IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е ястребите от Фед да кацнат за почивка

Темпът на затягане на паричната политика на САЩ може да се забави в следващите месеци

19:30 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Дългоочакваният и все още продължаващ ястребов* полет на Федералния резерв на САЩ може да забави своя ход още тази година, пише Ройтерс.

В четвъртък двама от най-ярките ястреби на централната банка – Джеймс Булард и Кристофър Уолър – посочиха, че биха подкрепили още един ръст на лихвите от 75 базисни пункта (б.п.) по-късно този месец, а след това темпът на затягане на паричната политика може да се забави.

През юни Фед одобри най-голямото си лихвено увеличение от 1994 г. насам в размер на 75 б.п., след като инфлацията в страната достигна рекордните 8,6% през май.

 

 

 

„Определено подкрепям още едно увеличение от 75 б.п. през юли“, каза Кристофър Уолър по време на дискусия с Националната асоциация за бизнес икономика в САЩ.

„Вероятно (ръст от) 50 б.п. през септември и след това може да дискутираме дали да не се върнем до 25 б.п., или ще трябва да направим повече, ако изглежда, че инфлацията просто не намалява“, каза Уолър.

По време на друго събитие в щата Арканзас ръководителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че по-голямо увеличение през юли „би било логично“.

Ако бъде одобрено, основната лихва ще има диапазон между 2,25-2,5%, което е с около процентен пункт под 3,5% - нивото, което според Булард  трябва да се достигне до края на годината.

Коментарите на банкерите веднага се отразиха на пазарните очаквания за ръст от 75 б.п. през септември, като залозите за такова увеличение паднаха до 13% спрямо 23% преди изказването на Уолър, според анализ на CME Group.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още