IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan изпрати най-печелившата година в американската банкова история

Най-голямата американска банка отчете седмо поредно тримесечие на рекордни нетни приходи от лихви

16:10 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

JPMorgan Chase приключи най-печелившата година в американската банкова история със седмо поредно тримесечие на рекордни нетни приходи от лихви и изненадваща прогноза, че тенденцията може да продължи и тази година.

Нетните приходи от лихви – разликата между това, което банките печелят по заеми, и това, което плащат по депозити – са в размер на 24,2 млрд. долара през последните три месеца на годината, съобщи компанията, цитирана от Bloomberg. Сумата за цялата 2024 г. може да нарасне до около 90 млрд. долара, посочват още от кредитора. В същото време анализаторите очакваха спад от 2%.

„Нашите рекордни резултати през 2023 г. отразяват свръхпечалбата както по нетните приходи от лихви, така и по кредитите, но оставаме уверени в нашата способност да продължим да отбелязваме много здравословна възвръщаемост дори и след като те се нормализират“, коментира в изявление главният изпълнителен директор Джейми Даймън.

JPMorgan и водещите ѝ конкуренти – Bank of America, Citigroup и Wells Fargo – представят отчети в петък, предлагайки поглед към това как американската икономика се е представила през последните три месеца на годината. Инвеститорите също очакват с нетърпение подробности за това как мениджърите виждат идната година на фона на очакваната промяна на паричната политика на Федералния резерв след две години на повишаване на лихвите.

Акциите на JPMorgan, които поскъпват с 22% през последната година, прибавят към стойността си 2% час преди началото на редовната търговия.

Резултатите на най-голямата американска банка също така включват и разход от 2,9 млрд. долара във връзка с фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank. Федералната корпорация за гарантиране на депозитите увеличи сумите, които банките трябва да внасят, след като двете банки фалираха миналата година.

Банката е похарчила повече, отколкото анализаторите очакваха, през четвъртото тримесечие на фона на предупреждението на Даймън, че инфлацията може да продължи по-дълго от очакванията на някои инвеститори. Разходите са нараснали до 24,5 млрд. долара, което е скок от 29%. Прогнозата на банката за коригирани разходи тази година е за около 90 млрд. долара, става ясно от презентация на сайта ѝ.

По думите на Даймън необходимостта от по-големи държавни разходи за зелена икономика, отбрана и преструктуриране на международната верига за доставки може да направи инфлацията по-трайна и лихвите да се задържат по-високи, отколкото пазарът очаква.

Приходите на звеното за пазари нарастват леко, изпреварвайки очакванията. Търговията с фиксирана доходност бележи ръст от 8%, компенсирайки спад от също 8% при търговията с ценните книжа. Приходите от инвестиционно банкиране са се увеличили с 13%, но все пак се оказаха под прогнозите.

Нетните отписвания на дълг са били в размер на 2,2 млрд. долара – повече от очакваното. JPMorgan също така е прибавила и 598 млн. долара към провизиите, заделени за лоши кредити, свързани предимно с кредитни карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още