IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камъчето на рецесията ще спре картечницата за лихвени повишения

Трите големи сред централните банки - ЕЦБ, АЦБ и Фед - може да се насочат към парично разхлабване следващата година в опит да подпомогнат икономиката

11:40 | 17.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Точно както един малък камък може да преобърне цялата каруца, така и рецесията може бързо да обърка плановете на централните банкери, които най-после нагласиха картечниците си за лихвени повишения.

Според икономистите от японския холдинг Nomura регулаторите може постепенно да започнат да понижават лихвите догодина, когато инфлацията се забави, но ефектът на рецесията остане, пише Ройтерс.

От холдинга прогнозират още, че лихвите в развитите икономики предстои да достигнат своите най-високи равнища в следващите месеци.

Федералната лихва в САЩ ще достигне връх между 3,50-3,75% през февруари 2023 г. въпреки очакваната рецесия, която може да започне през четвъртото тримесечие на тази година. След това Фед може да отдръпне ръка от спусъка, за да охлади цевта, и да изчака инфлацията да се забави до 2-2,5% годишно.

След като показателят достигне това ниво, Фед ще започне намаляване на лихвите с по 25 базисни пункта (б.п.) на всяко заседание. считано от септември 2023 г.

Колкото до Европейската централна банка (ЕЦБ) - чието първо лихвено повишение от над десетилетие предстои да се случи на 21 юли - от Nomura прогнозират шест покачвания на цената на заемите с общо 175 б.п. до март 2023 г. Но с проточването на очакваната рецесия в еврозоната, икономистите смятат, че през юни догодина лихвите ще бъдат понижени с 25 б.п.

Ако Германия прекъсне руските доставки на газ изцяло, тогава краят на паричното затягане на ЕЦБ може да дойде и по-рано от очакваното, допълват от Nomura.

Що се отнася до Английската централнана банка (АЦБ), ведомството на Андрю Бейли ще продължи да изстрелва лихвени повишения, като до края на годината се очаква още 100 б.п. ръст на лихвите.

Забавянето на темпа на растеж на потребителската инфлация може да доведе до спад на лихвите от 25 б.п. през май и юни догодина.

Подобни прогнози направиха и други икономисти в последните седмици.

"Можеш ли наистина да повишаваш лихвите в рецесия, дори инфлацията да е висока? Това би било необичайно", коментира Ерик Нилсън, световен главен икономист в UniCredit, пише CNBC.

"Има много голям шанс Фед да понижи лихвите към края на следващата година или някъде в този период", допълва Нилсън, посочвайки рецесията като стрелата, която ще спре ястребовия* полет на банката.
Майкъл Йошиками, основател на Destination Wealth Management, посочи, че може да има спад на цената на кредитите още тази година.

"Инфлацията е извън контрол в момента. Фед ще даде много, много силни сигнали, че иска да озапти инфлацията, но ще доведе икономиката до забавен ръст, стагфлация или рецесионна среда и тогава мисля, че Фед ще започне отново да смъква лихвите", прогнозира Йошиками.

"Ако Фед ни доближи до рецесия, но прекъсне инфлацията и ще трябва да понижи малко (лихвите), за да стимулира икономиката, не смятам, че това задължително е нещо лошо", допълни експертът.

Такива са очакванията и на паричните пазари за Фед и АЦБ. Във вторник паричните пазари понижиха прогнозите си и за ЕЦБ на фона на рецесионните опасения. В момента се очаква 137 б.п. увеличения на лихвите през 2022 г., докато в понеделник сумата бе 145 б.п. През 2023 г. паричното затягане ще бъде в размер на 180 б.п. спрямо около 195 б.п., прогнозирани в понеделник.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Не може да има ефект от разхлабване на лихви при положение , че не са били чувствително високи преди това поне 5 години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Yanis83
преди 1 година
Ще да увеличат лихвите,ама ако настъпи рецесия пак щели да ги свалят. Всичките им там чиновници се мотаят като калайджии около загаснал огън,ама виж разбираш ли,изработвали специалния "инструмент"с който ще преборят инфлацията,ама без да засегнат растежа.Пародия пълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Камъчето на рецесията ще спре картечницата за лихвени повишения === Крокодила е повече мокър, отколкото зелен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още