IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работилницата на бог Хефест се премести в ЕЦБ

През следващите дни инвеститорите ще следят новите данни за инфлацията и реакцията на ЯЦБ и ЕЦБ към покачването на цените

08:51 | 18.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>
<br />

Снимка: Bloomberg L.P.


От малко над половин година насам старогръцкият бог и ковач Хефест премести работилницата си в сградата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит да създаде железен ястреб*, който с първия си полет и крясък да изпрати ясен сигнал, че тръгва по петите на инфлацията.

Усиленият му труд може най-после да даде резултат този четвъртък, когато предстои представителите на ЕЦБ да проведат заседание, на което да решат пътя на паричната си политика. Очакванията на икономистите са регулаторът да одобри лихвено повишение в размер на 25 базисни пункта (б.п.), каквото бе и загатнато от председателя Кристин Лагард още през юни.

Въпреки това 22 от 28 анализатори, анкетирани от Bloomberg, смятат, че ЕЦБ изостава от тенденцията с паричната си политика на фона на затягането ѝ в световен мащаб.

ецб ецб

"Как би оправдал твърде постепенния си подход, когато надминаваш целта си (за инфлацията) с толкова много?", попита Гунар Бек, представител на германската политическа дясноориентирана партия AFD, цитирана от медията.

Крилата на ЕЦБ ще бъдат подложени и на още едно последно изпитание преди своя полет, когато във вторник бъдат публикувани данните за потребителската инфлация в Европа, след като икономическите прогнози на Европейската комисия (ЕК) предвидиха миналата седмица, че инфлацията ще стигне по-късно върха си, както и по-устойчиви високи цени.

Прогнозите са за среден размер на инфлацията от 7,6% през 2022 г. - спрямо предходните очаквания за 6,1% - и 4% през следващата година, като и двете равнища са значително над целевото на ЕЦБ за 2%.

Ведомството на Кристин Лагард ще трябва да даде отговор не само към инфлацията, но и на пазарите - в средата на юни, когато доходността по 10-годишните италиански държавни облигации надмина 4% за пръв път от 2014 г., ЕЦБ пое ангажимент да ускори създаването на антифрагментарен инструмент.

Очакванията са този четвъртък банката да даде информация за напредъка по инструмента, след като по-рано медийни публикации показаха, че ЕЦБ е измислила работно име за новия си антикризисен инструмент, но сред банкерите все още няма увереност, че той ще е готов до 21 юли.

"Това, което пазарът иска, е конкретно потвърждение на инструмента", каза Гарет Хил, портфолио мениджър в Royal London Asset Management. "Ако ЕЦБ не даде достатъчно детайли, пазарът може да се уплаши", допълни експертът.

Малко преди ЕЦБ прожекторите ще са насочени към Японската централна банка (ЯЦБ), като инвеститорите ще следят дали регулаторът ще устои на натиска и дали ще запази ултраразхлабената си парична политика.

банки банки

"ЯЦБ се намира в трудна ситуация. Ултраниските лихви са необходими, за да се подкрепи малкият бизнес и да се помогне на правителството да управлява дълга си, но потребителите страдат", пишат от Bloomberg Economics.

Макар че инфлацията в Япония надмина целта от 2% вече два поредни месеца през май, според ЯЦБ покачването на цените не е устойчиво, тъй като не е подкрепено от стабилен ръст на заплатите. Предстои този петък да бъдат публикувани още данни за потребителската инфлация в Страната на изгряващото слънце - ден, след като ЯЦБ вземе решение за паричната си политика.

Освен това тази седмица ще стане ясно свива ли се бизнес активността това лято, когато в края на седмицата ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в различни точки на света.

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Седмицата ще започне с данни за потребителската инфлация в Нова Зеландия през второто тримесечие. Италия ще публикува статистика за търговския си баланс, а след нея и Испания. Майкъл Сондърс от Английската централна банка (АЦБ) ще направи изказване.

Във вторник ще бъдат публикувани протоколите от последното заседание на Австралийската централна банка. Малко след това помощник-управителят на банката Мишел Булок ще направи изказване. Великобритания ще публикува статистика за нивото на безработица и промените в заплащането, а Швейцария - за търговския си баланс.

Може би най-важните данни ще са за потребителската инфлация в Европа през юни, както и за строителната продукция през май. В САЩ се очакват данни за разрешителните за строеж. По-късно вечерта председателят на АЦБ Андрю Бейли ще направи изказване.

Сряда ще започне с коментар от ръководителя на Австралийската централна банка Филип Лоу, последвано от статистиката за промените в потребителските и производствените цени във Великобритания през юни, като информация за вторите се очаква и в Германия. За региона на Европа ще има данни за текущата сметка. В Канада ще стане ясно с колко са се покачили цените през юни, а в съседни САЩ се очакват традиционните данни за стратегическите резерви на суров петрол. Русия също ще публикува информация за производствената инфлация.

В четвъртък ще има информация за търговския баланс на Нова Зеландия и на Япония през юни. Японската централна банка (ЯЦБ) ще публикува своя доклад с прогнози, който ще бъде последван от пресконференция. По-късно през деня регулаторът ще определи пътя на паричната си политика. Малко след това ЕЦБ ще вземе решение за размера на лихвения си процент, след което ще даде брифинг пред медии.

В САЩ се очакват ежеседмичните данни за подадените заявления за помощи при безработица.

В петък ще стане ясно с колко са се покачили производствените цени в Южна Корея, а в Япония ще стане ясно каква е промяната в потребителските цени. Освен това, в Страната на изгряващото слънце се очакват данни за индекса на мениджърите на поръчките (PMI) през юли, като такива ще има и в Австралия. Великобритания ще пубикува статистика за продажбите на дребно през юни. Данни за PMI индекса се очакват за региона на Европа, в т.ч. в Германия, Франция, Великобритания.

Руската централна банка ще вземе решение за размера на лихвения процент.

По-късно през деня Канада ще публикува данни за продажбите на дребно, докато в САЩ също се очаква статистика за PMI индекса през юли.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още