IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите проблеми тласкат инвеститорите към активите убежища и рисковите активи

По-широката картина показва, че епохата на лесните пари свърши, смята анализатор

11:00 | 21.03.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Притесненията около банковата криза увеличават търсенето на сигурни активи, например традиционни убежища като златото, съкровищните ценни книжа и паричните пазари, едновременно с по-спекулативни инструменти като технологични акции и биткойн.

Необичайното насрещно течение обзе пазарите заради кризата с банките, започнала след колапса на калифорнийската Silicon Valley Bank и сега обхванала и Европа заради Credit Suisse, пише Ройтерс.

Инвеститорите се страхуват за здравето на финансовата система дори след като UBS Group се съгласи да купи Credit Suisse в подкрепено от държавата придобиване, а големите централни банки предприеха стъпки за успокояване на пазарите.

Проблемите във финансовия сектор предизвикаха бързо препозициониране на пазарите на активи. Инвеститорите сега залагат, че Федералният резерв и другите централни банки ще трябва да забавят повишаването на лихвените проценти, за да избегнат по-големи щети за икономиката, тъй като банковите проблеми заплашват да забавят растежа.

В резултат на това някои активи, които обикновено не се представят добре в периоди на затягане на паричната политика, сега се представят силно. Технологичният сектор в индекса S&P 500 се е повишил с около 2% от 8 март насам, деня, в който проблемите на Silicon Valley Bank станаха ясни, в сравнение с 1% спад на самия индекс.

Биткойнът, който поевтиня с 60% заради ръста на лихвите от 2022 г. насам, се повишава с близо 30% от 8 март насам.

Ръстовете се случват в комбинация с големи движения при активи, традиционно възприемани като сигурни убежища по време на несигурни времена. Доходността по държавните облигации с по-кратък матуритет, които се движат в обратна на цените посока, отбеляза исторически спад миналата седмица, докато фондовете на паричния пазар отбелязаха най-големите си притоци от април 2020 г. през седмицата до 15 март, показват данни на Refinitiv.

Цените на златото са се повишили с повече от 9%, а секторът на комуналните услуги от S&P 500 добавя 2,2%.

Активите, които се смятат за чувствителни към икономическия растеж, обаче изпитват затруднения. Цените на петрола спаднаха до най-ниското си ниво от 2021 г. насам, акциите на промишлени компании и компании с малка капитализация също са под натиск.

„Не съм изненадан, че получаваме объркващи сигнали, защото това е много объркващ момент“, коментира Кристофър Смарт, главен глобален стратег в Barings. „Инвеститорите са много несигурни какво следва“, допълва той.

Двудневната политическа среща на Фед, която приключва в сряда, е надвиснала над колебанията на пазара. По-рано този месец инвеститорите се подготвяха за сериозно увеличение на лихвените проценти, тъй като централната банка продължаваше да подчертава необходимостта от укротяване на инфлацията. Пазарите обаче в понеделник оценяваха приблизително 75% шанс за увеличение на лихвите с по-бавен темп (25 базисни пункта) и 25% шанс Фед да спре най-агресивния си цикъл на повишаване на лихвите от началото на 80-те години на миналия век.

Някои инвеститори виждат продължаващите ръстове в по-рисковите сегменти на фондовия пазар като знак, че предстои по-голяма волатилност - особено ако се сбъднат прогнозите за рецесия.

„Фактът, че Nasdaq се представя по-добре, ми говори, че се чака нещо необратимо“, коментира Фил Орландо, главен стратег за капиталовите пазари във Federated Hermes. Той се насочва към отбранителния сектор, парите и облигациите.

Стратегът на Morgan Stanley Майкъл Уилсън е предпазлив, като препоръчва на инвеститорите да стоят далеч от технологичните акции и да се защитят от очакваната повишена волатилност. „Събитията от изминалата седмица означават, че наличността на кредита намалява за широка част от икономиката, което може да е катализаторът, който най-накрая ще убеди участниците на пазара, че прогнозите за печалбите са твърде високи“, пише той в доклад от понеделник.

Спадът в доходността на съкровищните облигации подкрепи технологичните акции, чиято неотдавнашна сила пък подкрепи по-широкия S&P 500. „Преди по-малко от две седмици основното предизвикателство за фондовия пазар бяха по-високите лихви. Е, доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ е намаляла с около 60 базисни пункта от началото на март“, казва Кийт Лърнър, главен пазарен стратег в Truist Advisory Services.

Той предупреждава, че банковите проблеми вероятно ще затегнат кредитирането и ще натежат върху растежа.

Инвеститорите вероятно ще продължат да се насочват към паричните пазари и други парични инструменти, докато вълнението при регионалните банки в САЩ отшуми, според Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег в Charles Schwab. „По-широката картина показва, че епохата на лесните пари свърши“, заключава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още