IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на електромобилите не може да заличи щетите от имотната криза в Китай

Темпът на растеж при продажбите на електромобили може да се охлади значително тази година, изтъква Китайската асоциация за леки автомобили

10:55 | 11.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Секторът на електрическите превозни средства в Китай продължава да се разширява, като продажбите растат с 35% през миналата година, а износът също се увеличава. Tова обаче не е достатъчно, за да компенсира забавянето на растежа на икономиката вследствие на дългогодишната криза в жилищния сектор, пише Bloomberg.

Електромобилната индустрия е допринесла с около 1,6% за крайното потребление към брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай за миналата година, става ясно от нови оценки на Bloomberg Economics. Това представлява увеличение спрямо нивото от 1,2% през 2022 г., но все още е доста под 19,4-те процента на сектора на имотите.

Общият им принос е намалял спрямо 2022 г. и се очаква да спадне отново тази година.

Жилищният пазар, който в миналото формираше почти една четвърт от крайното потребление, се свива след пика през 2018 г. и ще продължи да намалява до 16% от крайното потребление през 2026 г., изчислява Bloomberg Economics, излагайки на риск милиони работни места и удряйки потреблението. Междувременно правителствените субсидии и намаленията на цените подкрепиха продажбите на автомобили, като миналата година в Китай бяха продадени 7,7 млн. хибридни и електрически превозни средства, изтъква Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

Имотният сектор все още осигурява много по-голям принос към китайската икономика от електромобилите. Източник: Bloomberg Имотният сектор все още осигурява много по-голям принос към китайската икономика от електромобилите. Източник: Bloomberg

Въпреки това този темп на растеж вероятно ще се забави тази година с нестабилното икономическо възстановяване на страната от пандемията, което натежава върху потребителските настроения. Силното експортно търсене ще осигури подкрепа за сектора и по-широката икономика, но също така е вероятно допълнително да увеличи търговското напрежение с други развити и развиващи икономики.

Европейският съюз (ЕС) може да наложи мита върху китайски електрически превозни средства, след като започна антидъмпингово разследване миналата година, а Турция предприе мерки срещу вноса на автомобили от Китай през декември.

Според CPCA Китай вече е изпреварил Япония като най-голям износител на автомобили в света за 2023 г., воден от силното търсене в Русия и нарастващия глобален апетит за електромобили. Според налични данни Китай вероятно е изнесъл рекордните 5,26 милиона превозни средства - включително леки автомобили, автобуси и камиони - миналата година, което е с 56% повече от обемите през 2022 г., на обща стойност от 102 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 9
Tikva007
преди 3 месеца
*Бумът на електромобилите не може да заличи щетите от имотната криза в Китай* - А някой дали помни, че имотната криза дойде след имотния бум в Китай? Много е вероятно скоро да си пише и за електромобилната криза, защото всеки *бум* носи потенциал и за последващ *тряс!*. Първите сигнали за отрезвяване след фойерверките за електромобилите вече идват от по-прагматичните американци, които не делегираха така доверчиво цялото си бъдеще на една комунистическа клика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още