IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преследване на рекорди или корекция – борсите са изправени пред бурна седмица

Очаква се взривоопасна начална позиция за предстоящата търговска седмица - особено след като предстои важно събитие

08:16 | 13.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Adam Nowakowski on Unsplash
Снимка: Adam Nowakowski on Unsplash

Ето колко бързо се променят нещата: в четвъртък сутринта германският бенчмарков индекс Dax достигна 15 629 пункта, което е най-високото му ниво от 52 седмици насам. В петък последва вторият най-слаб търговски ден за годината, като барометърът на франкфуртската борса спадна с повече от 300 пункта и приключи търговията на ниво от 15 308 пункта.

„След сравнително стабилното възходящо движение на германския борсов индекс от началото на годината сега инвеститорите отново трябва да се справят с въпроса за волатилността", казва Константин Олденбургер, пазарен анализатор в доставчика на финансови услуги CMC Markets. „Нервността се увеличава, а вече почти невероятно оптимистичното настроение от последните шест седмици заплашва да се срине“. 

В този контекст предстоящата седмица ще бъде от особено значение. Данните за инфлацията в САЩ са събитие, което през последните месеци предизвика голямо движение на фондовите пазари. 

След сравнително стабилното възходящо движение на германския борсов индекс от началото на годината сега инвеститорите отново трябва да се справят с въпроса за волатилността
Константин Олденбургер
пазарен анализатор в CMC Markets

По принцип не е необичайно прибирането на печалби да последва достигането на важен показател. Особено след ралито от над 4000 пункта от края на септември насам. Ситуацията се усложнява от факта, че в продължение на седмици инвеститорите потискаха опасенията за лихвените проценти и рецесията. Вместо това на фондовия пазар беше заложен т.нар. сценарий „Златотърсачка". Това е терминът за идеалния свят на инвеститорите - комбинация от стабилен растеж, умерена инфлация и ниски лихвени проценти. 

В момента сме далеч от това. Въпреки че икономическите очаквания се подобряват, все още е възможна рецесия. Инфлацията се забавя, но все още е значително над целевите стойности на централните банки. Ето защо те продължават да повишават лихвените проценти. 

Понастоящем намаляването на лихвените проценти все още е неосъществена мечта за пазарите. Ако пазарите се отдалечат от този сценарий на „Златотърсачката" и се включат по-неблагоприятни сценарии, курсовете също ще се понижат.

Инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ

Предчувствие за това се появи още през изминалата седмица: доходността по особено чувствителните към лихвите двугодишни американски държавни облигации се повиши до най-високото си равнище от края на ноември, а тази по десетгодишните американски държавни облигации - до най-високото си равнище от началото на януари. Това е предупредителен сигнал, тъй като през изминалите месеци винаги ставаше така, че доходността по облигациите определяше посоката на фондовите пазари: когато очакванията за лихвените проценти се повишават, фондовите пазари спадат, а когато очакванията за лихвените проценти спадат, цените на акциите се повишават. 

На този фон данните за инфлацията в САЩ за януари, които ще бъдат публикувани този вторник, са от особено значение. И това е логично - те могат да дадат представа за това, доколко Фед все още трябва да повиши лихвените проценти, за да достигне целевата си инфлация от 2,0%.

Ето защо фондовият пазар може да бъде изправен пред неспокойна седмица. Потенциал за движение съществува и в двете посоки, обяснява пред Handelsblatt Клаудия Виндт, икономист в Helaba: „Докато някои инвеститори все още чакат да влязат, първите вече мислят за излизане“. 

Така че, от една страна, съществува риск от ясно изразено прибиране на печалби при по-високи от очакваното данни за инфлацията. От друга страна, изненадващо ниски данни за инфлацията могат да накарат нерешителните досега инвеститори да се решат все пак да навлязат на пазара.

През декември инфлацията спадна от 7,1% на 6,5%. Сега икономистите очакват стойност от 6,2%. В най-добрия случай историческият връх от 16 285 пункта може скоро да бъде достигнат - особено след като сезонът на отчетите поне досега е по-добър от очакваното. 

Какво ще бъде важно през новата седмица

Понеделник: Комисарят по икономическите въпроси на ЕС Паоло Джентилони ще представи на пресконференция зимната прогноза за развитието на икономиката на ЕС през 2023 г. Фондовите пазари ще се фокусират и върху нарастващото политическо напрежение между САЩ и Китай. Заплахите за санкции във връзка със спора за китайския балон, свален във въздушното пространство на САЩ, оказват натиск върху настроенията.
 

Вторник: В САЩ ще се публикуват данните за инфлацията за януари. През декември нивото на инфлация е спаднало от 6,71 на 6,5 % от 7,1 % през ноември. В борбата си за ценова стабилност Федералният резерв на САЩ разчита на значително отслабване на инфлацията през настоящата година, което вече накара борсовите търговци да мечтаят за пик по отношение на лихвените проценти, а в някои случаи дори за тяхното намаляване. 

Ще бъдат публикувани данни за БВП през 4-о тримесечие в Полша, Нидерландия, България, ЕС като цяло. 

От корпоративна гледна точка предстои публикуването на годишния отчет на производителя на двигатели MTU. За първи път новият главен изпълнителен директор Ларс Вагнер ще представи годишните данни. След спада в бизнеса по време на кризата с Covid базираната в Мюнхен компания вече си беше поставила за цел да постигне рекордни продажби през 2022 г., които според групата, листвана на DAX, трябва да нараснат значително през 2023 г. Бизнесът с техническо обслужване е в подем, откакто авиокомпаниите започнаха отново да изпращат повече двигатели в сервизите с оглед на възстановяването на търсенето на билети след пандемията.

Сряда: Великобритания ще публикува данните си за инфлацията през януари. В САЩ се очакват и нови данни за продажбите на дребно. Ще имаме данни за потребителските цени и в България, Полша и Испания. ЕС ще покаже данни за търговския си баланс.

Четвъртък: Данните за износа през януари ще покажат как японските износители са стартирали началото на годината.  България ще представи данни за търговския си баланс, в следобедните часове ще проследим и отчета на Фед за Филаделфия.   Airbus ще представи своите данни. Производителят на въздухоплавателни средства вече съобщи данни за доставките на самолети и хеликоптери, но все още не и данни за продажбите и печалбата. Акцентът вероятно ще бъде поставен върху продължаващите проблеми във веригата за доставки, целите за новата година и все по-несигурните планове за разширяване на производството.

Петък: Излизането на производителя на промишлени газове и съоръжения Linde от Франкфуртската фондова борса в края на февруари хвърля своята сянка. Deutsche Börse ще обяви наследника в петък - един ден след като Commerzbank представи окончателните си данни за изминалата година - и е фаворит за наследник на Linde. Освен това в петък ще бъдат разгледани данните на застрахователя Allianz и на производителя на автомобили Mercedes-Benz. В случая на Mercedes-Benz ще бъде интересно да се види дали компанията е толкова оптимистично настроена за рентабилността през настоящата година, колкото през миналата, или икономическото забавяне и по-слабата ценова среда ще оставят своя отпечатък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още