IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ достигна най-високото си ниво от 1981 г. насам

Основен принос за покачването на цените са имали поскъпналите бензин, храни и наеми

16:30 | 10.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в САЩ е продължила да се ускорява и през май, записвайки годишен ръст от 8,6%, който е най-големият от 1981 г., показват данните на официалната статистика, цитирани от CNBC.

Индексът на потребителските цени изненадва с ръста си през миналия месец, надминавайки прогнозите на Dow Jones за повишение от 8,3 на сто. Без волатилните цени на храните и енергията показателят се е увеличил с 6%, което е малко над прогнозите за резултат от 5,9%.

 

Принос за тези движения е имало поскъпването на бензина, наема и храните.

Цената на енергоносителите се е покачила с 3,9% на месечна база, а годишното увеличение е достигнало 34,6 на сто. В тази категория мазутът е станал с 16,9% по-скъп спрямо април, а в сравнение с година по-рано е бил със 106,7% по-скъп.

Разходите за наем - които са с дял от около една трета в индекса - са се увеличили с 0,6% на месечна и с 5,5% на годишна база. Храната е станала с 1,2% по-скъпа спрямо април, а спрямо май 2021 г. - с 10,1 на сто.

Данните показват, че работещите е трябвало да преминат през още едно свиване на доходите им. Реалните заплати, изгладени спрямо инфлацията, са намалели с 0,6% през април, въпреки че средното почасово заплащане е било с 0,3% по-голямо. Спрямо същия период на 2021 г. средното почасово заплащане е намаляло с 3%.

Статистиката бе дългоочаквана от Wall Street и бе основен двигател на движенията през последните дни. Причината е, че данните се следят зорко и от Федералния резерв на САЩ, чието заседание предстои да се състои следващата седмица. Опасенията на инвеститорите са, че централната банка може да предприеме твърде агресивни ходове, за да озапти инфлацията, с които да предизвика настъпването на рецесия в щатската икономика.

Именно тези опасения доведоха до резки понижения на щатските борси в четвъртък, когато бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 638,11 пункта от стойността си, спадайки до 32 272,79 пункта. Широкият измерител S&P 500 намаля с 2,38% до 4017,82 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 2,75%, или 332,04 пункта, до 11 754,23 пункта. В четвъртък доходността по 10-годишните щатски облигации се изстреля на равнище над 3%, запазвайки го до края на търговската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Venislav
преди 1 година
Инфлацията е напечатването на пари - покачването на цените е резултата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 1 година
Защо всички пишат разни факти и се опитват да размишляват защо е станало така? Аз лично от почти година знам, че 2022 година идва Световна криза и ФЕД е виновна (както и ЕЦБ), защото повече от 10 години печата пари като обезумяла - просто трябваше да мине време, тези пари да се завъртят в икономиката няколко пъти и хоп ... инфлация!? Къде е изненадата?? Ами само дядо Байдън като дойде на власт напечата и раздаде 900 млрд. USD на хората ей така, заради пландемията - да си харчат хората! За тия 10-12 години балансът на ФЕД е нарастнал от 1'000 млрд. USD до над 8'000 млрд. USD !!! Защо сега някой се опитва да прави някакви смешни анализи и да се опитва да обясни някак си инфлацията по всякакъв друг начин, но не и с напечатаните хартийки??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още