IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската First Citizens купува фалиралата Silicon Valley Bank

Сделката включва покупката на около 72 млрд. долара активи на SVB с отстъпка от 16,5 млрд. долара

09:10 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската банка First Citizens BancShares е договорила закупуването на Silicon Valley Bank (SVB), която бе поета от регулаторите след оттегляне на капитал от кредитора, съобщава Bloomberg.

Базираната в Роли, Северна Каролина, банка е сключила договор за покупка и поемане на всички депозити и заеми на SVB, се посочва в изявление на Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC). Сделката включва покупката на около 72 млрд. долара активи на SVB с отстъпка от 16,5 млрд. долара.

Около 90 млрд. долара в ценни книжа и други активи ще останат в синдика за разпореждане на FDIC, а агенцията е получила и права за повишаване стойността на капитала на First Citizens на стойност 500 млн. долара. Приблизителната цена на фалита за FDIC е около 20 млрд. долара, въпреки че точната степен ще бъде определена, когато бъде прекратен процесът по несъстоятелност, става ясно от изявлението.

„Това е забележителна сделка в партньорство с FDIC, която трябва да вдъхне доверие на банковата система“, коментира главният изпълнителен директор на First Citizens Франк Холдинг Джуниър.

Silicon Valley Bank внезапно се превърна в най-големия фалирал кредитор в САЩ от десетилетие по-рано този месец, сривайки се по-малко от 48 часа, след като представи план за увеличаване на капитала. Банката пое огромна загуба от продажбата на ценните си книжа на фона на нарастващите лихвени проценти, изнервяйки инвеститорите и вложителите, които побързаха да изтеглят парите си. Само на 9 март инвеститорите и вложителите се опитаха да изтеглят 42 млрд. долара.

Регулаторите искаха бързо да сключат сделка за всички части на банките в опит да защитят негарантираните депозити на стартъп компании, но по-ранен опит за търг премина без купувач.

След това FDIC удължи процеса на подаване на оферти, след като получи „значителен интерес“ от няколко потенциални придобиващи. За да улесни процеса и да увеличи кандидатите, FDIC позволи на страните да подадат отделни оферти за дъщерното дружество на Silicon Valley Private Bank и Silicon Valley Bridge Bank NA – фирмата, създадена от FDIC, след като SVB бе поставена под управлението синдик.

Американските власти предприеха извънредни мерки, за да засилят доверието във финансовата система след краха на банката, въвеждайки нов предпазен механизъм за банките, които представителите на Федералния резерв казаха, че е достатъчно голям да защити депозитите на цялата страна.

Акциите на SVB се сринаха, след като базираната в Санта Клара, щата Калифорния, банка очерта плановете си за предлагане на акции, разкри, че е претърпяла загуба от 1,8 млрд. долара от продажбата на ценни книжа и забавяне на финансирането на компаниите, подкрепяни от рисков капитал, които обслужва. Банката беше принудена да се откаже от плана си за набиране на капитал, тъй като фондове, включително Founders Fund, Coatue Management, Union Square Ventures и Founder Collective, започнаха да съветват компании от портфейлите си да преместят парите си от SVB.

Според запознати източници First Citizens е подали оферта за SVB веднага след краха ѝ.

Интересът ѝ към придобиването озадачи някои наблюдатели, които се усъмниха дали First Citizens има необходимите средства да се заеме с втория по големина банков фалит, подпомаган от FDIC, в историята на САЩ. First Citizens е била 30-ата по големина търговска банка в САЩ по активи в края на 2022 г., показват данни на Федералния резерв.

Но банката има опит в купуването на фалирали конкуренти. Тя е придобила повече от 20 банки, подпомагани от FDIC от 2009 г. насам, сключвайки поредица от сделки след финансовата криза - от Вашингтон през Уисконсин до Пенсилвания.

First Citizens също така завърши придобиването на CIT Group Inc. миналата година в сделка, оценена на повече от 2 мрлд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още