IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатори поеха First Republic, ще я купи JPMorgan Chase

JPMorgan ще „поеме всички депозити, включително всички незастраховани депозити, и по същество всички активи“ на банката, съобщи Агенцията по финансова защита и иновации на Калифорния

11:45 | 01.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управлението на проблемния кредитор First Republic Bank бе поето от регулаторите, а впоследствие той ще бъде придобит от JPMorgan Chase & Co., съобщава Bloomberg.

JPMorgan ще „поеме всички депозити, включително всички незастраховани депозити, и по същество всички активи“ на First Republic, съобщи Агенцията по финансова защита и иновации на Калифорния в позиция.

Регулаторът разпореди на Федералната агенция за гарантиране на депозитите да управлява First Republic до покупката.

Трансакцията превръща JPMorgan, най-голямата банка в САЩ – в още по-масивна структура, което бе изход, който властите се опитваха да избегнат в миналото. Заради ограничения на американските регулатори при нормални условия подобно разширение на размера на JPMorgan и делът ѝ от американските депозити не би било възможно. Видни законодатели от Демократическата партия и администрацията на Байдън неведнъж са протестирали срещу консолидацията във финансовата индустрия и други сектори.

В същото време JPMorgan бе ключов играч по време на кризата с First Republic. Банката консултира по-малкия си конкурент в опит да бъдат постигнати стратегически алтернативи.

First Republic специализира в частно банкиране за по-заможни клиенти, подобно на Silicon Valley Bank, която фалира през март. Председателят Джим Хърбърт основава банката през 1985 г. с по-малко от десет души персонал. До юли 2020 г. кредиторът е 14 по размер в САЩ и има 80 офиса в няколко щата. За него работят над 7200 души към края на миналата година.

Също както други регионални банки, и First Republic се оказа притисната от цикъла на лихвени повишения на Федералния резерв в опит да се ограничи инфлацията, която се отрази на стойността на облигациите и кредитите, придобити от банката, когато лихвите бяха по-ниски. В същото време налице бе и отлив на вложители, които потърсиха по-добра доходност, а впоследствие и заради страхове за състоянието на самата банка.

Това доведе до образуването на капиталова дупка, която бе достатъчно голяма, за да изплаши потенциален спасител. Нова порция притеснения се появи през април, когато излязоха данните на кредитора за първото тримесечие и новините, че се опитва да продава активи и да организира спасяване. Банката обяви, че ще намали до една четвърт от персонала си, ще намали несъществената си активност и др.

Единадесет американски банки се опитаха да задържат First Republic на повърхността, ангажирайки се с предоставянето на 30 млрд. долара депозити на 16 март, като JPMorgan, Bank of America Corp., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co. се ангажираха с по 5 млрд. всяка. Goldman Sachs Group, Morgan Stanley и някои други банки предложиха по-малки количества в рамките на план, консултиран с американските регулатори.

Въпреки това акциите на банката, които стигнаха 170 долара през март 2022 г., потънаха до под 5 долара в края на април.

Банката е била купувана и продавана няколко пъти през годините. През 2007 г. Merrill Lynch & Co. плаща 1,8 млрд. долара за придобиването на First Republic. Собствеността след това се предава на Bank of America през 2009 г. и в средата на 2010 г., когато е закупена от инвестиционни фирми, сред които General Atlantic и Colony Capital за 1,86 млрд. долара, които впоследствие я правят публична.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 01.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Сега е с неправилен метод за работа на Министерството на финансите.Финансовите институции, включително централната банка са жертви на държавната финансова неправилност. Заради държавната грешка има срив на банка преди друг провал на банка. След това е с нов банкрут на банка и т. н.Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива банкова система. Правителството е с възможност да изплати своите дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
ratten
преди 1 година
за колко ще я купи? каква е цената на активите, които имат фирст? и трябва да си оставят малко кеш, че и други банки на оферта ще има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
То тъй като стане, все тъй става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още