IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ускорява създаването на нов антикризисен инструмент

Конкретика по плановете ще има вероятно едва през юли или септември

15:53 | 15.06.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Bloomberg&nbsp;</p>

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Bloomberg 

Европейската централна банка (ЕЦБ) инструктира работните си комисии да създадат нов инструмент за борба с необоснованите ръстове в доходността на облигациите в еврозоната в момент, в който пазарите са напрегнати от перспективата за първото увеличение на лихвените проценти от повече от десетилетие.

След извънредното си заседание в сряда, свикано след като доходността по италианските облигации се покачи до най-високото ниво от началото на кризата с държавния дълг на Европа, Управителният съвет заяви, че ще прилага гъвкавост при реинвестирането на предстоящите погашения в портфейла си за PEPP с оглед запазване на функционирането на трансмисионния механизъм на паричната политика (предпоставка за това ЕЦБ да може да изпълнява мандата си за ценова стабилност).

„Пандемията остави трайни уязвимости в икономиката на еврозоната, които действително допринасят за неравномерното предаване на нормализирането на паричната ни политика в различните юрисдикции", се казва в изявление на ЕЦБ.

Италианските облигации намалиха най-агресивното си поскъпване от повече от две години, като доходността по 10-годишните облигации се понижи с 32 базисни точки до 3,86% спрямо 3,76% преди публикуването на изявлението. Еврото изтри по-голямата част от поскъпването си спрямо долара, като поскъпва с 0,1% до 1,04291 щатски долара.

ЕЦБ изненада пазарите в сряда, като свика непланирана среща, за да обсъди пазарната обстановка, която се влоши значително, след като през миналата седмица бяха очертани плановете да започне да повишава разходите по заемите от рекордно ниските нива.

Инвеститорите не бяха убедени, че централните банкери могат да повишат разходите по заемите, за да се борят с безпрецедентната инфлация в еврозоната, като същевременно поддържат под контрол доходността сред най-задлъжнелите членове на блока. Възможното увеличение на лихвения процент със 75 базисни пункта от Федералния резерв по-късно през деня може да засили тревогата.

„Гледам на днешното изявление като на минимума на това, което може да се очаква, но и като най-реалистичния резултат", заяви пред Bloomberg Пиет Кристиансен, главен стратег в Danske Bank. “С възлагането на задачи на комисиите ЕЦБ изпрати сигнал, че е поела пълен ангажимент да осигури функционирането на трансмисията на паричната политика. Същевременно те си спечелиха и известно време. Вероятно ще чуем информация от комисиите едва на заседанието през юли или септември".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Сега се твърди , че ще омаловажат връзката между лихви и периферни дългове ,като си осигурят безпраблемното им повишение . Нещо ново и немислимо до вчера - където се твърдеше че лихвите не могат да се вдигнат , защото дълговете тежали ............. хахахах а Ще видят сега могат , или не могат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Ето и решението:Европейската централна банка заяви, че ще използва правомощията си по съществуваща програма, за да помогне за затягане на разширяващите се спредове, пред които са изправени периферните страни. ЕЦБ заяви, че ще приложи гъвкавост при реинвестиране на обратно изкупуване от портфолиото на своята програма за спешни покупки при пандемия с оглед запазване на функционирането на механизма за трансмисия на паричната политика. /СТАВА ВЪПРОС ЗА ОПРЕДЛЕНИ СТРАНИ ПОТЪНАЛИ В ДЪЛГОВЕ ,СИЛНО ЗАДЛЪЖНЕЛИТЕ САМО !!! /Ще подпомагат определени държави като Гърция,Португалия ,Испания ,останалите ще плащат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Не си разбрал правилно.Срещата е да успокоят пазарите че след лихвените повишения могат да се надяват на подклрепа относно задлъжнелите членки или при други сътресения .Лихвите ще се вдигат .Проблемите ще са за тези със заемите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Николай Караджов
преди 1 година
Аз го разбирам като, няма да се изтегля ликвидност от пазара просто ще заменят без рисковите ДЦК на Германия, Холандия, Австрия, с такива на Италия, Гърция, Испания, Португалия, вероятно и Франция, Белгия и други. Общо взето реална борба с високата инфлация няма да има. Скоро може да се очаква и пробив на паритета на EUR/USD. Да го дуxaт спестителите и пестеливите да живее дълга и заемополучателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още