IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната и ЕС са се върнали към свиване през ноември

Обемът на търговията на дребно намалява както на месечна, така и на годишна база

16:12 | 08.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в еврозоната и ЕС са започнали отново да намаляват на месечна и година база през ноември, показват календарно изгладени данни на европейската статистическа служба Евростат.

През ноември 2023 г. търговията на дребно в зоната с единна валута се е свила с 0,3 % и с 0,2% в ЕС спрямо месец по-рано. За сравнение, през октомври 2023 г. обемът на търговията на дребно се разшири с 0,4% в еврозоната и с 0,5% в ЕС.

На годишна база продажбите са спаднали с 1,1% в еврозоната и с 1,0% в по-широкия блок през ноември, показват данните. Това беше 14-ото поредно свиване на продажбите на дребно в еврозоната, което подчертава въздействието на агресивната кампания за затягане на паричната политика на Европейската централна банка.

Обем на продажбите на дребно в еврозоната и ЕС през ноември. Графика: Eвростат Обем на продажбите на дребно в еврозоната и ЕС през ноември. Графика: Eвростат

Месечно сравнение по сектори на търговията на дребно и по държави членки

Обемът на търговията на дребно в еврозоната е намалял в категорията на нехранителните стоки (с 0,4%), а също и при храните, напитките и тютюневите изделия (с 0,1%). Ръст от 1,4% отчита търговията с автомобилни горива.

В ЕС обемът на търговията на дребно се свива с 0,3% при нехранителните стоки и с 0,1% храните, напитките и тютюневите изделия, докато при автомобилните горива, както и в зоната с единна валута се забелязва увеличение от 0,4%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големите месечни спадове в общия обем на търговията на дребно, отбелязват Германия (-2,5%), Люксембург (-1,4%) и Австрия (-0,7%). Най-много се разширява търговията  в Португалия (с 3,1%), Хърватия и Словения (и двете с по 3,0 на сто), Малта и Румъния (и при двете с по 1,7%).

На месечна база България отчита ръст на продажбите от 0,4% през декември.

Годишно сравнение по сектори на търговията на дребно и по държави членки

В еврозоната през ноември 2023 г. в сравнение с ноември 2022 г. обемът на търговията на дребно е спаднал с 4,5% при автомобилните горива, с 0,7% при храните, напитките и тютюневите изделия и с 0,2% в категорията „Нехранителни стоки“.

В ЕС търговията е намаляла с  5,0% при автомобилните горива, с 0,5% при храните, напитките и тютюневите изделия и с 0,2 % при нехранителните продукти.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големите годишни спадове в общия обем записват Словения (-11,1%), Естония (-8,8%) и Унгария (-5,4%). Най-сериозен ръст  се наблюдава в Испания (6,8%), Хърватия (6,4%) и Дания (6,3%).

На годишна база страната ни също остава част от положителната тенденция с ръст на продажбите от 3,2% през декември.

Отделен доклад, цитиран от Bloomberg, показа, че икономическото доверие в еврозоната се засилило за трети пореден месец през декември, сигнализирайки, че регионът може да върви към леко възстановяване.

Индексът на Sentix, измерващ нагласите на инвеститорите, се е повишил до 96,4 пункта през последния месец от годината, достигайки най-добрия си резултат от май насам, и беше над всички прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Комбинацията от агресивно затягане на паричната политика, бавния растеж на Китай и последиците от енергийната криза се отразиха на икономиката на зоната с единна валута. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че блокът е приключил годината в рецесия с второ поредно свиване от 0,1% през четвъртото тримесечие.

Междувременно стана ясно, че инфлацията се е ускорила през декември, тъй като правителствата оттеглиха подкрепата си заради по-високите енергийни разходи. Очакваните нови повишения на потребителските цени в региона подчертават, че финалната права на Европейската централна банка до целта за инфлация от 2% ще бъде най-трудна за преодоляване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още