IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли държавата винаги да спасява проблемните банки?

Налага ли се регулаторно преосмисляне след банковата криза, коментира финансистът Боян Иванчев

13:35 | 23.03.23 г.

Silicon Valley Bank трябваше да бъде наказана, вместо да се спасява. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС. По думите му флиртът с масите и популизмът могат да доведат до наистина голяма катастрофа, която няма да е предизвикана от SVB или Credit Suisse, а от разбирането, че държавата трябва винаги да спасява.

„Действията, които се предприеха, са нов вид количествено облекчаване. Поглъщането на Credit Suisse от UBS беше режисирано, поглъщането на SVB клона във Великобритания беше режисирано“, заяви финансистът и подчерта, че за това се договориха всички управителни органи и централни банки.

Според д-р Иванчев в социалните слоеве има „изключително голямо натрупано напрежение на базата на това, че ценностите почти изцяло изчезнаха“.

"Но флиртът с масите, примитивизирането на управлението на държавата, примитивизирането на политиката, популизмът може да доведе до наистина голяма катастрофа“, предупреди финансистът.

По думите му "крушението на всякакъв вид ценности" и разцветът на "усещането, че всичко е позволено", както и нагласата "искам всичко веднага и сега", са свързани с "усещането, че вече няма авторитети". Преподавателят потвърди, че това усещане се сблъсква с реалността, след като има много големи корпорации, пазители на знание и умение, и те са богати.

Д-р Иванчев отбеляза, че естественото състояние на банковата система в пазарната икономика е да има успешни и фалиращи банки. "През 2008 година започна един тренд за свръхрегулиране. Тогава, след ипотечната криза, в САЩ беше приет законът Dodd-Frank и се въведоха доста сериозни рестрикции с цел оздравяване на банковата система, недопускане на бъдещи фалити“, обясни финансистът.

Той припомни, че при управлението на Доналд Тръмп бяха намалени лимитите на банките, които са поднадзорни като системни банки. „Тоест, ако преди това тези банки трябваше да бъдат системни при над 50 млрд. долара активи, той първо вдигна границата на 110 млрд. долара, а след това на 250 млрд. долара. Поради тази причина SVB не беше системно регулирана от Федералния резерв и бе под радара“, коментира причината за настъпилите проблеми в банковата система д-р Иванчев. Той е убеден, че не е задължително решението да бъде проблем на пазарната икономика и на капитализма.

Описват ли икономическите теории какво се случва с активите при глобалното банкиране? Ражда ли банковата криза нова глава в капитализма с държавната намеса? Какви рискове се проявяват при новите предизвикателства в пазарната икономика? Връща ли се ерата на силните отчети и разумните инвестиции при разхлабената финансова дисциплина?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още