IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Рецесия в САЩ е малко вероятна

Въпреки това растежът ще се забави, а цените на бензина няма да намалеят скоро, признава американският финансов министър

09:03 | 10.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън смята, че рецесия в САЩ е малко вероятна.

„Не мисля, че ще има рецесия. Потребителските разходи са много високи. Капиталовите разходи са стабилни. Очаквам растежът да се забави", каза тя по време на събитие в четвъртък. И добави, че няма доказателства за настъпване на рецесия. Въпреки това не се очаквало цените на бензина да намалеят скоро, призна Йелън, цитирана от Ройтерс.

През първото тримесечие икономиката на САЩ се сви с 1,5% на годишна база. На фона на инфлацията от 8,3% в началото на май Федералният резерв предприе най-голямата стъпка по отношение на лихвените проценти от 22 години насам и повиши основния лихвен процент с половин пункт до новия диапазон от 0,75 до 1,0%.

Председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира за повишения със същия размер както за заседанията през юни, така и през юли. В борбата с необузданата инфлация той също приема, че растежът ще бъде потиснат от стъпките за затягане на паричната политика.

„Търсенето и предлагането до голяма степен са движещата сила на инфлацията", заяви Йелън по време на събитие, организирано от New York Times в четвъртък, когато беше попитана какво мисли за схващането, че корпоративната алчност е основна причина за това. Тя каза, че е вярно, че маржовете на съотношението между цените и разходите са се увеличили, но според нея не това е причината за инфлацията.

Президентът на САЩ Джо Байдън заплаши с проверки за цените на бензина, а председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси подкрепи законопроект, насочен към борба с тази практика - като заяви миналия месец, че се извършва „голяма експлоатация на потребителя".

В същото време Йелън заяви, че планът за забрана на европейските и британските фирми да застраховат танкери с руски петрол може да помогне за ограничаване на енергийните приходи на Москва, тъй като съюзническите държави се стремят да ограничат приходите, които постъпват в Москва.

САЩ вече забраниха вноса на руски петрол, а Европейският съюз се съгласи да забрани морския внос на руски суров петрол в рамките на шест месеца. Наред с това блокът работи за координиране с някои членове на Г-7 за забрана на застрахователните услуги, необходими за транспортирането на руски петрол до всяка точка на света.

„Много е вероятно Обединеното кралство да се съгласи с подобна забрана и това би могло да доведе до блокиране на голяма част от руския петрол", заяви Йелън в четвъртък на събитие, организирано от New York Times.

Около 95% от покритието на отговорността на танкерите в света се уреждат чрез базираната в Лондон застрахователна организация, наречена International Group of P&I Clubs, която трябва да се съобразява с европейското законодателство.

Йелън беше попитана и за коментарите, които направи по-рано през седмицата по време на изслушване в Конгреса във връзка с преговорите за създаване на блок на купувачите, предназначен да ограничи приходите на Русия от петрол. „Ще трябва да има достатъчно голяма група държави, които да се съгласят с това, и ще е необходимо да се създаде такава коалиция", каза Йелън в четвъртък.


Във вторник ръководителят на Министерството на финансите заяви пред финансовата комисия на Сената, че разговорите за създаване на блок на купувачите са „изключително активни".

„Това, което искаме да направим, е да запазим руския петрол на световния пазар, за да задържим световните цени и да се опитаме да избегнем ръст в цената, който да предизвика световна рецесия", каза Йелън във вторник.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Икономиката се свива, рекордна инфлация, но според тая глyпава баба рецесията била малко вероятна? Най-голямата заплаха за западът не е нито Китай, нито Вова Путин - а това че на запад управляват хора, които не знаят колко уши имат по тимбериците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
OPASEN
преди 1 година
На тези Световни политици и банкери НИКОГА не бива да им се вярва - просто до сега бяха ни отпуснали малко синджира (печатаха пари, за да може да теглим кредити и да си живеем супер якото!), но следва клането... И те циклите се повтарят в този порадък от векове :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
То и инфлацията беше уж преходна ,нали така ?Сега се оказа че УЖ сте объркали ?Не знам защо мислите че хората Ви вярват ?Ако хората очакват криза ,то криза ще има -Защо ?Ами защото им стоварихте огромен ценови шок вурху главите за много кратко време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още