на инвеститорите по време на последните две сесии на Wall Street, основните борсови индекси завършиха седмицата с ръстове. Технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с 2,80% до 14 972,76 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 1,72% до 4783,83 пункта, а бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 0,75% към стойността си и завърши седмицата на ниво от 37 592, 98 пункта. 

Освен централните банки във фокуса на инвеститорите миналата седмица попаднаха и отчетите на големите американски кредитори. Те успяха да се възползват от възможността да таксуват кредитополучателите си с по-високи лихви и това доведе до ръст на печалбата за Wells Fargo и JPMorgan Chase. С по-слаби резултати се оказаха Bank of America и Citigroup, а прогнозите са, че може би тази година ще бъде по-слаба за кредиторите предвид факта, че се очаква Фед да започне да понижава лихвите си.

Подобни са очакванията и към Европейската централна банка, но реалността на този етап не съвпада с тях. Миналата седмица част от страните членки на еврозоната представиха своите доклади за инфлацията, а заедно с това от европейската статистическа служба Евростат отчетоха и изменението в продажбите на дребно. От данните стана ясно, че държавите членки на блока все още не са се преборили с ръста на цените, а икономиката остава слаба и това кара централните банкери да останат предпазливи и да не бързат с лихвените понижения.

„Бързият темп на дезинфлация, на който станахме свидетели през 2023 г., вероятно ще се забави през 2024 г. и ще спре за момент в началото на годината, както се случи и през декември“, заяви заместник-гуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос на конференция в Мадрид.

Неговият колега и управител на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало потвърди във вторник, че ЕЦБ планира да намали лихвите по някое време през 2024 г., като не даде конкретни насоки кога точно ще се случи това.

Данните обаче не успяха да попречат на основните индекси на френската и германската фондова борса да отбележат ръстове. Френският CAC 40 се повиши с  0,8% до 7465,14 пункта в края на седмицата, а германският DAX напредна с 0,52% до 16 704,56 пункта. На пазара във Великобритания FTSE 100 обаче записа спад от 0,84% до 7624,93 пункта миналата седмица, тъй като данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната показаха, че икономиката може и изпаднала в техническа рецесия в края на годината .

Инвеститорите в Азиатско-Tихоокеанския регион пък се фокусираха основно върху данните за цените в Китай, които показаха, че втората по големина икономика в света е претърпяла най-сериозната дефлация от 14 години насам през декември.

Китайският референтен индекс CSI 300 се понижи с 1,16% до 3284,17 пункта, а хонконгският Hang Seng изтри 2,03% от стойността си до 16 244,58 пункта. Японският бенчмарк Nikkei 225 обаче покоряваше нови многогодишни върхове миналата седмица, в резултат на което записа завиден седмичен ръст от 6,53% до 35 577,11 пункта.

Настроенията на петролния пазар миналата седмица бяха помрачени от рязкото намаление на официалните продажни цени от най-големия износител на суров петрол Саудитска Арабия и изненадващия ръст на запасите в САЩ. Цената на европейския сорт Брент се понижи с 0,5% през седмицата, а тази на американския WTI - с 1,1%.

И понеже пазарните нагласи зависят от данните – ето кои ще бъдат основните такива и през новата седмица:

В Съединените щати на фокус ще бъдат продажбите на дребно през декември, които се очаква да отбележат ръст от 0,3%. Междувременно индустриалното производство вероятно ще остане без промяна, след като нарасна с 0,2% през ноември. От университета в Мичиган ще бъде представено изследването на потребителските настроения през януари. Жилищният сектор също ще бъде под светлините на прожекторите, с внимание върху разрешителните за строеж и новопостроените жилища, данни за продажбите на съществуващи жилища и настроенията на строителите в САЩ, измерени чрезп оказателя на Националната асоциация на строителите на жилища (NAHB). Инвеститорите също така ще следят внимателно и изявленията на някои от централните банкери на Фед, за да прогнозират кога ще започнат лихвените понижения. Междувременно сезонът на отчетите ще продължи с очаквани резултати от Morgan Stanley, Goldman Sachs, US Bancorp, Charles Schwab, PNC и ProLogis. Канада ще публикува данни за инфлацията за декември, продажбите на дребно и новопостроените жилища.

В Обединеното кралство на статистическия фронт се очакват данните за инфлацията, доклада за работните места и продажбите на дребно. 

На Стария континент пазарните участници ще разгледат протокола от срещата на Европейската централна банка през декември. Сред важните публикации попада и индексът за икономическите нагласи в Германия на института ZEW и данните за БВП на най-голямата икономика в еврозоната през 2023 г., които ще бъдат от особен интерес. Ще бъдат представени още резултатите за индустриалното производство в еврозоната, окончателните данни за инфлацията и търговския баланс.

В Азия всички погледи ще бъдат вперени към БВП на Китай за четвъртото тримесечие. Втората по големина икономика в света също ще публикува данни за продажбите на дребно, индустриалното производство и равнището на безработица през декември. В Япония фокусът ще бъде върху данните за инфлацията за декември и индекса Tankan за януари. В Австралия индексът на потребителското доверие на Westpac за януари ще попадне на вниманието на инвеститорите, последван от поредица от данни за пазара на труда за декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още