IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ястребите в ЕЦБ наточват острите си нокти за септември

Лихвеното повишение през лятото не е краят на нищо, а началото, каза гуверньорът на централната банка на Словакия Петер Казимир

21:49 | 13.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ястребите* в Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвят да демонстрират остротата на ноктите си през септември, след като миналата седмица гуверньорът Кристин Лагард заяви, че е възможно в края на третото тримесечие да бъде одобрено по-голямо лихвено повишение в размер на 50 базисни пункта (б.п.).

В понеделник гуверньорът на централната банка на Словакия и член на УС на ЕЦБ Петер Казимир посочи, че ЕЦБ трябва да ускори темпа на затягане на паричната политика, като одобри ръст от 50 б.п. на лихвите през септември, след като преди това ги вдигне с 25 б.п. през лятото.

"Лятото не е краят на нищо, само началото. През есента, по-конкретно през септември, ще продължим с покачването на лихвите и тук виждам ясно необходимостта да ускорим темпа и да одобрим увеличение от 50 б.п.", написа Казимир в коментар, изпратен чрез имейл към Ройтерс. Миналата седмица ЕЦБ затвърди плановете си да започне затягане на паричната политика през юли, когато планира да одобри първото си лихвено повишение от над 10 години насам.

"От моя гледна точка е по-разумно да действаме превентативно, отколкото после да се чудим защо сме се забавили", коментира централният банкер.

Инфлационните прогнози на ЕЦБ са инфлацията през 2022 г. да е на ниво от 6,8% или три пъти на целевото равнище на банката. Според Казимир инфлацията ще се задържи на високи равнища за известно време.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
Крайно некадърни са тия. При цел на инфлация 2% и реална по статистика над 8%. Да ходят да продават царевица на плажа, но надали и за това стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Айде действайте че в България банките ,брокерите и строителите имат нужда от твърдо приземяване ,а цените на жилищата от заземяване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още