IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ свиква извънредно заседание в сряда заради пазарните разпродажби*

Директорите искат да обсъдят „текущите пазарни условия“, еврото поскъпна с цели 0,6% до 1,0475 за долар

09:25 | 15.06.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе извънредно заседание в сряда, за да „обсъди текущите пазарни условия", съобщи говорител на банката.

Анонсът е направен, след като тази седмица доходността по 10-годишните облигации на Италия се повиши до над 4% за първи път от 2014 г. насам, което е сигнал, че инвеститорите не са убедени, че ЕЦБ може да повиши разходите по заемите и едновременно с това да държи под контрол доходността на облигациите на най-уязвимите членове на региона.

През миналата седмица ЕЦБ обяви, че възнамерява да вдигне лихвените проценти с четвърт пункт през юли, последвано от по-голямо повишение два месеца по-късно, тъй като се бори с нарастващите цени. Институцията не е повишавала лихвените проценти от повече от десетилетие.

Спредът в доходността на германските държавни облигации и тези на по-задлъжнелите южни държави от еврозоната, особено на Италия, достигна най-високото си ниво от повече от две години. Реакцията на ЕЦБ при паника на пазара на облигации ще зависи от обстоятелствата, с които се сблъсква, заяви членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел във вторник вечерта в Париж. „Начинът, по който в крайна сметка ще реагираме на рисковете от фрагментацията, зависи изцяло от ситуацията, в която се намираме", каза тя. „В миналото сме показвали, че можем да се адаптираме гъвкаво и бързо към обстоятелствата“, допълни Шнабел.

Благодарение на съществуващото хеджиране рискът от т.нар. фрагментация - „неоправдано" повишаване на доходността на облигациите на по-задлъжнелите държави от еврозоната - днес е по-малко вероятен, отколкото преди няколко години, каза Шнабел, която в ЕЦБ отговаря за пазарите. Въпреки разпродажбата на облигации откакто ЕЦБ обяви плановете си за затягане на политиката коментарите на Шнабел отразяват очертаващия се консенсус в Управителния съвет. Според Шнабел едно прибързано представяне на нов инструмент едва ли би донесло някакви предимства, но би изложило централните банкери на риска да бъдат подложени на изпитание от страна на пазара.

След обявяването на заседанието еврото поскъпна с цели 0,6% до 1,0475 за долар.

„Фактът, че еврото се възстановява, може да подсказва, че инвеститорите се надяват да получат повече подробности за евентуална интервенция за стабилизиране на европейския пазар на държавни облигации", казва пред Bloomberg Валентин Маринов, стратег в Credit Agricole CIB в Лондон. Двойката „евро-долар би могла да се изкачи обратно над 1,05 в съвсем близко бъдеще", коментира той.

За непланираната среща първо съобщи италианският ежедневник Corriere della Sera.

*Актуализирано в 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 1 година
11am CET =12:00 Българско време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 1 година
Написахте важна статия. И никъде не написахте най-важното - В КОЛКО ЧАСА ЗАПОЧВА ИЗВЪНРЕДНАТА СРЕЩА НА ЕЦБ ?! ?! ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Seman
преди 1 година
След упорита мудност, май някой получава панически атаки. Въпросът е дали вече не е късно и дали вече не е загубено безвъзвратно доверието на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
"Анонсът е направен, след като тази седмица доходността по 10-годишните облигации на Италия се повиши до над 4%"Менгеме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още