IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова седмица - нова нервност сред инвеститорите

След неотдавнашното понижение на цените на акциите инвеститорите гледат с тревога към следващите данни за инфлацията и икономиката

10:48 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Несигурността се завръща: това беше повече от очевидно за основните борсови индекси в Европа и САЩ в края на миналата седмица. Изненадващо силното нарастване на потребителските разходи в САЩ и по-нататъшното покачване на потребителските цени донесоха за широкия американски индекс S&P 500, технологичния индекс Nasdaq 100, както и на германския Dax и индекса на еврозоната Euro-Stoxx 50 най-слабата седмица за тази година със загуби от до три процента.

Блестящият старт на годината е забравен, колебливият февруари свърши: в съзнанието на инвеститорите се настани страхът, че водещите централни банки могат да удължат пътя си на повишаване на лихвените проценти и по този начин да забавят икономиката.

Най-важната централна банка в света, Федералният резерв на САЩ, се затруднява да интерпретира последните данни, като например потребителските разходи, които нараснаха с 1,8% през януари, и индекса на цените на личните потребителски разходи (PCE), който се повиши с 0,6% на месечна база и е предпочитаният индекс на централните банкери.

Стратегът Бастиан Ернст от Weberbank казва: "От една страна, те се опитаха да избегнат по възможност навлизане в рецесия. От друга страна, централните банкери възнамеряваха да забавят развитието на пазара на труда и потреблението, за да се борят с трайно високата инфлация".

През миналата седмица инвеститорите все още оценяваха протокола от януарската среща на Фед така, сякаш централните банкери искат да забавят темпа на повишаване на лихвените проценти до 0,25 процентни пункта от март. Сега обаче нагласите се насочват към още едно повишение на лихвения процент с 0,5 процентни пункта.

Подобна е картината и в Европа. За предстоящата среща за определяне на лихвените проценти през март ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард вече изтъкна перспективата за още едно увеличение на лихвите с 0,5 процентни пункта.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел е съгласен с нея. Изглежда става ясно, че базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията и храните, ще намалява бавно, каза той. Базисната инфлация в еврозоната е 5,2%, а в Германия базисният показател дори се повиши от 5,2 на 5,6 процента през януари.

Темата за инфлацията вероятно ще остане в центъра на вниманието и през новата седмица: в сряда ще бъдат обявени предварителните данни за инфлацията в Германия за февруари. През януари тя се повиши до 8,7% след 8,1% през декември. Икономистите очакват по-ниските цени на енергията да отслабят донякъде инфлационния натиск.

Потребителските цени в еврозоната вероятно ще се развиват по подобен начин. Там нивото на инфлация спадна до 8,5% след 9,2% през декември.

Но по същество никой не очаква облекчение. „Твърде рано е да се каже, че всичко е наред на инфлационния фронт", казва пред Handelsblatt главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер.

Перспективите за икономическата ситуация са смесени

Перспективите за икономическата ситуация също са смесени. Анализаторите очакват забавяне на растежа в Европа и САЩ и понижиха прогнозите си за печалбите през 2023 г. и следващите две години, както отбелязва анализаторът на DZ-Bank Свен Щрайбел.

Много отчети на компании вероятно отново ще раздвижат пазарите през тази седмица: освен Bayer, Beiersdorf, Merck KGaA и Lufthansa данни ще представят и Aixtron, Covestro, Erste Group и Pearson. В понеделник на Dax се завръща втората по големина германска банка - Commerzbank. А освен това Deutsche Börse ще направи редовен преглед на индексите.

В САЩ на фокус са новите поръчки за стоки с дълготрайна употреба и потребителското доверие. Очаква се първите да бъдат по-слаби, а вторите - малко по-високи спрямо последните данни. Освен това стратезите очакват по-скоро стабилни индекси на мениджърите по покупките в Европа, САЩ и Китай. Изглежда, че фондовият пазар се впуска в трудно търсене на посока.

Ето по-пълен списък на това какво ще очакваме по отношение на отчетите на компаниите и икономическите данни тази седмица.

