IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпрос на доверие - банковият трус може да окаже допълнителен натиск през седмицата

Препъващи се банки, подкрепа на централните банки, страх от кризата: инвеститорите следят внимателно Фед тази седмица 

10:57 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg

Фондовите пазари бяха разтърсени от фалита на две регионални банки в САЩ и от срива на швейцарската банка Credit Suisse. И въпреки че централните банки в САЩ и Швейцария помагат с ликвидност, а американската Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) и много експерти потвърждават, че това са два специфични проблема, пазарите бяха успокоени само за кратко през миналата седмица.

Недоверието често се разпространява на финансовите пазари бързо и тревожи инвеститорите. Волатилността на водещия индекс в еврозоната - Euro Stoxx 50, се удвои през миналата седмица в сравнение с историческото си средно равнище.

Особено в навечерието на уикенда инвеститорите искаха да се отърват от банковите акции. Цената на книжата на Credit Suisse временно отново се срина с двуцифрен процент, други банкови акции, както и целият фондов пазар също попаднаха във водовъртежа на несигурността. 

Инвеститорите потърсиха сигурни убежища като облигациите, което доведе до поскъпване на германските десетгодишни федерални облигации и на свой ред понижи доходността им със значителните 0,4 процентни пункта до 2,1% през седмицата.

Инвеститорите ще останат скептични

Скептицизмът на инвеститорите вероятно ще продължи да доминира на фондовите пазари и през новата седмица. Страхът от нова банкова криза доведе до рязко повишаване на волатилността, обобщава пред Handelsblatt Роберт Грайл, главен инвестиционен стратег в Bank Merck Finck, въпреки че „ситуацията днес е напълно различна от тази по време на финансовата криза преди 15 години" и проблемите в момента са по-скоро корпоративни, отколкото системни. 

Банковият анализатор Лотфи Каруи от Goldman Sachs също смята, че рискът е ограничен, тъй като основите на банковия сектор са по-силни, а взаимосвързаността на институциите е по-слаба, отколкото по време на финансовата криза от 2008 г. Все повече новини за изпадащи в кризи, макар и малки, американски банки не помагат, казва той, особено в допълнение към критичната ситуация в Credit Suisse. 

Ситуацията днес е напълно различна от тази по време на финансовата криза преди 15 години и проблемите в момента са по-скоро корпоративни, отколкото системни.
Роберт Грайл
главен инвестиционен стратег в Bank Merck Finck

На пръв поглед поглъщането на закъсалата швейцарска банка от нейния по-голям конкурент UBS, което беше осъществено в неделя вечерта, е равносилно на опит за освободителен удар. Дали обаче това ще доведе до стабилно решение, което да убеди и изплашените инвеститори, предстои да разберем.

Междувременно анализаторът на Goldman Каруи призовава за по-решителна реакция от страна на регулаторите и правителствата.

Фед е в полезрението на инвеститорите

Тази седмица много неща ще зависят от решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) в сряда: Ще възприеме ли той по-скоро нормален тон, както направи Европейската централна банка (ЕЦБ) миналия четвъртък?

Или, както се очаква сега на капиталовите пазари, ще обяви, че ще предприеме действия срещу все още високата инфлация от 6% само с малка стъпка на лихвения процент от 0,25 процентни пункта? Появиха се дори спекулации, че централните банкери на САЩ може да преустановят напълно затягането на паричната си политика. Би било спорно обаче дали подобно радикално решение няма да предизвика нови вълнения.

Анализаторите обаче вече се съмняват, че Швейцарската национална банка (SNB) ще повиши допълнително основния си лихвен процент в четвъртък, като се имат предвид обстоятелствата в страната - все пак и там инфлацията е много по-ниска, отколкото в еврозоната.

Важните икономически данни, които предстоят

Някои важни икономически данни също вероятно ще бъдат вълнуващи за инвеститорите: Във вторник барометърът на института ZEW в Манхайм ще покаже как специалистите на фондовия пазар гледат на икономиката през март. Съвсем наскоро показателят за оценка на ситуацията през следващите шест месеца се повиши за пети пореден път. Сега анализаторите очакват леко забавяне. 

Индексите на мениджърите по покупките, които ще бъдат публикувани в петък за еврозоната и САЩ, също се считат за важен икономически сигнал.

Освен това редица компании ще докладват за успехите си в бизнеса: RWE, компания за комунални услуги, листвана на Dax, ще представи данните си във вторник, както и Pfeiffer Vacuum, компания за машиностроене, листвана на SDax. Медийната група Pro Sieben Sat 1, доставчикът на софтуер за строителството Nemetschek и търговецът на билети CTS Eventim от MDax ще последват в четвъртък. 

Още важни новини през седмицата 

Вторник

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ ще съобщи данни за продажбите на притежавани преди това жилища. Продажбите на съществуващи жилища са намалели с 0,7% през януари спрямо предходния месец, което е 12-и пореден месечен спад. 

Канадската статистическа агенция ще публикува данни за инфлацията през февруари. Потребителските цени се повишиха с 5,9% през януари спрямо предходната година, което е спад спрямо ръста от 6,3% през предходния месец.

Сряда

Федералният резерв обявява последното си решение за лихвените проценти след двудневно заседание. Централната банка се сблъсква със сътресенията в банковата индустрия и все още високата инфлация. Представителите на Фед ще публикуват и актуализирани прогнози за лихвените проценти, инфлацията, безработицата и икономическото производство, а председателят Джером Пауъл ще даде пресконференция. 

Службата за национална статистика на Обединеното кралство ще представи данни за инфлацията през февруари. Потребителските цени се повишиха с 10,1% през януари спрямо година по-рано, което е по-бавен темп на инфлация от 10,5% през предходния месец.

Четвъртък

Английската централна банка ще обяви последното си решение за паричната политика. Централната банка сигнализира, че скоро може да преустанови повишаването на лихвените проценти, но че са възможни и по-нататъшни повишения, ако има опасност инфлацията да остане висока по-дълго от очакваното. 

Министерството на труда на САЩ ще докладва броя на подадените молби за обезщетения за безработица през седмицата, приключила на 18 март. Първоначалните молби за помощи при безработица намаляха през предходната седмица, което показва, че пазарът на труда в страната остава силен.

Японската статистическа агенция ще представи данни за инфлацията през февруари. Основните потребителски цени нараснаха с 4,2% през януари спрямо предходната година, което е най-бързият темп от септември 1981 г. насам. Япония определя базовите цени като всички цени без пресните храни.

Петък

S&P Global ще публикува мартенските проучвания на бизнес активността на мениджърите по покупките от цял свят. Февруарските проучвания показаха, че активността се е подобрила в Китай, САЩ и еврозоната. 

Министерството на търговията на САЩ ще публикува данни за търсенето на стоки с дълготрайна употреба през февруари. Новите поръчки за стоки с дълготрайна употреба спаднаха рязко през януари спрямо предходния месец след месечното увеличение през декември, което отразява нестабилността в сектора на самолетостроенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още