IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските регулатори очакват оферти от големи банки за поглъщането на First Republic

Сделка може да бъде обявена още преди понеделник сутрин с надежда това да успокои клиентите на банката и пазарите

10:10 | 30.04.23 г.
Снимка: Jason Henry/Bloomberg
Снимка: Jason Henry/Bloomberg

Американските регулатори са поискали от големите банки окончателни оферти за придобиването на затруднената банка First Republic до неделя следобед.

Властите се надяват това да успокои пазарите и да сложи край на периода на несигурност за регионалните кредитори в САЩ, пише CNBC, като се позовава на свои източници.

JPMorgan Chase и PNC са вероятни участници в надпреварата за закъсалата банка, в която ще бъде назначен синдик и незабавно ще бъде продадена на печеливша банка, посочват източниците на медията.

Wall Street Journal съобщи за интереса на няколко банки към First Republic късно в петък.

Очаква се и други големи кредитори да се активизират. Bank of America е сред няколкото други институции, които обмислят кандидатурата си за придобиването на First Republic, посочват други източници на CNBC.

Ако регулаторите, ръководени от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, получат приемлива оферта, възможно е новият собственик на First Republic да бъде обявен рано в понеделник. Този сценарий би създал най-малко смущения за клиентите на First Republic, които биха започнали седмицата с информацията, че тяхната банка вече е собственост на финансово стабилен оператор.

Продажбата на затруднената банка може да сложи край на бурния период за регионалните банки в САЩ. След фалита на Silicon Valley Bank (SVB) през март вниманието се насочи към First Republic като най-слабото звено в американската банкова система. Акциите на банката потънаха с 90% миналия месец. Тази седмица имаше допълнителен срив на цените, след като кредиторът официално разкри колко сериозно е положението.

Подобно на SVB, която обслужваше общността на технологичните стартиращи компании, First Republic също е базиран в Калифорния специализиран кредитор, фокусиран върху обслужването на богати американци. Банката привлича клиентите си с ниски лихви по ипотеките в замяна на депозиране на пари в брой.

Този модел се разпадна след колапса на SVB, тъй като клиентите на First Republic са изтеглили депозити за над 100 млрд. долара, разкри банката в началото на седмицата.

Тъй като ситуацията на First Republic се влоши, регулаторите първоначално се обърнаха към голяма група банки за оценка компанията, според човек, запознат с процеса. Тази група се е стеснила през последните дни с идеята регулаторите да споделят необходимата информация, за да се подготвят окончателни оферти само от най-сериозните претенденти.

Очаква се регулаторите да изберат офертата, която води до най-малък финансов удар за Федералната корпорация за застраховане на депозитите.

Сривът на SVB например ще струва на институцията приблизително 20 млрд. долара. Най-големите банки ще поемат тежестта на тези разходи, тъй като банките-членки вероятно ще трябва да плащат повече за попълването на фонда за гарантиране на депозити на Федералната корпорация в следващите години.

Не всички големи банки ще отправят оферта. Според източниците на медията Goldman Sachs, Wells Fargo и Citigroup най-вероятно няма да подготвят предложения за поглъщане на затруднения кредитор.

Wells Fargo все още работи под ограничението на активите от 2018 г., наложено от Федералния резерв. Goldman взе стратегическо решение да се отклони от финансирането на дребно и продава звеното за потребителски заеми. Citigroup облекчава бизнес звената, за да опрости операциите и да подобри контрола на риска.

Поглъщането има най-голям смисъл за банки, които искат да растат сред заможните клиенти по западното и източното крайбрежие на САЩ. Клоновете на First Republic са съсредоточени в Калифорния, Ню Йорк, Бостън и Флорида.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още