IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на JPMorgan скочи с 67% след придобиването на First Republic

Общо печалбата на най-голямата банка в САЩ за второто тримесечие е нараснала до 14,47 млрд. долара

15:26 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската инвестиционна банка JPMorgan Chase обяви, че печалбата ѝ за второто тримесечие е скочила с 67%, включително благодарение на придобиването на фалиралата First Republic през май, съобщава Wall Street Journal.

Сделката за спасяването на First Republic, сключена в рамките на един уикенд с помощта на федералните регулатори, е подкрепила потребителското и бизнес банкиране на JPMorgan с нови клиенти, клонове и депозити. Това е довело до незабавна печалба от 2,7 млрд. долара, но е и принудило банката да поеме 1,2 млрд. долара под формата на разходи по кредити.

Общо печалбата на JPMorgan за второто тримесечие е нараснала до 14,47 млрд. долара, или 4,75 долара на акция, спрямо 8,65 млрд. долара, или 2,76 долара на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха печалба от 3,97 долара на акция, посочва FactSet.

Приходите са скочили с 34% на годишна база до 41,31 млрд. долара, докато очакванията на анализаторите бяха за 38,66 млрд. долара.

14,47 млрд. долара
е печалбата за второто тримесечие

Без да се включва First Republic, JPMorgan заяви, че печалбата все пак е щяла да нарасне с 40%, а приходите – с 21%.

Като най-голямата банка в страната JPMorgan спечели от размера си по време на банковата паника през март. Клиентите изтеглиха депозитите си от по-малките банки след краха на Silicon Valley Bank и се насочиха към сигурността на JPMorgan. Банката е привлякла 50 млрд. долара в депозити само през март, заявиха мениджърите ѝ през април.

Докато лихвените проценти растат бързо, банката успява да таксува по-сериозно заемите, но в същото време увеличава лихвите по-депозитите с по-малко, генерирайки рекордни приходи.

Тази машина за печалба е продължила и през второто тримесечие. JPMorgan е генерирала 21,78 млрд. долара от нетни приходи от лихви, което е трети пореден рекорд.

Има сигнали обаче, че лесните пари стават все по-трудни за спечелване, тъй като банката плаща повече на собствениците на депозити. Нетният лихвен марж е нараснал значително на тримесечна база.

Приходите от потребителското банкиране са скочили с 37%, а печалбата със 71% до 5,31 млрд. долара, подкрепена от лихвите, тъй като кредиторът е успял да наложи по-големи лихви по заемите.

В корпоративното и инвестиционно банкиране липсата на големи сделки и сравнително спокойните пазари са забавили активността и таксите. Приходите са се увеличили с 4%, а печалбата – с 10%.

В бизнес подразделението на JPMorgan, което се очакваше да спечели от привлечените клиенти от First Republic, приходите са скочили с 49%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още