Понеделник

  • ЕС, данни за потребителското доверие в еврозоната през февруари
  • Русия, централната банка ще публикува доклад за инфлационните очаквания
  • Испания, търговско изложение за мобилната телекомуникационна индустрия MWC започва в Барселона
  • Великобритания, Апелативният трибунал по конкуренцията провежда конференция за управление на делото на д-р Рейчъл Кент срещу Apple, в което се твърди, че базираната в САЩ компютърна компания е злоупотребила с господстващото си положение, като е начислявала 30-процентна комисиона за продажби на приложения чрез своите устройства
  • Великобритания, започва съдебен контрол за оценка на придобиването от Octopus Energy на фалиралия доставчик на енергия Bulb, след като конкурентите British Gas, E. ON и Scottish Power оспорват придобиването пред Върховния съд в Лондон. Тримата конкурентни доставчици твърдят, че финансирането на поглъщането от британското правителство представлява незаконна субсидия.
  • Отчети: Bunzl FY, DX (Group) H1, Heidrick & Struggles Q4, Lending Tree Q4, Viatris Q4, Zoom Q4

Вторник

  • Канада, данни за БВП за 4-тото тримесечие
  • Франция, данни за хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) през февруари
  • Франция, окончателни данни за БВП за четвъртото тримесечие
  • Индия, данни за БВП за четвъртото тримесечие
  • Япония, данни за промишленото производство през януари (сутринта местно време)
  • Стефани Линарц се присъединява към Under Armour като нов президент и главен изпълнителен директор на марката за спортно облекло
  • САЩ, проучване на потребителското доверие на Conference Board за февруари
  • Отчети: Abrdn FY, Adecco Q4, Alcon Q4, AMC Entertainment Holdings Q4, Bayer FY, Duolingo Q4, Ferrovial FY, HP Q1, Jones Lang LaSalle Q4, Man Group FY, Moncler FY, Ocado FY, St James's Place FY, Schrodinger Q4, Serco FY, Target Q4, Travis Perkins FY, Unite Group FY, Universal Health Services Q4

Сряда

  • Канада, Китай, Еврозоната, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, САЩ, Обединеното кралство: данни за индекса на мениджърите по поръчките в промишлеността (PMI)
  • Германия, данни за краткосрочната инфлация по ХИПЦ за февруари
  • Германия, данни за нивото на безработица през февруари
  • Великобритания, индекс на цените на жилищата 
  • Отчети: Abercrombie & Fitch FY, Atos FY, Juventus H1, Kohl's Q4, Kuehne+Nagel FY, Liberty Media Q4, Lowe's Q4, Persimmon FY, Petrobras Q4, Reckitt Benckiser FY, Royal Bank of Canada Q1, Salesforce Q4, Weir Group FY

Четвъртък

  • ЕС, данни за безработицата през януари
  • ЕС, експресни данни за февруарската ХИПЦ инфлация
  • Европейската централна банка ще публикува протоколите от заседанията на Комисията по парична политика
  • Международната агенция по енергетика ще публикува последния си Глобален енергиен преглед
  • САЩ, статистически данни за производителността на труда за четвъртото тримесечие
  • Отчети: Anheuser-Busch InBev Q4, Beazley FY, Best Buy Q4, Broadcom Q1, Capita FY, Costco Q2, CRH FY, Flutter Entertainment FY, Funding Circle FY, ITV FY, Kroger Q4, London Stock Exchange FY, Macy's Q4, Melrose FY, Merck FY, Metro Bank FY, National Express FY, Nordstrom Q4, Salvatore Ferragamo FY, Schroders FY, Six Flags Entertainment Q4, Taylor Wimpey FY, Universal Music Group Q4, Veolia Environnement FY

Петък

  • Китай, Индия, Япония: S&P Global composite (производство и услуги) PMI данни
  • Франция, данни за индустриалното производство през януари
  • Япония, равнище на безработица за януари (сутринта местно време)
  • САЩ, доклад на Федералния резерв за паричната политика
  • САЩ, Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в рамките на първото си държавно посещение в Белия дом
  • Отчети: Pearson FY, Rightmove FY, Victoria's Secret Q4
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още